Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
150.17 Кб
Скачать

24.Бюджет як економічна та юридична категорія

Бюджет у суспільстві розглядають з трьох сторін:

-як економічну категорію;

-як правову категорію;

-за матеріальним змістом.

Правова характеристика бюджету пов'язана із його законодавчим регулюванням, як у сфері бюджетних взаємовідносин, так і у сфері його складання і виконання як фінансового плану . Бюджет виступає документом, в якому подається розпис доходів і видатків, що затверджується у формі закону.

За матеріальним змістом бюджет являє собою централізований грошовий фонд держави. Обсяг бюджету характеризує річну суму коштів, що проходять через цей фонд. Він перебуває у постійному русі: практично щоденно до нього надходять кошти і проводиться фінансування видатків.

Бюджет, як самостійна економічна категорія має свої особливості, а саме:

1) бюджет є особливою економічною формою перерозподільних відносин, пов'язаних із вилученням частки національного доходу державою, і використанням її з метою задоволення потреб усього суспільства та окремих адміністративно-територіальних формувань;

2) за допомогою бюджету відбувається перерозподіл національного доходу, рідше – національного багатства, між окремими галузями народного господарства, адміністративно-територіальними формуваннями, сферами суспільної діяльності;

3) пропорції бюджетного перерозподілу вартості більшою мірою, ніж в інших ланках фінансової системи, визначаються потребами розширеного відтворення в цілому і завданнями, які стоять перед суспільством на кожному історичному етапі його розвитку;

4) сфера бюджетного розподілу посідає центральне місце у складі державних фінансів, що зумовлено ключовим значенням бюджету порівняно з Іншими ланками.

25. Функції і призначення бюджету

щодо специфічного суспільного призначення бюджету – задоволення потреб суспільства та його адміністративно-територіальних формувань.

3міст бюджетних відносин характеризується такими напрямками грошових відносин:

-між державою та підприємствами, організаціями та установами державної форми власності;

-держави з підприємствами й організаціями змішаної форми власності (акціонерні товариства, спільні підприємства тощо);

-між державою та підприємствами, організаціями й установами, що знаходяться у приватній власності;

-держави з громадськими організаціями;

-між державою та населенням;

-між іншими державами і міждержавними організаціями.

Сутність бюджету як економічної категорії реалізується через розподільну і контрольну функції.

Завдяки розподільній функції відбувається концентрація грошових коштів у руках держави та їх подальше використання з метою задоволення загальносуспільних потреб.

Специфіка контрольної функції бюджету полягає в тому, що бюджет об'єктивно – через формування і використання фонду грошових коштів держави – відображає економічні процеси, які відбуваються в структурних ланках економіки. При формуванні державних доходів фінансовий контроль здійснюється за правильністю стягнення податків, мобілізацією інших джерел доходів, дотриманням встановлених пропорцій між ними, визначенням податкової бази, формами пільгового оподаткування, термінами надходження податків. При витрачанні бюджетних коштів контролюються ефективність їх використання, їх відповідність цільовому призначенню.

26.Бюджетна система та бюджетний устрій. Бюджетною системою України є — сукупність окремих її ланок,

юридична пов'язаних між собою, яка базується на загальноприйнятих принципах, що відповідають міжнародним стандартам. Бюджетна система України включає в себе державний бюджет України, бюджет Автономної Республіки Крим, обласні та районні бюджети, місцеві бюджети. Місцевими бюджетами є бюджети територіальних громад, сел, селищ, міст, районів у містах, міст Києва та Севастополя. Зведений бюджет України — це бюджет, що утворюється завдяки об'єднанню показників доходів і видатків усіх бюджетів. Зведений бюджет використовується для аналізу і визначення основ державного та територіального регулювання економічного і соціального розвитку країни.

Зведений бюджет України включає державний бюджет України, бюджет Автономної Республіки Крим, бюджети областей та міст Києва і Севастополя. Бюджет Автономної Республіки Крим і бюджети областей включають, відповідно, обласні бюджети, а також бюджети районів і бюджети міст обласного підпорядкування. Бюджети районів включають районні, сільські і селищні бюджети. Адміністративна відповідальність органів влади залежить від ефективності використання ними фінансових ресурсів на виконання закріплених за кожним рівнем повноважень.

Згідно Бюджетного Кодексу бюджетна система України будується на основі бюджетного устрою держави.

Бюджетний устрій — це організація та принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв'язок між окремими ланками. Бюджетний устрій України визначається з урахуванням державного устрою та адміністративно-територіального поділу України. Основи бюджетного устрою:

— встановлення принципів побудови бюджетної системи;

— виділення видів бюджетів:

— розмежування доходів і видатків між ланками бюджетної системи;

— організація взаємовідносин між бюджетами.

Принципи побудови бюджетної системи є визначальною основою бюджетного устрою. Вони визначають характерні ознаки і риси бюджетної системи кожної країни і встановлюються за двома напрямами. Перший

характеризує структурну побудову бюджету, другий — взаємозв'язок різних його ланок. Можливі три підходи до структурної побудови бюджету:

— створення єдиного для всієї країни бюджету;

—створення регіональних бюджетів;

— поєднання централізованих і децентралізованих ланок. Взаємозв'язок різних ланок бюджетної системи може встановлюватися на основі двох альтернативних принципів:

— єдності всіх бюджетів;

— автономності кожного бюджету.

Принцип єдності означає, що всі ланки бюджету в сукупності становлять єдиний (зведений, консолідований) бюджет, який складається і затверджується в загальному обсязі.( Принцип єдності забезпечується єдиною доходною базою всіх бюджетів, єдиною системою видатків, а головне — керованістю процесом складання і виконання бюджету з єдиного центру.) Принцип автономності означає, що кожний бюджет, що входить до складу

бюджетної системи, є відносно обособленою і самостійною ланкою. Автономність бюджетів забезпечується чітким законодавчим розмежуванням доходів і видатків між бюджетами із забезпеченням кожного бюджету досить міцною і стабільною доходною базою. Кожний бюджет складається і

затверджується відповідними органами влади обособлено і самостійно.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]