Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з інформатики.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Перехід на Windows 3.1

Зрештою Microsoft випустила графічну оболонку Windows 3.1, що не тільки надавала користувачу повноцінний графічний інтерфейс, але й дозволяла виконувати кілька програм одночасно. Ця Windows настільки істотно розсовувала рамки DOS, за що її цілком заслужено називають операційною системою.

Система Windows 3.1 ґрунтується на MS-DOS і може працювати під керуванням процесора Intel 80386 і вище (теоретично допускався і 286-й, але з накладенням цілого ряду обмежень). Випущена трохи пізніше Windows 3.11 for Work- groups (Windows для робочих груп) дозволяла поєднувати декілька ПК у найпростіші мережі. Однак подальше удосконалення Windows (так само як і програм для неї) впиралося в обмеження 16-розрядної архітектури цієї ОС. Крім того, спроба виконання програм для DOS із середовища Windows часто приводила до зависання комп'ютера.

Успіх Windows 3.0 привів до того, що колишні партнери розсварились, і, у той час як IBM продовжувала удосконалювати OS/2 (остання версія була випущена в 1996 році і знов-таки випередила свій час, пропонуючи багато чого з того, що з'явилося лише в Windows 2000 чи навіть ХР), Microsoft, продовжуючи підтримку Windows, приступила до створення власної 32-розрядної операційний системи - Windows NT (тут NT -New Technology - нова технологія).

Перші версії Windows NT мали ті ж проблеми, що і OS/2: жадібність до ресурсів комп'ютера і складність установки і супроводу. Крім того, під нову Windows просто не було програм, а операційна система без програм не набагато краще, ніж комп'ютер без ОС!

Windows 95/98/Ме

Проект «Чикаго »

Усвідомлюючи, що час 16-розрядних програм пройшов, а перехід на цілком нову Windows-NT ще не близький, у Microsoft приступили до розробки нової версії Windows. Вона повинна була об'єднати в собі MS-DOS (щоб залишитися максимально сумісною з усіма існуючими програмами) і новий варіант Windows, з поліпшеним інтерфейсом і можливістю виконання 32-розрядних програм. Оскільки «схрещування» 16-розрядної DOS і 32-розрядної оболонки - справа дуже і дуже непроста, процес розробки розтягся на кілька років. Спочатку нову Windows 4.0, що мала кодове позначення «Чикаго», чекали наприкінці 1994 року, потім - на початку 1995-го. Коли навесні нарешті з'ясувалася її офіційна назва -Windows 95, стало ясно, що нова версія все ж вийде до кінця року. У періодиці того часу можна було зустріти карикатуру, де зображували обчислювальний центр часів 60-х і програмістів, що створюють там Windows 95, з підписом: «Тоді вона називалася Чикаго ».

Нарешті, 17 серпня 1995 року стало днем народження нової Windows. Найперший випуск виявився трохи розчаровуючим: по стабільності роботи вона нітрохи не перевершувала свою 16-розрядну попередницю, а ряд програм (у першу чергу для DOS) виявився все-таки несумісний з Windows 95. Але проте Windows 95 по швидкості поширення побила всі рекорди.

Windows 96?

Незадоволеність користувачів роботою нової ОС породжувала безліч чуток. Зокрема, усі чекали, що «от-от» з'явиться нова версія, Windows 96, у якій, як по чарівництву, усі заробить. Більше всього на цьому наживалися комп’ютерні пірати, що надолужились продавати диски з неіснуючою версією Windows 96. При цьому наприкінці 1996 року все-таки була випущена нова версія, хоч і без зайвого шуму. Вона одержала назву Windows 95 OSR2 і поставлялася тільки в комплекті з новими комп'ютерами (як правило, саме ця версія використовується зараз там, де усе ще встановлена Windows 95).

Необхідність випуску нової версії була викликана тим, що «оригінальна» Windows 95 застаріла вже на момент виходу і не могла ефективно працювати на з’явившихся вінчестерах, що виявилися до того часу багатогігабайтними. Крім того, у OSR2 була вбудована підтримка ставшого вкрай популярним Інтернету, а також програма для подорожі по Web -Microsoft Internet Explorer. Втім, остання обставина була зумовлена винятково маркетинговими розуміннями, тому що керівництво Microsoft, прорахувавши з власною мережею MSN і ігноруючи Інтернет, усвідомило, що просто упускає цей перспективний ринок, зайнятий у той час компанією Netscape.

Windows 98!

Нова версія з'явилася лише три роки потому і відповідно стала називатися Windows 98. По суті вона являла собою усі ту ж Windows 95 OSR2, але з подекуди вдосконалених користувальницьких інтерфейсів і підтримкою нового устаткування (зокрема, AGP і USB).У новій версії також трохи покращена стабільність роботи, розширився список підтримуваного устаткування, а підтримка роботи з Інтернетом стала ще краще. По сукупності всіх цих причин, якщо у вас є комп'ютер на базі процесора не гірше Pentium і ОЗУ об’ємом понад 16 Мбайт, то бажано використовувати саме Windows 98.

У 1999 році, знову-таки без зайвого шуму, з'явилася чергова «напівверсія» - Windows 98 SE (Second Edition -друге видання). У даному випадку відмінності були зовсім вже мінімальними і зводилися лише до поліпшення роботи з USB, появою підтримки пристроїв FireWire і додаванням декількох нових утиліт.