Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivky19.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
560.13 Кб
Скачать

Відповідь 15

  1. Дискенезія (гіпотонія, ретракція) трахеї і крупних бронхів.

  2. Можна гадати, що причиною цієї патології була значна травма, запальний процес трахеї і як наслідок – розлади її інервації.

3. Протизапальна, загальнозміцнююча, вітамінотерапія, санація трахеобронхіального дерева, ділятація гортані і трахеї Т-подібною трубкою.

Відповідь 16

1. Відкрите проникаюче поранення гортаноглотки.

2. Лікування (послідовність заходів):

а) боротьба з шоком, кровотечею;

б) трахеотомія з наступним ендотрахеальним наркозом;

в) пошарове зашивання рани (кетгутові шви на слизову оболонку і м'язи, шовк-на шкіру); г) попередження ранової інфекції.

3. Можливі способи харчування пораненого: парантеральне, клізми, носостравохідний зонд, гастростома.

Відповідь 17

1. Травма стінок барабанної порожнини лівого вуха, струс мозку середнього ступеня.

2. Неврологічне, офтальмологічне дослідження.

3. Колір барабанної перетинки залежить від крововиливу в барабанну порожнину, можливими джерелами якого можуть бути травми дрібних судин стінок середнього вуха або поранення великих судин (а. menіngea medіa, латеральний синус) при переломах черепа; крововилив в барабанну порожнину носить назву haematotympanon.

4. Виділення крові в ніс і глотку сталося з первинного джерела кровотечі - барабанної порожнини через слухову трубу.

Відповідь 18

1. Виключенням лівого лабіринту внаслідок травми (ністагм деструкції).

2. Множинний ністагм - прояв стовбурових задньочерепних симптомів (очевидно як наслідок набряку або крововиливу в стовбур мозку)

3. Причиною цього може бути розлад вазомоторної іннервації, і, як наслідок: стаз, крововилив pers dіapedesum, порушення трофіки нерва та його функції.

4. Продовженням перелому піраміди на середнє вухо (крововилив в барабанну порожнину, дислокація слухових кісточок) і ураженням рецептора внаслідок струсу оточуючих лабіринт кісткових структур і гідродинамічного удару рідин лабіринту.

Відповідь 19

1. Видалення вогнепального стороннього тіла через рановий канал можливе в обмеженому числі випадків (при відсутності значного вклинення в тканини, невеликому його розмірі, при неглибокому заляганні).

2. Видалення стороннього тіла внутрішньоносовим способом в даному випадку може призвести до травмування дна передньої черепної ямки. При локалізації цього в інших відділеннях носа - видалення можливе.

3. Найбільш доцільним способом видалення даного стороннього тіла є екстраназальний шлях (зовнішня етмоідотоія, гайморотомія).

Відповідь 20

1. а) зупинка кровотечі; б) репозиція кісток носа; в) накладання швів на рану.

2. а) осколок кістки лобного відростка зв'язаний з м'якими тканинами не видаляється; б) висікаються дуже економно лише явно нежиттєздатні тканини; в) на краї рани накладаються пошарово шви, у випадках значного розходження країв рани - ситуаційні шви.

3. а) вводять в порожнину носа пластинки рентгенівської плівки в формі, що нагадує палітурки книжки, між пластинками якої розміщають марлевий тампон;

б) вводять в присінок носа (до повної епідермізації рани) короткий відрізок товстостінної резинової трубки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]