Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod vkazivky manag WEB.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

3 Методичні рекомендації до лабораторних занять. Вимоги до написання і оформлення лабораторних робіт

Метою даних методичних матеріалів є надання допомоги студентам у підготовці до лабораторних занять з курсу «Менеджмент веб-сайту». Перед тим як розпочати підготовку до лабораторних занять необхідно уважно ознайомитись з темою, метою та планом виконання лабораторного заняття і вивчити лекційний матеріал, а також літературу, яку рекомендує викладач.

Для опанування матеріалу курсу надзвичайно важливою є методологія вивчення, яка повинна органічно поєднувати три складові процесу пізнання: емпіричну, теоретичну та прикладну (вжиткову) з діалектикою розвитку процесів і явищ у часі та просторі з урахуванням усіх факторів, які впливають на них. З огляду на це методологія вивчення курсу включає сукупність конкретних методів, а саме: історичного та технологічного, а також аналізу та узагальнення — щодо оцінки процесів розвитку та розповсюдження інформаційних продуктів і послуг на інформаційному ринку, як в Україні так і закордоном.

Методичні рекомендації до лабораторних занять з дисципліни «Менеджмент веб-сайту» складаються із:

- теми, яка розглядається на лабораторному заняті;

- завдань для аудиторної роботи;

- запитань для самоконтролю;

- теми, мети та плану виконання лабораторної роботи;

- теоретичних відомостей до лабораторної роботи.

Як приклад опрацювання структурних підрозділів методичних вказівок відповідної дисципліни розглянемо структуру, принципи та вимоги до роботи на лабораторних заняттях №1 та №2. Тема лабораторного заняття - «Робота в мережі Інтернет. Розробка структури персонального веб-сайту». Мета заняття – засвоєння основних понять мережі Інтернет, вивчення характеристик веб-сайту, принципів і вимог до його створення. Як результат - студент повинен уміти створювати власний веб-сайт, використовуючи можливості спеціалізованих систем.

Завдання для аудиторної роботи студентів полягають у тому, щоб:

1 Ознайомитись із загальними принципами роботи мережі Інтернет та її особливостями.

2 Ознайомитись із основними видами веб-сайтів та їх можливостями.

3 Створити концепцію персонального веб-сайту.

При розгляді першого питання доцільно, перш за все, дати визначення поняттю «мережа» та «глобальна мережа», а вже потім поступово перейти до характеристики Інтернет, як найбільш розповсюдженої глобальної мережі. Зокрема, варто зазначити, що серед світових телекомунікаційних мереж Інтернет є сьогодні найбільшою і такою, що найбільш динамічно розвивається, глобальною інформаційною системою. Відмінною рисою Інтернет є висока надійність - при виході з ладу частини комп'ютерів і ліній зв'язку мережа буде продовжувати функціонувати. Така надійність забезпечується тим, що в Інтернет немає єдиного центра керування, і тому, якщо виходять з ладу деякі лінії зв'язку чи комп'ютери, то повідомлення можуть бути передані по інших лініях зв'язку, оскільки завжди є декілька шляхів передачі інформації.

Особливу увагу слід приділити характеристиці протоколів, які використовуються в мережі Інтернет. При цьому варто навести основні факти з історії розвитку вищезгаданих протоколів та дати характеристику найбільш розповсюджених з них, зокрема, протоколів TCP/IP, які є базовими на сьогодні для роботи в мережі Інтернет.

У другому питанні розглядаються веб-сайти, їх види та головні особливості. Відповідаючи на дане запитання необхідно, перш за все, дати визначання поняттю «веб-сайт», охарактеризувати основні види сучасних веб-сайтів (сайти типу «Візитна картка», «Інтернет-представництво» та «Корпоративний») та вимоги до їх оформлення, як зовнішнього так і змістової складової, зокрема вказати інформаційні розділи і програмні модулі, які може містити кожен із вищевказаних видів сайтів. Крім того, варто проаналізувати принципи побудови структури веб-сайту, в залежності від його цільового призначення та запитів і потреб користувачів інформації. Необхідно також зазначити основні операції і компоненти, яких потребує створення того чи іншого виду сайту, зокрема:

- розробка концепції сайту;

- створення продуманої та зручної навігаційної системи;

- розробка інтерфейсу сайту;

- розробка індивідуального дизайну сайту;

- наявність графіки та анімації;

- оптимізацію сторінок для пошукових систем, аналіз ефективності контенту(змісту) сайту;

- реєстрація у пошукових системах і каталогах і т.д.

