Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Базовий конспект лекцій (логістика).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
536.06 Кб
Скачать

2

Міністерство освіти і науки України

Х е р с о н с ь к и й д е р ж а в н и й м о р с ь к и й і н с т и т у т

Кафедра “Судноводіння”

БАЗОВИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

дисципліни „Логістика в морському транспорті”

підготовки спеціаліста всіх форм навчання

з напряму

1003 „Судноводіння і енергетика суден”

за спеціальністю

7.100301 “Судноводіння”

Херсон – 2009

Базовий конспект лекцій з предмету “Логістика в морському транспорті” розробив у відповідності з навчальним планом підготовки спеціалістів з напряму: 1003 “Судноводіння і енергетика суден” за спеціальністю 7.100301 “Судноводіння” асистент кафедри “Судноводіння” ВНЗ «ХДМІ» Степкова В.В.

З М І С Т

Вступ

Лекція 1. Основні поняття та роль логістики в морському транспорті

Лекція 2. Міжнародна торгівля та експортно-імпортні операції

Лекція 3. Матеріальні та інформаційні потоки, транспортні коридори

Лекція 4. Концепція логістики, логістичні системи та показники

Лекція 5. Логістика матеріально - технічного забезпечення та виробнича

логістика

Лекція 6. Логістика розподілення транспортна та інформаційна логістика

Лекція 7. Логістика експлуатаційних процесів на морському транспорті

Лекції 8, 9. Логістика запасу та складування на морському транспорті

Лекція 10. Морський транспорт в умовах логістики

Лекція 11. Логістичне управління на морському транспорті

Лекція 12. Логістика сервісного обслуговування морського флоту

Рекомендована література

ВСТУП

Актуальність дисципліни “Логістика в морському транспорті” полягає в застосуванні логістичних принципів в організації руху матеріалопотоку і супутніх йому фінансових та інформаційних потоків на морському транспорті сприяє підвищенню ефективності економічної системи як на макрорівні так і на мікрорівні.

Основна мета дисципліни полягає в засвоєнні курсантами фундаментальних основ логістичних операцій шляхом вивчення основних показників логістики, основних моментів ціноутворення, визначення оптимальних маршрутів та вибору типу суден для перевезення вантажів, а також у формуванні у курсантів (студентів) комплексу теоретичних знань та практичних умінь аналізувати ефективність запланованого рейсу та досягати раціонального використання можливостей судна. Мета дисципліни сформована згідно із змістом уміння ПФ.Е.01.3Р.05 за освітньо-професійною програмою підготовки спеціаліста з напряму 1003 „Судноводіння та енергетика суден” за спеціальністю 7.100300 “Судноводіння”.

Сутністю дисципліни є новий підхід до управління матеріалопотоками: інтеграція окремих ланок в єдину систему, пов’язану з морським транспортом, здатну адекватно реагувати на зміни в зовнішньому середовищі. Матеріалопоток розглядається в супроводі з інформаційним потоком.

З урахуванням на те, що “Логістика в морському транспорті” – це навчальна дисципліна, що базується на комплексі знань суспільних та загальнотехнічних дисциплін, основним завданням цієї дисципліни є:

1. Розвиток у курсантів (студентів) організаційних навичок по виконанню операцій та робіт по оптимальній і безпечній обробці, розміщенню та перевезенню вантажів при забезпеченні ефективної експлуатації судна.

2. Оволодіння курсантами основами теорії та практики укладання міжнародних договорів по перевезенню вантажів.

3. Засвоєння навичок по вибору оптимальних логістичних схем переміщення вантажів.

4. Забезпечення курсантів фундаментальними знаннями по вибору надійного та вигідного, з економічної точки зору, перевізника.

Дисципліна “Логістика в морському транспорті” є спеціальним нормативним курсом і надає цілістне уявлення про перевезення вантажів та особливу роль морського транспорту в загальній структурі міжнародної торгівлі.

Дисципліна призначена для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст.

За результатами вивчення дисципліни курсанти (студенти) повинні знати:

  1. Основи зовнішньоекономічної діяльності.

  2. Основні обов’язки постачальника та перевізника.

  3. Міжнародну транспортну классифікацію вантажів, їх основні властивості.

  4. Основи логістичних операцйій

  5. Принципи ціноутворення

  6. Підходи до визначення оптимальних маршрутів перевезення вантажів.

Та повинні вміти:

1. Систематизувати і аналізувати інформацію про характеристики різних видів транспорту.

