Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ресторанна та готельна справа(2).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

28. Визначте сутність сучасної гостинності

Гостинність - комплексна послуга, якій притаманні визначені споживчі властивості та яка створює позитивний образ підприємства та активізує попит на послуги. Позитивний образ у сфері гостинності має створюватися за допомогою всебічного використання відповідних ресурсів, комфортного середовища, обґрунтованої стратегії та концепції гостинності. Сукупність умов гостинності в єдиному технологічному процесі має бути постійно скоординована і орієнтована на взаємовідносини в системі "гість - послуга - середовише гостинності".

Середовище гостинності багато в чому визначається зовнішніми чинниками (економічними, політичними, культурними і соціальними) та взаємодією особливих чинників (ресурси гостинності, індустрія гостинності, професії гостинності). Взаємодія цих чинників спрямована на забезпечення попиту на продукцію середовища гостинності.

На основі узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду відносно визначення сутнісних характеристик індустрії гостинності можна констатувати, що вона охоплює різні форми діяльності в сфері послуг, пов'язані з прийняттям і обслуговуванням гостей, а саме:

- це види обслуговування, які базуються на принципах гостинності та характеризується щедрістю і дружелюбністю стосовно споживачів;

- це сукупність суб'єктів підприємництва, таких як готелі і мотелі, туристичні агентства, об'єкти показу. Для всіх цих підприємств є спільним те, що їх продукт - це комплекс фізичних, соціальних і емоційних компонентів;

- підприємства індустрії гостинності - ресторани, готелі, курорти - беруть участь в створенні невидимого продукту, придатного до вживання тільки у момент його пропозиції споживачеві.

Отож, гостинність - це процес прийняття і обслуговування гостей. Цей процес в широкому соціально-економічному значенні є складовою туризму, що визначається як сукупність відносин, зв'язків і явищ, які виникають під час переміщення і перебування людей в місцях, не пов'язаних з їх постійним проживанням або трудовою діяльністю.

29. Внесок Елсворта Мільтон Статлера у розвиток готельної справи

Перші роки XX століття вважаються часом початку будівництва готелів для бізнесменів і комерсантів. Першим це зрозумів Елсворт Статлер. У 1908 році він відкриває готель у Буффало за назвою «Буффало Статлер». Це була принципово нова концепція в готельній справі, заснована на наданні клієнтам максимальних зручностей. Що особливо важливо, цей перший у своєму роді готель був орієнтованим винятково на бізнесменів.

Він постійно вводив новини, які робили перебування гостивши в стінах його закладу комфортнішим і приємнішим. У 1908 р. він відкрив свій готель нового типа в Буффало. Це був перший готель, орієнтований на представників середнього класу, в якій в кожному номері була ванна, що замінила звичайну для того часу одну велику ванну кімнату на тих, що всіх проживають. Архітектор намагався відрадити Статлера від цієї ідеї, аргументуючи це тим, що буде неможливо стриматися в межах фінансового кошторису. Статлер заперечив на це, що можна знайти дешевший варіант, наприклад, помістивши ванни двох сусідніх номерів поруч, щоб між ними була шахта для труб з гарячою водою і для електропроводки.

Статлер ввів в ужиток також і інші зручності. Його готель в Буффало був першим, де в кожному номері був телефон. Він відчував, що це новина, використовуючи яке можна замовляти їду прямо в номер, окупиться, оскільки рестораном зможуть користуватися і місцеві жителі.

Відношення Статлера до постояльців було сформульоване в «Кодексі службовця Статлера».