Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВIТ З НАВЧАЛЬНОІЇ ПРАКТИКИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
3.71 Mб
Скачать

3.Редактор формул microsoft equation editor

Редактор формул Microsoft Equation на самом деле является разработкой компании Design Science. Создаваемые редактором формулы можно использовать в приложениях корпорации Microsoft, прежде всего в текстовом редакторе Word, а также в программе презентаций PowerPoint, табличном процессоре Excel. В этом редакторе формул можно создавать сложные математические формулы, используя символы и шаблоны панели инструментов

Рис 3.1 Панель инструментов

Панель содержит более 150 математических символов и более 120 шаблонов дробей, сумм, пределов и т.д. Шаблоны можно вкладывать один в другой, создавая многоступенчатые формулы.

Формулы имеют исключительно иллюстративный характер, фактически они являются стилизованными рисунками, и поэтому по ним нельзя проводить вычисления. Формулы в процессе создания оформляются в соответствии с принятыми в редакторе правилами записи математических выражений, но стили и размеры можно изменить по желанию пользователя.

Формула, созданная в Microsoft Equation, является “объектом”, который занимает в документе прямоугольную область и может располагаться либо поверх текста, либо внутри текста.

4.ЕЛЕКТРОННІ ТАБЛИЦІ MICROSOFT EXEL

Microsoft Excel (также иногда называется Microsoft Office Excel[1]) — программа для работы с электронными таблицами, созданная корпорацией Microsoft для Microsoft Windows, Windows NT и Mac OS. Она предоставляет возможности экономико-статистических расчетов, графические инструменты и, за исключением Excel 2008 под Mac OS X, язык макропрограммирования VBA (Visual Basic для приложений). Microsoft Excel входит в состав Microsoft Office и на сегодняшний день Excel является одним из наиболее популярных приложений в мире.

Рис.4.1 Головне вікно Microsoft Excel

4.6 Створення книги і аркушів редактор формул

Щоб створити аркуш :

1.Для швидкого додавання нового аркуша після наявних клацніть вкладку Вставити аркуш у нижній частині екран

2. Для додавання нового аркуша перед наявним виберіть аркуш, відтак на вкладці Основне у групі Клітинки натисніть кнопку Вставити та виберіть пункт Вставити аркуш.

Щоб створити книгу треба:

1.Натисніть кнопку Microsoft Office  і виберіть пункт Створити.

2.У розділі Шаблони переконайтеся, щоб вибрано категорію Чисті та недавні, а потім у розділі Чисті та недавні в області праворуч виберіть варіант Нова книга.

4.7 Робота з майстром функцій

При написанні складних формул, особливо використовують вкладені функції, використання майстра функцій - найкраще рішення. Він дуже полегшує і прискорює введення формул, і робить багато речей за нас: автоматично вставити знак "рівно", ім'я функції, круглі дужки, розставляє крапки з комою. Дозволяє переглядати значення посилань і результати проміжних обчислень.

Существует 3 способа запуска мастера функций:

  1. С помощью кнопки в строке формул;

Рис.4.7.1

2. С помощью команды "Другие функции..." кнопки

3. С помощью пункта меню "Вставка" —> "Функция"

После выполнения одного из этих действий откроется окно мастера функцій

Рис4.7.2

выбираем нужную нам функцию, пользуясь поиском или фильтром категорий. После выбора нужной функции нажимаем "ОК" и:

Рис.4.7.3

4.8 Робота з діаграмами

Діаграма – це подання даних таблиці в графічному вигляді, що використовується для аналізу і порівняння даних. На діаграмі вміст кожного вічка зображується у вигляді крапок, ліній, смуг, стовпчиків, секторів і в іншій формі. Групи елементів даних, що відбивають вміст вічок одного рядку або стовпця на робочому аркуші, складають ряд даних.

Для створення діаграми необхідно:

1.на робочому аркуші виділити дані, по яким слід побудувати діаграму, включаючи вічка, що містять імена категорій або рядів, які будуть використовуватися в діаграмі;

2. вибрати команду Диаграмма меню Вставка або натиснути кнопку

3. у діалогових вікнах Мастер диаграмм слід вибрати тип, формат і інші параметри діаграми;

4.для переходу до наступного кроку використовується кнопка Далее >;

5. для побудови діаграми на будь-якому кроці можна натиснути кнопку Готово , Мастер диаграмм самостійно закінчить побудову діаграми;

6.в останньому (4-му) вікні натиснути кнопку Готово .

Діаграму можна пересунути мишею в будь-яке місце. Для зміни розміру діаграми необхідно натиснути на ній мишею і пересунути маркери розміру. Для зміни типу і параметрів побудованої діаграми слід натиснути на діаграмі правою клавішею миші. Контекстне меню, що з’явиться містить команди для зміни діаграми. Щоб видалити діаграму необхідно натиснути на ній мишею, щоб з’явилися маркери розміру, і натиснути клавішу Delete 

4.9 Друк в Excel

Перед тим, як відправляти документ Excel на друк, можна переглянути листи на предмет відповідності завдання і, при необхідності, налаштувати зовнішній вигляд документа. Є кілька режимів перегляду. Звичайний режим - найкращий режим для роботи з листом і перегляду на моніторі. Використовується по умолчанию. За допомогою попереднього перегляду користувач може побачити друковану сторінку.

Цей режим допомагає налаштувати поля і стовпчики. Вигляд сторінок в даному режимі залежить від роздільної здатності принтера, доступних сімейств шрифтів і доступних кольорів. Перед відправленням Excel аркушів на друк рекомендується використовувати режим попереднього перегляду.

Корисний перед відправленням файлу Excel на друк і режим розмітки сторінки. Він показує розподіл інформації по сторінкам. З допомога. Того режиму можна налаштувати в Excel друк (область друку). Це - діапазон клітинок, які спеціально виділені для друку. Використовується, якщо не потрібно друкувати повністю лист. Відправляється область Excel на друк, яка була виділена. Також режим розмітки сторінки налаштовує розриви сторінок, які вставляються автоматичним шляхом і залежать від розміру полів, паперу у принтері, масштаб документа і розривів сторінок, які користувач вставляв вручну.

Перед відправленням документа Excel на друк, можна встановити два види орієнтації листа:

Рис.4.9.1