Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на билеты к экзамену по экономической психологии .docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
458.27 Кб
Скачать

9. Механізми функціонування економічної свідомості

Основним механізмом функціонування економічної свідомості є активне відображення оточуючої дійсності. Усвідомлення забезпечує не лише пасивне, дзеркальне відображення, але й гарантує перетворююче цю дійсність відображення відповідно до потреб та інтересів суб’єкта.

Економічна свідомість функціонує у системі безперервних прямих та зворотних зв’язків з оточуючою дійсністю. Прямі зв’язки забезпечують отримання адекватної економічної інформації. Зворотні ж дають можливість діяти, спираючись на ці дані. Відображення є підставою для поведінки, результати якої, в свою чергу, забезпечують подальше відображення реальності, що змінилася. Дійсність, що відображується (прямі зв’язки), забезпечує її активне перетворення (зворотні зв’язки), яке знову відображується для подальшого перетворення.

Основними функціональними формами актуалізованої економічної свідомості можна вважати знання, оцінки та переконання.

  1. Фактори розвитку економічної свідомості і поведінки

  1. Економічні уявлення і економічне мислення

Економічне мислення – 1) система поглядів індивіда на закономірності економічного розвитку, сутність економічних явищ і процесів та причини їх виникнення, 2) діалектичне поєднання і взаємодія економічних знань, ідей, теорій тощо в економічній системі.

Економічне мислення – структурний елемент мислення людини взагалі. Зміст економічного мислення людини зумовлений типом існуючих суспільних відносин (економічних, соціальних, політичних, культурних, характером законодавчої бази тощо), умовами її життя, місцем у соціальній структурі та ін.

Економічні уявлення ‑ це уявлення про те, як функціонує економіка, як створюється суб'єктивний економічний образ: здатність людини або соціальної групи відображати, розуміти економічні явища, пізнавати їхню сутність, засвоювати і зіставляти економічні поняття, категорії, теорії з вимогами економічних законів, з об'єктивною реальністю і на основі цього будувати власну економічну діяльність.

  1. Сутність поняття «економічна поведінка»

Економічна поведінка – це система цілеспрямованих, професійних дій людини зі застосуванням різних економічних ресурсі, що скерована на одержання користі (вигоди, винагороди, прибутку).

Економічна поведінка є цілеспрямованою діяльністю – пов'язана з реалізацією цілей: стосується виконання конкретних трудових функцій чи повноважень; спрямована на досягнення певного рівня добробуту і якості життя; спрямована на досягнення вищого рівня кваліфікації, адміністративного статусу.

Існує багато різновидів економічної поведінки: демографічна, споживацька, професійно-освітня, статусна, організаційна, інноваційна, девіантна, професійно-трудова та інші.

Економічна поведінка в більшості випадків регламентується соціально-трудовими та юридичними нормами і правилами. 

  1. Фактори розвитку економічної поведінки

  1. Когнітивні чинники, що впливають на процес прийняття економічних рішень

Під прийняттям рішення в економічній психології розуміють акт вибору одного варіанту з декількох альтернативних з метою досягнення найкращого результату.

Когнітивні чинники, що впливають на процес прийняття економічних рішень: сприйняття і уявлення про економічні параметри, ірраціональне і раціональне в економічному мисленні, чинники ухвалення рішень.