Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2ГКЗ3_Овчиннікова Б.С._Л.Р.2_.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.04.2019
Размер:
501.91 Кб
Скачать
  1. Масштаб? Види масштабу? Координатна сітка?

 Масштаб — відношення довжини ліній на малюнку, плані або карті до довжини ліній в натуральній величині. Є числовий, іменований, лінійний і поперечний масштаби. Числовий — це масштаб, записаний у вигляді дробового числа (1:1000000, 1:250000 та ін.). Знаменник дробу показує, у скільки разів зменшено зображення лінії на плані або карті. Масштаб 1:1000000 означає, що лінійні розміри об'єктів зменшені в 1000000 разів. Чим більший знаменник дробового числа, тим дрібніший масштаб.

  Іменований масштаб виражають словами. Наприклад: «в 1 км. — 200 км.».

  Лінійний масштаб — пряма лінія, поділена на рівні відрізки з надписами, що вказують довжину лінії в натуральній величині. Міра довжини, на якій нанесені поділки на масштабній лінійці, називається основою масштабу. Кількість метрів або кілометрів, що відповідають основі масштабу, називаються величиною масштабу. Цифра 0 на лінійному масштабі, від якої починають відлік поділок, розміщується на поділці основи вправо. На першому відрізку вліво від 0 наносять найменші поділки лінійного масштабу — міліметри. Відстань на місцевості, яка відповідає одній найменшій поділці лінійного масштабу, відповідає точності масштабу, а 0,1 мм. — граничній точності масштабу. Лінійний масштаб дає можливість безпосередньо, без додаткових обчислень визначити справжню відстань на плані і карті.

  Поперечний масштаб зображується у вигляді прямокутника, горизонтальний бік якого розділений на декілька рівних частин, переважно по 2 см. кожна. Кожна така частина називається основою масштабу. Крайня ліва основа у верхній і нижній частинах поперечного масштабу поділяється на десять рівних частин. Кінці цих десятих частин основи з'єднуються між собою прямими, що поділяють горизонтальні лінії на соті частини основи.