Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТМС екзам..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
515.58 Кб
Скачать

31.Технологічні аспекти обробки інформації на арм

АРМ реалізує діалогову людино-машинну технологію управління. Технологічні аспекти обробки інформації на АРМ характеризуються такими ознаками: можливістю оптимальної взаємодії людини та ПЕОМ; доступністю обчислювальних засобів в будь-який час; користування індивідуальною (персональною) інформаційною системою, можливістю доступу до інформаційних систем інших абонентів і до інтегрованої інформаційної системи; організацією інформаційного забезпечення у вигляді звичних форм документів; можливістю користувача працювати з екраном дисплея як з документом, який можна скоригувати та роздрукувати; урахуванням потреб кінцевого користувача при проблемній орієнтації ІЗ, ТЗб, ПЗ на предметну сферу , зокрема його психофізіологічних особливостей. Предметна сфера описується в реальному часі; програмне забезпечення реалізує діалог будь-якого типу і здійснює підтримку користувача; інформація опрацьовується відразу після введення, в результаті чого збільшуються оперативність і вірогідність обробки інформації, підвищується її якість, що сприяє реалізації контролю за процесом виробництва та використанням ресурсів.

При розробці схеми технологічного процесу автоматизованої обробки інформації на ПЕОМ в умовах АРМ необхідно враховувати участь кінцевого користувача { конкретного працівника управління) в обробці інформації; відсутність окремого підготовчого етапу (в традиційному розумінні), на якому здійснюється підготовка масивів інформації на МИ; сполучність операцій введення даних первинних документів з автоматизованими операціями їх контролю і розміщення в інформаційному фонді АРМ; значне зниження обсягів інформації, яка вводиться вручну, за рахунок використання НДІ і можливості відображення на екрані дисплея, коли переважна більшість даних вводиться з НДІ, а мінімум оперативних даних - з документа; діалогове ведення БД і діалогову обробку інформації, в результаті чого сформований вихідний документ може бути відображений на екрані, записаний на МД, виведений на друк у потрібній кількості примірників.

32. Типові процедури й операції обробки інформації в середовищі субд на пеом

Базова технологія АРМ — це технологія створення та ведення БД. Інформаційна технологія БД складається з двох частин, які являють собою етапи формалізації знань деякої предметної сфері. На першому етапі проектується, тобто визначається, безліч складових елементів БД і взаємозв'язків між ними. Як до джерела формалізованих знань до БД ставляться вимоги повноти, цілісності, швидкого доступу, захисту від несанкціонованих доступу та використання. На цьому етапі одержують моделі предметної сфери: концептуальну - в термінах кінцевого користувача, логічну - у відповідності до вимог СУБД, фізичну - у вигляді структур зберігання даних на МД і методів доступу до них.

Другий етап - експлуатація БД. На цьому етапі кінцевий користувач реалізує процедури трьох типів: заповнеііня БД конкретними даними, маніпулювання даними, адміністрування БД. Кожна з процедур може бути подана набором операцій, склад і послідовність виконання яких залежать від конкретних завдань користувача, характеристик і можливостей СУБД. До СУБД належать засоби, які дозволяють описати структури первинних документів з відомостями для БД. Чимало СУБД мають засоби заповнення даними зпроектованих структур. У табл. 7.1 наведено опис типових процедур та операцій, виконуваних на етапі обслуговування БД у процесі її експлуатації.

Технологія обробки інформації на ПЕОМ забезпечує зручне введення інформації, наочність відображення інформації, яка вводиться або виводиться, Швидкий доступ до раніше введеної інформації; формування на екрані і заповнення иихідних документів складної структури, видачу на екран дисплея різноманітних Довідок за запитом; підтримку особистої діяльності кінцевого користувача.

Типові процедури и операції з обслуговування БД

Процедура

Операція

Призначення та характеристики

Заповнення БД /здійснюється один раз

Введення даних /з клавіатури та з файлів НДІ

Введення даних первинних документів на МД через вкраяну форму; у вигляді форми первинного документа, таблиці, структури запису. Візуальний контроль інформації на екрані дисплея

Контроль даних, що вводяться

Підтримка цілісності БД. Контроль здійснюється програмними засобами та переглядом фрагментів заповнених БД

Включення запису в БД

Здійснюється аналогічно заповненню

Маніпулюванню

даними

Модифікація змісту БД ( зміна даних, що зберігаються в БД)

Виконується в три кроки:

1) пошук модифікованого запису (за ключем);

2) підтвердження знищення;

3) виключення запису з БД.

Знищення запису з БД

Виконується в три кроки:

1) пошук знищеного запису;

2) підтвердження знищення;

3) знищення запису з БД

Пошук даних у БД

Здійснюється за запитом на мові СУБД. Контроль даних та їх несуперечність, захист від несанкціонованого доступу (зміни та використання);

відтворення

Підтримка цілісносгі БД

Регламентація доступу до даних та оновлення змісту

Адміністрування БД (може виконуватися службою адміністратора БД)

Доступність БД.

БД шляхом введення системи паролів і кодів; встановлення системи повноважень

Для цього в АРМ використовується уніфікований метод відображення інформації на екрані ПЕОМ через дисплейні вікна. Для цього методу характерне багатовіконне відображення інформації, при якому на екрані в кожний момент часу виводяться фрагмента таблиці, які займають дисплейне вікно. У таке вікно може бути виведений запис масиву, частина текстового документа тощо.

При виведенні вікна на дисплей утримувана в ньому інформація позначається як- активна. В активне вікно можна занести інформацію, можна викликати нові значення або відредагувати старі. Це вікно називається вхідним. Інформація вхідного вікна може заповнюватися з клавіатур або за допомогою вибирання інформації з допоміжних вікон. У допоміжне вікно викликається інформація файлів НДІ. Допоміжних вікон може бути декілька, у тому числі взаємопов'язані габлиці. Вікна обмежені рамками. Вони можуть, за бажанням користувача, гтереміщатися в різні позиції екрана і змінювати свої розміри. При виведенні інформації в допоміжне вікно воно вже стає робочим. Виведену в робоче вікно інформацію можна перенести в інше робоче вікно (вхідне). Вхідне вікно може оути "чистим", а його заповнення може здійснюватися з допоміжних вікон і з клавіатури (перенесення змісту з допоміжного вікна у вихідне). Вікна можуть накладатися одне на одне.

У вхідному вікні містяться пояснюючі записки окремих складових виробу А. Значення складових подані іменами компонентів або умовними позначеннями. Користувач може «розкривати» зміст інформації різних рівнів подання здійснюючи "занурення" у наступний рівень для детального дослідженні-різноманітних компонентів об'єкта, описаного на найверхньому рівні. Об'єкти можуть бути описані до будь-якого ступеня деталізації. У цьому випадку легке здійснюється перехід від загального до окремого. При цьому від кінцевого користувача практично не вимагається ніяких спеціальних навичок, а тільки вміння переміщати курсор і вибирати спеціально виділені функціональні клавіші.

Об’єкт – вибір А