2. Розраховувати оптимальний маршрут перевезення вантажів.

3. Розбиратися в транспортній документації.

4. Визначати основні показники логістики.

5. Контролювати основні моменти ціноутворення.

6. Оформляти документи прийому/здачі вантажів.

6. Застосовувати міжнародні та національні правила забезпечення збереження вантажів при їх перевезенні морським транспортом.

Вивчення предмета потребує достатніх знань з таких дисциплін, як „Міжнародне морське право”, „Економіка мореплавства”, „Вища математика”, „Основи охорони праці” тощо.

Знання, що здобуті курсантами (студентами) при вивченні дисципліни “Логістика в морському транспорті”, застосовуються при дип­ломному проектуванні і необхідні в наступній професійній дія­льності.

Лекція 1 Тема: Основні поняття та роль логістики в морському транспорті

План лекції

  1. Історичний шлях зародження логістики

  2. Роль логістики як інструмента управління економікою

  3. Різновиди поняття логістики. Етапи формування логістики, як науки

  4. Завдання і мета логістики

  5. Шість правил логістики

  6. Важливість логістики та її особливості в морському транспорті

Рекомендована література по темі: [2] c.32-44, [4] c.30-32, [10] c.36-38.

Слово «логістика» (від грецького logistike — майстерність підраховувати, міркувати) має витоки ще за часів римської імперії, коли існували спеціальні службовці — «логісти», або «логістики», які займалися розподілом продуктів харчування. наукою ж логістика стала завдяки військовій справі.

Основним об'єктом дослідження, управління та оптимізації в логістиці є матеріальний потік. Інформаційні, фінансові, сервісні потоки (т.н. потоки, що супроводжують матеріальний) розглядаються в підпорядкованому плані як такі, що генеруються досліджуваним матеріальним потоком.

Визначення логістиці звичайно дається в широкому і вузькому значенні. У широкому розумінні логістика— це наука про управління та оптимізацію матеріальних потоків, потоків послуг і пов'язаних з ними інформаційних і фінансових потоків, у визначеної мікро-, мезо- або макроекономічній системі, для досягнення поставлених перед нею цілей. У вузькому розумінні (з позицій бізнесу) логістика— це інтегральний інструмент менеджменту, що сприяє досягненню стратегічних, тактичних або оперативних цілей організації бізнесу за рахунок ефективного (із погляду зниження загальних витрат і задоволенея вимог кінцевих споживачів до якості продуктів і послуг) управління матеріальними і (або) сервісними потоками, а також супутніми їм потоками інформації і фінансових засобів.

У найбільше загальній постановці з позицій логістики можна досліджувати виникнення, перетворення або поглинання матеріальних і супутніх потоків на визначеному економічному об'єкті, що функціонує як система, тобто реалізує поставлені перед ним цілі як єдине ціле. Дії, що супроводжують матеріальний потік в такій системі, називаються логістичними операціями або логістичними функціями.

Очевидно, що формою існування матеріальних потоків повинно бути направлене переміщення конкретних видів продукції (матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва, готової продукції) у процесах закупівель, виробництва і збуту. Тому матеріальний потік можна визначити як напрям, що знаходиться в стані матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва, готової продукції, до яких застосовуються логистичні операції або функції, пов'язані з фізичним переміщенням у просторі (навантаження, розвантаження, затарювання, перевезення продукції, її сортування, консолідація, розукрупнення і т.п.).

Логістичною операцією назвемо будь-яку дію, що не підлягає подальшій декомпозиції в рамках поставленої задачі дослідження або менеджменту, пов'язану з виникненням, перетворенням або поглинанням матеріального і супутніх йому інформаційних, фінансових, сервісних потоків.

Логістичною функцією будемо називати відособлену сукупність логістичних операцій, спрямованих на реалізацію поставлених перед логістичною системою і (або) її ланками задач.

Здебільшого логістика розглядається крізь призму досягнення стратегічних цілей фірми та оптимізації її основних оперативних процесів, наприклад транспортування і зберігання вантажів. У зв'язку з цим розрізняються загальні і підпорядковані їм локальні завдання логістики.

Головним загальним завданням є досягнення з найменшими витратами максимальної пристосованості фірм до мінливої ринкової ситуації, підвищення на ринку власної частки та одержання переваг перед конкурентами. Одне із загальних завдань логістики полягає також у створенні інтегрованої ефективної системи регулювання й контролю за матеріальними та інформаційними потоками, які забезпечували б високу якість постачання продукції.

