Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

40.Конст-правовий статус Конституційної Ради Франції порядок формування та повноваження.

У Франції встановилася концепція охорони Конституції в рамках системи парламентаризму. Особливим органом конституційного контролю стала парламентська Конституційна рада Франції – окремий політичний орган. Французька П’ята республіка використовує систему квазі судового конституційного контролю.

Особливими повноваженнями в питанні безпосереднього народовладдя наділена Конституційна рада Франції. Відповідно до статей 58, 59, 60 Конституції Франції, Конституційна рада „стежить за правильністю" обрання Президента Республіки, депутатів, сенаторів та проведення референдуму, а також оголошує їх результати. При цьому цей орган наділений правом приймати і оголошувати рішення про анулювання результатів виборів. Останнє повноваження не стосується референдумів, які мають у Франції вищу юридичну силу. В 1962 році Конституційна рада прийняла рішення про те, що вона не має права контролювати „пряме волевиявлення народного суверенітету", і тим самим сформулювала доктрину непідвідомчості органу конституційної юстиції рішень, прийнятих на загальнодержавному референдумі.

Конституційна рада Франції складається з 9 радників, що призначаються Президентом Республіки і головуючими обох палат Парламенту (по 3 члени). Крім того, до її складу входять колишні президенти Республіки. Перевірка конституційності органічних законів на відміну від конституційних судів здійснюється тут до їх промульгації Президентом, а регламентів палат - до їх застосування. У разі визнання акта неконституційним він не може бути підписаний Президентом. Крім цього, в компетенцію Конституційної ради входить перевірка правильності обрання Президента Республіки, депутатів і сенаторів, проведення референдуму (у разі, якщо результати виборів чи референдуму оскаржуються).

41.Поняття конст-правового статусу особи в зк.Основні підходи.

У широкому розумінні – це юридичне положення особи, яке визначено конституцією та деталізовано певним чином в окремих законах. В Конституційному права перевага не самому факту фіксації а механізму їх реалізації. В Конституції має бути зафіксований факт реалізації конституційних прав та свобод.

Моделі конституційно-правового статусу особи (основні 4):

  1. Західна (ліберальна) модель (концепція) – основне в правовому статусі особи це її невід’ємні невідчужувані права особи, при такій моделі конституційні права і свободи поділяються на два види:

    1. Невід’ємні або природні права

    2. Громадянські або політичні

Інститут конституційних обов’язків обмежений або не існую. Основне обмеження щодо природних прав: правами третіх осіб.

  1. Марксистсько-Ленінська (колективістка) модель (концепція) – Куба, В’єтнам – основними правами вважаються ті права які особа виражає в суспільстві, первинними є інтереси суспільства а не права особи, при такому підході досить великий обсяг конституційних обов’язків. Державі надаються широкі можливості щодо обмеження конституційних прав.

  2. Для країн мусульманського права – (Коран, Суна, Інджма, Мечеть) – особа розглядається не як цінність сама по собі, а як частина релігії (віддавити шану Аллаху). В розвинутих мусульманських країнах на конституційному рівні як правило визнаються міжнародні стандарти прав і свобод людини, але перевага в практичній реалізації прав і свобод за Шаріатом (мусульманське право). За мусульманським правом людина не вільна розпоряджатися собою, всі його дії на перед передбачені волею Аллаха, акцент в правовому регулюванні не на права особи, а на обов’язки перед Аллахом, перед общинною правомірних мусульман. Обмеження прав людини при такому підході, засновані перш за все на релігійних підходах. В розвинутих мусульманських країнах особа має право вибору …

  3. Модель притаманна звичаєвому праву – права особи залежать від її приналежності до окремої групи, роду, племені, особа не може мати права, які реалізуються поза межами цієї групи. Права людини реалізуються колективно і в колективі (Африканські раїни, зокрема нерозвинуті країни).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]