Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора фін.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

39. Яким чином фінанси впливають на суспільне виробництво, і в чому полягає їх роль у економічному та соціальному розвитку держави?

Фінанси дає змогу пристосувати потреби виробництва до потреб споживання через розподіл та перерозподіл вартості ВВП на потреби юр. та фіз. осіб а також між галузями, регіонами, соц. верствами. Фінанси забезпечують індивідуальний та суспільний кругообіг виробничих фондів на розширеній основі, регулюють галузеву та территоріальну структуру економіки. Фінанси впливають на суб’єктів розпод. відносин і таким чином регулюють їх діяльність та керують економікою. Фінанси забезпечують контроль за форм. та викор. фін. ресурсів.Фінанси як ек. інструмент здатні кількісно і якісно впливати на сусп. в-во. К-ний вплив х-зується обсягом і пропозицією мобілізованих, розподілених і використаних фін. ресурсів.Я-ний вплив полягає на впливі на інтереси учасників відтворювального процесу через форми орг.фін. відносин. Об’єктивна необхідність у фінансах полягає в тому, що фінансові відносини виникають и відмирають самостійно, що сприченено об’єктивними процессами розвитку державного устрою. У повсякденній діяльності важливі не стільки самі фінанси, скільки організаційні їх форми прояву.

40. Обґрунтуйте, яким чином розлад фінансової системи може спричинити фінансову кризу в державі.

Розлад фінансової системи може спричинити фінансову кризу в державі.

На поверхні явищ фінансова криза проявляється у зростанні бюджетного дефіциту, державного боргу, інфляції. Як наслідок — значне зниження платоспроможності підприємницьких структур, життєвого рівня населення, соціальне розшарування в суспільстві.

Основними напрямками подолання фінансової кризи може бути зокрема: запровадження жорсткого режиму економії щодо витрачання бюджетних коштів, передусім на управління, оборону, фінансування збиткових і низькорентабельних виробництв, різні види дотацій; визначення доцільності фінансування деяких соціальних витрат; зменшення обсягів фінансових запозичень, насамперед зовнішніх; удосконалення інструментів залучення до інвестиційної сфери особистих накопичень населення; забезпечення фінансової підтримки малого бізнесу; оптимізація рівня податкових вилучень до бюджету.

41. Обґрунтуйте, яким чином фінанси впливають на виробництво, розподіл, обмін та споживання.

фінанси є однією з найважливіших економічних категорій, що відбиває економічні відношення в процесі створення і використання засобів. Їхнє виникнення відбулося в умовах переходу від натурального господарства до регулярного товарно-грошового обміну і було тісно пов'язано з розвитком держави і його потреб у ресурсах.

42. Обґрунтуйте, яким чином через фінанси держава може впливати на внутрішню структуру ціни продажу товарів (робіт, послуг).

Фінанси, як ніяка інша економічна категорія дає змогу регулювати галузеву і территоріальну структуру економіки, стимулювати чи стримувати економіку, задовольняти потреби держави та суспільства. Разом з цим фінанси є гнучким інструментом регулювання внутрішніх цін на товари та послуги. Це регулювання здійснюється за допомогою фінансових важелів, які застосовуються державними органами. Держава може стримувати розвиток певних галузей через понаднормове податкове навантаження, або накладати штрафи, пені за перевищення певних норм. У той самий час інші галузі можуть дотуватися або субсидуватися, держава може інвестувати кошти у пріорітетні напрямки виробництва. Що торкаєтся фінансової сфери, то держава регулює вартість грошей через грошову масу та норму процента, що непрямо впливає на рівень цін в країні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]