Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг 1-122.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать

70. Маркетингові цінові стратегії на нові товари: види та характеристика

Основними маркетинговими стратегіями встановлення ціни на новий товар є:1."Збирання вершків" — встановлення високої ціни від початку просування на ринок нового або вдосконаленого продукту.У цьому разі сподіваються на споживачів, здатних купити продукт за такою ціною.Вона прийнятна тоді, коли попит на товар дуже високий за великої кількості покупців; якщо витрати дрібносерійного виробництва потребують негайного поновлення; як механізм "знищення" конкурентів, які не витримують цінового тиску.Висока ціна підтверджує якість. 2.Упровадження продукту на ринок — встановлення нижчої ціни, ніж на аналогічні товари на ринку. Ціна продукту, що впроваджується на ринок, заздалегідь занижена. В окремих ситуаціях така стратегія ціноутворення зумовлена прагненням підприємства збільшити свою частку на ринку. 3. "Психологічно комфортні ціни" — дещо нижчі від певної суми (наприклад, 99 грн); така ціна створює у споживача психологічне враження нижчої ціни. 4.Лідерство на ринку або в галузі —встановлюється відповідно до ціни, запропонованої головними конкурентами на ринку, — переважно провідною фірмою галузі.Ціна лідера не допускає встановлення ціни на нові вироби відповідно до рівня цін головної компанії на ринку.Ціна на новий виріб може відхилятися від ціни компанії-лідера лише в певних межах, що визначаються якісною та кількісною перевагою продукції підприємства над виробами головних фірм на ринку.

5.Ціни з відшкодуванням витрат виробництва—встановл-ся з урахуванням фактичних витрат на вир-во продукції й середньої норми прибутку на ринку або в галузі.6.Престижні ціни—встановл-ся на вироби найвищої якості, що мають особливі, неперевершені властивості.

71. Маркетингова ціль, орієнтована на збільшення збуту, та відповідні цінові стратегії

Фірма знижує ціни, сподіваючись, що зростання обсягу збуту поліпшить її позиції на ринку і приведед до збільшення прибутку у майбутьньому. Викор-ся стратегія "проникнення", пов'язана з проник-ням на нові цільові ринки.Такій стратегії притаманні низькі початкові ціни, які в міру зростання попиту, популярності товарів, їх відповідної адаптації до нових ринків поступово можуть також підвищуватись.

72. Маркетингова ціль орієнтована на питомий прибуток та відповідні цінові стратегії

Оцінюють попит на товар і витрати стосовно різних рівнів цін і відповідних обсягів збуту та обирають ціну, яка забезпечує max поточний прибуток. У такому разі фірма орієнтується на сьогодення і менше уваги приділяє перспективі. Ціна, що забезпечує певний прибуток розраховується  Приб.=доход-витрати 

73. Маркетингові цілі і цілі ціноутворення

Цілі маркетингу: (основна)сприяти в-ву того, що споживається, а не продажу того, що виробляється; обоюдна вигода виробника і споживача    досягнення найкращих ек. результатів.3 основні цілі ціноутворення, на які може орієнтуватися фірма:1)основані на збуті (забезпечити певний обсяг продажу, збільшити частку ринку);2)основані на прибутках (забезпечити отримання максимального або задовільного прибутку, доходу від інвестицій, швидке отримання грошей готівкою);3)основані на існуючому становищі (проведення цінової політики, яка б забезпечила стабільний стан справ на ринку або створила сприятливий клімат для діяльності фірми на ринку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]