Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практичні заняття.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
382.98 Кб
Скачать

3. Практикум з складання програми плану виховної роботи для навчальної групи птнз

План виховної роботи для навчальної групи ПТНЗ складається класним керівником і майстром виробничого навчання. Цей план погоджується з річним розгорнутим перспективним планом виховної роботи навчального закладу. Після затвердження плану класним керівником, майстром виробничого навчання й активом групи (староста, профорг) документ затверджує заступник директора з навчально-виховної роботи. Перший екземпляр залишається у заступника директора з НВР, другий - зберігається у класного керівника.

Виховна робота в навчальній групі ПТНЗ проводиться у таких напрямках:

1.Заходи щодо підвищення ефективності і якості навчання.

2 Правове виховання.

3.Патріотичне виховання.

4.Організація дозвілля учнів.

5.Робота з активом групи.

6.Фізкультурно-масова і спортивно-оздоровча робота.

7.Робота з батьками.

8.Індивідуальна робота з учнями.

9.Інші заходи.

Коротка характеристика напрямків виховної роботи, наявних у плані виховної роботи навчальної групи ПТНЗ.

Заходи щодо підвищення ефективності і якості навчання. Даний напрямок покликаний адаптувати учнів до навчання в даному навчальному закладі, зацікавити в навчанні й одержанні професії, тим самим підвищити стійкість отриманих знань, умінь і навичок.

Правове виховання. Вимагає від інженерно-педагогічних працівників продуманої, цілеспрямованої роботи з формування у учнів правових знань і правових ідей, що мають практичну цінність і які повинні перейти в правові переконання. Робота з попередження порушень норм моралі.

Патріотичне виховання покликане сформувати громадянина, патріота, що знає традиції й історію свого народу, місця, де він живе, що шанує закони і державну символіку своєї країни.

Організація дозвілля учнів. За допомогою різних заходів, проведених у вільне від навчання, роботи і виконання різного роду обов'язків час, формувати світогляд учнів, всебічно розвивати майбутніх професіоналів.

Робота з активом групи проводиться на всіх етапах процесу навчання і виховання. Вона містить у собі: організацію і проведення виховних заходів, надання допомоги відстаючим у навчанні, контроль за виконанням обов'язків та ін.

Фізкультурно-масова і спортивно-оздоровча робота здійснює пропаганду здорового і повноцінного способу життя, попередження шкідливих звичок, заохочення до занять спортом.

Робота з батьками повинна полягати у просвітительській, інформаційній і виховуючій функціях. Батьки можуть виступати в якості одного з достовірних джерел незалежної характеристики учня. Інженери-педагоги повинні ділитися з батьках про останні досягнення сучасних педагогів.

Індивідуальна робота з учнями перебуває в проведенні індивідуальних бесід, у проведенні «Години довіри» та ін.

Інші заходи відносяться до числа тих заходів, що не підпадають ні під одне з перерахованих напрямків.

При упорядкуванні плану виховної роботи навчальної групи необхідно дотримуватися наступних вимог:

1. При плануванні виховної роботи необхідно враховувати принцип професійної спрямованості виховання.

2. План складається за тематичними ознаками, а для зручності користування надалі, після затвердження, усі заходи можна розташувати за календарною ознакою.

3. Кожний захід повинний бути педагогічно доцільним. Не припустимі заходи заради «розваги».

4. Враховуються ступені насиченості плану заходами. Щотижня в групі повинно проводитися не менше одного і не більш двох виховних загальноучилищних або загальногрупових виховних заходів.

5. При складанні плану враховуються особливості, потреби й інтереси учнів.

6. Планування здійснюється з врахуванням науково обґрунтованих принципів виховання.

7. Використання різних форм виховної роботи з навчальною групою ПТНЗ і батьками учнів.

8. План складається з врахуванням державних свят і вихідних днів.