Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Primachenko_OYeT_Oporny_konspekt.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Мал. 2. Повна відкрита модель кругових потоків.

У відкритій повній моделі кругообігу продуктів і доходів вплив державного сектору і сектору закордон призводить до порушення рівноваги, тому що з потоку “доходи - витрати” створюються “вилучення” , у вигляді заощаджень, податків та імпорту.

Вилучення – це будь - яке використання доходу домогосподарств не на купівлю виробленої в межах країни продукції. Одночасно до потоку “доходи-витрати” надходять додаткові кошти у вигляді “ін’єкцій” – інвестиційні витрати, державні закупки товарів та послуг, платежі по експорту.

Ін’єкції - це будь-який додаток до споживчих витрат на продукцію, яка вироблена у межах країни.

Таким чином, у повній відкритій моделі кругообігу продуктів та доходів реальний і грошовий потоки здійснюються без перешкод за умови рівності сукупних витрат домогосподарств, фірм, держави та решти країн світу сукупному обсягові виробництва. Якщо ж сукупні витрати, які визначають сукупний попит, скорочуються, то й сукупний обсяг випуску та рівень зайнятості падає, що зменшує сукупні доходи, які, в свою чергу, визначають сукупний попит. А тому важливим завданням макроекономічної політики є стабілізація сукупного попиту. Підходи до вирішення цієї проблеми різні у представників різних напрямків макроекономічної теорії.

Тема: Форми організації суспільного виробництва.

1. Генезис форм господарювання. Натуральне виробництво: сутність і риси.

2. Товарне виробництво: сутність, умови виникнення, розвиток та форми.

3. Товарна форма виробленого продукту та послуг.

4. Теорії вартості та їх різновиди.

5. Закон вартості: сутність, механізм його дії та функції.

1. Генезис форм господарства. Натуральне виробництво:

сутність і риси.

Виробництво матеріальних благ є основою життя будь-якого суспільства. Суспільство знає два основних типи організації економіки: натуральне господарство і товарне виробництво. Їм відповідають три основні форми суспільного виробництва: натуральне, товарне і суспільне.

Історично первинною формою виробництва було натуральне господарство, в якому продукти праці спрямовувалися на задоволення власних потреб виробників. Економічною основою натурального господарства служить сільське господарство (перш за все землеволодіння). Натуральне виробництво існувало у первісному суспільстві, на ньому також ґрунтувалися патріархальне селянське господарство та феодальне помістя. У всіх цих випадках члени общини або селянські сім'ї споживали в основному тільки ті продукти, які виробляли самі. Усі зв'язки натурального господарства обумовлені лише особливостями процесу праці та виконанням тих чи інших операцій у межах окремих господарських одиниць. При цьому робоча сила позбавлена мобільності, вона виробничо та територіально закріплена.

У натуральному господарстві виробничі відносини виявляються в нематеріалізованому вигляді, як прямі відносини між учасниками створення благ. Матеріальні блага переважно не передавалися на сторону і не купувалися, тобто вони не обмінювалися. Суспільство, в якому панувало натуральне господарство, складалося із великої кількості роздрібнених, розрізнених та однорідних господарських одиниць: патріархальних селянських сімей, примітивних сільських общин, феодальних помість. Кожна така одиниця виробляла всі види робіт, починаючи від добування різних видів сировини і закінчуючи підготовкою їх до споживання.

Хоча при натуральному господарстві існувала рівність окремих індивідів, проте таке господарство було основою бідності, а не багатства. Це пов'язано з наступними характерними рисами натурального господарства: нерозвиненістю суспільного поділу праці, відсутністю спеціалізації, замкненістю організаційно-економічних зв'язків, обмеженістю виробництва та капіталу, роз'єднаністю, відірваністю господарюючих суб'єктів один від одного, примітивною технікою та технологією виробництва, малопродуктивною ручною працею. Таке виробництво було малоефективним, а рівень життя його працівників - низьким. Тому і прогрес у розвитку продуктивних сил та суспільства був дуже повільним.

Таким чином, натуральне виробництво - це така форма господарювання, за якої продукти праці призначаються для задоволення власних потреб безпосередніх виробників життєвих благ, тобто для внутрігосподарського споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]