Розглядаючи третє питання, призначене для аудиторної роботи, доцільно зосередити свою увагу на створенні концепції персонального веб-сайту, зокрема чіткому плануванні його структури. В процесі розробки цієї концепції студент повинен враховувати важливість дотримання таких загальних вимог до його оформлення:

  • кожну сторінку сайту слід оформляти в єдиному стилі (а ще краще – розповсюдити один стиль на весь сайт). Якщо кожен із елементів сайту хороший сам по собі, але погано співвідноситься один з одним, загальне враження від сайту буде зіпсовано;

  • не слід перевантажувати сайт. Не слід намагатись використовувати якомога більше різних кольорів, шрифтів або зображень. Не варто також перевантажувати сайт великою кількістю гіперпосилань (якщо сторінка складається тільки з одних гіперпосилань то інформація на ній важко сприймається);

  • при оформленні сторінки слід брати до уваги час, який користувач орієнтовно проведе за нею. Тому фоновий музичний супровід на сторінках, які потребують зосередження буде зайвим.

Завершивши розгляд усіх завдань, призначених для аудиторної роботи, необхідно надати студентам можливість висловити свої думки та бачення стосовно даної проблематики і провести дискусію та обговорення найбільш суперечливих питань. Такий вид роботи дозволить здійснити моніторинг знань студентів і визначити рівень їхньої підготовки до заняття, а також виявити рівень засвоєння матеріалу.

Ще один допоміжний засіб у роботі викладача – це контрольні запитання. Контрольні запитання, які містить кожне лабораторне заняття, є важливою складовою процесу навчання, оскільки під час підготовки та відповіді на них у студентів формуються вміння та навички, які дозволяють успішно освоювати дисципліну. Крім того, використання даного виду роботи сприяє систематизації засвоєних знань і їх практичній реалізації. Контрольні запитання сформовані таким чином, щоб відповідаючи на них, студент мав змогу продемонструвати знання теоретичного матеріалу курсу, розуміння і вміння використати засвоєний матеріал у практичній діяльності.

Успішною відповіддю на контрольні питання студент підтверджує свою належну підготовку до того чи іншого лабораторного заняття та допомагає викладачеві більш об’єктивно оцінити рівень його знань та компетентність щодо теми, яка розглядається.

Ключовим видом роботи, яка виконується на лабораторному занятті є лабораторна робота. Кожна лабораторна робота складається із теми, мети та плану її виконання. Послідовне та ґрунтовне виконання усіх пунктів плану лабораторної роботи сприяє досягненню мети її виконання відповідно до теми та поставлених завдань.

Крім того, кожна лабораторна робота містить теоретичні відомості, ознайомлення з якими є винятково важливим у процесі підготовки студентів до занять. Лабораторна робота вважається виконаною у тому випадку, коли вона проведена самостійно і відповідним чином оформлена. За результатами виконання лабораторної роботи студенти складають звіт, після перевірки та захисту якого студент отримує оцінку. Лабораторна робота виконується машинописним способом на аркуші паперу формату А-4. Шрифт-14, інтервал 1,5, Times NEW ROMAN.

Курс дисципліни «Менеджмент веб-сайту» передбачає виконання 5 (п’яти) лабораторних робіт, метою яких є формуванню вмінь та навичок, необхідних студентам у роботі по створенню веб-сайтів та управління їх контентом, а також візуальним оформленням відповідно до цільового призначення та запитів користувачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]