Завданнями сучасної логістики є:

• своєчасне постачання відповідної кількості, якості та асортименту всіх матеріалів до місця їх споживання;

• зміна запасів матеріалів згідно з інформацією про наявну можливість їх швидкого придбання;

• узгодження політики продажу товарів з політикою їх виробництва;

• зниження оптимального розміру партії постачань та обробки до одиниці;

• виконання всіх замовлень з найвищою якістю та у стислі терміни.

Діяльність в області логістики має кінцеву мету, що одержала назву «шість правил логістики»:

1. Вантаж— потрібний товар.

2. Якість— необхідної якості.

3. Кількість— в необхідній кількості.

4. Час— повинен бути доставлений в потрібний час.

5. Місце — в потрібне місце.

6. Витрати—з мінімальними витратами.

Ціль логістичної діяльності вважається досягнутою якщо ці шість умов виконані.

Аналіз стану розвитку логістики в розвинених країнах на сучасному етапі, різноманітність форм логістичних утворень у нестатичних умовах ринку дає змогу говорити про високу ефективність її застосування. Нині увага промислового менеджменту зосереджена на проблемах логістики, оскільки в його середовищі вже визріло розуміння недоцільності концентрації зусиль на підвищенні ефективності окремих процесів постачання.

Економічні методи впливу на процеси товароруху повинні являти собою в цілому систему фінансових заходів для раціоналізації цих процесів і скороченню зв'язаних з ними витрат. Така система передбачає:

  1. вплив фінансової політики на формування господарських зв'язків;

  2. вплив на транспортні підприємства при допущенні ними нераціональних перевезень;

  3. стимулюючі інвестиції в розвиток транспорту і фінансову підтримку товаропровідної мережі;

  4. регулювання цін на послуги оптово-торгових посередників.

Морський транспорт – найважливіша частина світової транспортної системи, йому належить основна роль у міжконтинентальному обміні товарами, він є самим масовим і дешевим та виділяється високою продуктивністю, вантажопідйомністю, невеликою кількістю задіяного персоналу і низькою собівартістю. Перевезення вантажів морем - це складний виробничий процес, у якому беру участь відправник, перевізник та одержувач вантажу, а також цілий ряд інших фізичних і юридичних осіб: посередники (брокери, агенти, експедитори), банки, страхові компанії, служби порту, державні органи тощо.

Світовий торговельний флот налічує близько 85 тис. різних суден, дедвейтом до 900 млн.т. (щорічний приріст дедвейту близько 2,5%), 3850 портів, 6 тис. судновласників й операторів, 1,5 тис. суднобудівельних і судоремонтних підприємств, 350 навчальних закладів, 25 класифікаційних товариств.

Крім судновласницьких компаній у судноплавній індустрії активно діють різні фірми й організації, що обслуговують морський транспортний процес. Це -стивідорні компанії, буксирні фірми, агентські компанії, бункерні організації (паливо й масла),шипчандлерскі фірми (продовольство, запчастини та ін.), ремонтні організації, класифікаційні товариств, компанії суднового менеджменту, компанії оператори судів (тайм-чартер, бербоут-чартер), транспортно-експедиторські фірми, лоцманські компанії, брокерські організації. А також банки, страхові компанії, профорганізації, навчальні заклади та центри перепідготовки, портнагляд, арбітраж тощо.

Морські перевезення - це матеріальний потік нерозривно пов'язаний з інформаційним потоком підтримуваний наступними видами забезпечення - технічним, технологічним, організаційним, комерційним, фінансовим, правовим, кваліфікованим персоналом і різними видами матеріально технічного постачання.

Застосування принципів та методів логістики на морському транспорті є надзвичайно важливою частиною всього комплексу технології перевезень, та має особливе значення для координації матеріалопотоків та розвитку економічно раціональних схем транспортування вантажів, усунення повторних складських перевалок продукції та зменшення обсягів зустрічних перевезень і зведення до мінімуму зайвих та порожніх рейсів.

Час, вартість і безпека визначають зараз оптимальну діяльність у сфері перевезень вантажів. Найважливіші напрямки розвитку транспортного комплексу України - застосування логістичних систем доставки вантажів, удосконалення інформаційних систем, забезпечення безпеки суден і портових засобів, захист морського середовища від забруднення.