Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
компютерні мережі.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
442.37 Кб
Скачать

Фізичний рівень матерії iso/osi.

Поняття та визначення.

Фізична типологія локальних мереж

Специфікації фізичного рівня мережі Ethernet

Пристрої локальних мереж першого рівня.

Фізичний рівень відповідає за передачу інформації по лініях зв’язку. На цьому рівні визначається швидкість передачі інформації, параметри та форми сигналів, схеми побудови лінії зв’язку.

Фізична топологія – це граф, вершини якого є локальні мережі, дугами зв’язків між ними. Вузлами локальної мережі можуть бути як ПК так і проміжне мережене обладнання. На цьому рівні також визначаються параметри кодування інформації та особливості роботи рівнів.

Основні види топології локальних мереж:

  1. шина (Bus) - за цією схемою підключаються до загальної лінії зв’язку, яка називається шиною. При виході з ладу одного сегменту вся мережа стає непрацездатною.

  1. кільце. – за цією схемою підключаються зо загальною лінію зв’язку. При виході з ладу одного сегменту вся мережа стає непрацездатною.

  1. зірка – всі комп’ютери підключаються за допомогою мереженого пристрою, при виході з ладу одного сегменту інші вузли залишаються працездатними.

  1. дерево – ця типологія є розширення типології зірка з використання кількох мережених пристроїв. При виході з ладу одного з сегментів мережа залишається працездатною.

Використання кожних з топологій залежить від стандартів тої комп’ютерної мережі яка реалізується. Відмовостійкість кожної топології залежить від стандартів локальної мережі та принципу її побудови.

Специфікації фізичного рівня для кожної локальної мережі – це параметри її побудови на фізичному рівні. В якості прикладу розглянуто специфікацію фізичного рівня мережі IEEE 8023 Ethernet – цей стандарт описує локальну мережу швидкість передачі 10 мб/сек., та методу доступу CMSA/CD. Він має 4 специфікації фізичного рівня:

  1. 10 basic-5 (10 – швидкість передачі даних, basic- метод, буква або символ через рисочку; 5 - довжина 500 метрів) – локальна мережа на основі товстого коаксіального кабелю. Мережа будується на основі 5.4.3 довжина сегмента дорівнює 500м, довжина мережі 2500 метрів, кількість комп’ютерів в одному сегменті мах 100, кількість комп’ютерів в мережі

  1. 10 basic-2 – специфікація кабельної мережі на основі тонкого коаксіального кабеля. Довжина сегменту=185м, довжина мережі=925м, кількість комп’ютерів в сегменті=30, кількість комп’ютерів в мережі=86. в якості фізичного кодування використовується манчестерський код.

  1. 10 basic-T (Т-100м) – локальна мережа на основі екранованої… в цій специфікації використовується топологія зірка. Параметри: довжина сегменту=100м, довжина мережі=500м, максимальна кількість комп’ютерів в мережі=1024, максимальна кількість комп’ютерів в сегменті необмежена.

  1. 10 basic-F (довжина різна) – на основі одномодового волоконно-оптичного кабелю. Максимальна довжина сегмента=1000м, максимальна довжина мережі=2500м.

Пристрої локальних мереж першого рівня (фізичного рівня) поділяються на 2 типи: активні та пасивні. Пасивні пристрої не змінюють форму сигналу, активні пристрої впливають на форму та характеристики. До пасивних пристроїв відносяться роз’єм розетки та патч панель. До активних пристроїв відносять: repeater(повторювач) і Hab(концентратор).

Повторювач – це пристрій, який призначений для збільшення довжини лінії зв’язку. Він підсилає сигнал та передає до інших пристроїв. Він має лише 2 порта.

Нав називається багато портовим повторювач, він відновлює початкову форму сигналу та передає його на всі порти.

Пристрій першого рівня не виконують фільтрацію траси, а працюють лише з електричними сигналами.