Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2ГКЗ3_Овчиннікова Б.С._Л.Р.5_.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.04.2019
Размер:
165.05 Кб
Скачать

Запитання

  1. Суть топографічної карти та сфера її застосування

Топографічні карти — докладні, єдині за змістом, оформленням і математичною основою географічні карти, на яких зображені природні і соціально-економічні об'єкти місцевості з властивими їм якісними і кількісними характеристиками і особливостями розміщення.

Топографічні карти необхідні для всіх стадій проектно-дослідницьких робіт, які виконуються для топографічного забезпечення геологічні розвідки, розробки родовищ корисних копалин, гідроенергетичного, транспортного будівництва і т. д. Великомасштабні топографічні карти використовують для детального вивчення місцевості, орієнтування на ній, точних вимірів та розрахунків. Топографічні карти середніх масштабів використовують для попереднього проектування залізниць та автомобільних доріг, проведення геологічних досліджень, попередніх розрахунків при проектуванні великих споруд. Дрібномасштабні топографічні карти застосовують при вирішенні завдань науково-дослідного та прикладного характеру щодо використання природних ресурсів, економічного освоєння території, при генеральному проектуванні великих промислових комплексів, навігації та інших роботах.

Великомасштабні топографічні карти являють собою найважливіший матеріал для географічних досліджень території, бо вони містять численну інформацію, яка відсутня і не може бути отримана з літературно-описових джерел

  1. Способи вимірювання площ

Вимірювання площ ділянок місцевості по топографічних планах і картах може виконуватися:

  1. Графічним способом

  2. Аналітичним способом

  3. Механічним способом

3) Особливості вимірювання площ геометричним способом

1. Графічним способом. Для цього виготовляють прозору палетку квадратну (рис.2.7,а) або лінійну (2.6,б) зі сторонами а= 2 – 4 мм. Площа одного квадрата буде дорівнювати:

Sкв =а2×М, (1.1)

де М – знаменник чисельного масштабу плану або карти. Палетку накладають довільно на контур ділянки і обчислюють кількість повних квадратів п1та на око загальну кількість неповних квадратів п2.

А – лінійної Б - лінійної

Рис. 1. Визначення площі за допомогою палеток:

Загальна площа обчислюється за формулою

S = Sкв (n1+n2). (1.2)

На рис.1(А) Sкв = 22мм×10000 = 400м2= 0,04га, п1= 169, п2= 20. Тоді загальна площа ділянки складе:

S= 0,04(169 + 20) = 7,56 га.

При використанні лінійної палетки крайні точки m і n ділянки розміщують приблизно посередині між паралельними лініями. За лінійним масштабом плану вимірюють відстані ab, cd, ef, …,kl та висоту h = aM.

Площа ділянки обчислюється за формулою

S = h(ab+cd+ …+kl). (1.3)

При застосуванні палеток площі визначають двічі, повертаючи їх на 45оабо на 90о відносно першого вимірювання і беруть їх середнє значення.

2. Аналітичний спосіб. Використовують, коли ділянка обмежена ламаною лінією і відомі прямокутні координати х та у її вершин (рис.2)

Рис.2. Аналітичний спосіб визначення площі