Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фіза тести общ.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
16.69 Mб
Скачать

1.:Інсулін

№168

Гормон викликає демінералізацію кісток, посилює у нирках реабсорбцію іонів кальцію, зменшує - реабсорбцію фосфатних іонів, сприяє утворенню гормональної форми вітаміну D3. Про який гормон йдеться?

1.:Паратгормон

№169

Який з наведених гормонів виділяється гіпоталамусом?

3.:Соматоліберин

№170

Мешканцям певних районів рекомендують вживати йодовану сіль або морепродукти, багаті на йод. Метою цього є запобігання гіпофункції такої ендокринної залози:

4.:Щитовидна

№171

Людина нормально адаптується до короткотривалих стресових ситуацій, але при довготривалих стресах не може зберігати високий рівень працездатності. Причиною цього може бути гіпофункція такої ендокринної структури:

1.:Кіркова речовина наднирників

№172

Дівчина 14 років від народження страждає на гіпофункцію -клітин острівців підшлункової залози. Що з наведеного буде наслідком цього?

4.:Гіперглікемія

№173

У людини гіпоглікемія. Причиною цього може бути надмірна секреція такого гормону:

1.:Інсулін

№174

У людини гіпокальціємія. Це спричиняє збільшену секрецію такого гормону:

3.:Паратгормон

№175

У людини гіперкальціємія. Це спричиняє збільшену секрецію такого гормону:

1.:Тиреокальцитонін

№176

Людина, яка дивилася у вікно, почала читати книгу. Заломлююча сила оптичних середовищ збільшується, при цьому, за рахунок зміни стану:

2.:Кришталика

№177

При переведенні погляду з близьких на далеко розташовані предмети відбувається:

3.:Розслаблення війчастого м’язу

№178

Під час фізичного навантаження людина менш чутлива до болі. Причиною цього явища є активація:

2.:Антиноцицептивної системи.

№179

Яка з зорових функцій порушується найбільше при пошкодженні паличок?

4.:Периферічний зір.

№180

У тварини в експерименті реєструють електричну активність нейронів спірального вузла, що дозволяє аналізувати аферентну імпульсацію від рецепторів:

1.:кортієвого органа

№181

В досліді у тварини зруйновано середню частину завитка внутрішнього вуха справа. Це призведе до порушення сприйняття звуків:

3.:середньої частоти

№182

У пацієнта обстежували сприйняття звуків за допомогою камертона. При розташуванні його біля зовнішнього вуха пацієнт не чув правим вухом звук камертона. При розташуванні ніжки камертона на соскоподібному відростку пацієнт відчув звук. З ураженням якої частини слухової сенсорної системи це пов’язано?

1.:Середнього вуха

№183

У чоловіка 33-х років як наслідок спинномозкової травми, порушена больова та температурна чутливість, що обумовлено пошкодженням такого шляху:

3.:Спино-таламічного

№184

Невпізнання хворим предметів при їх обмацуванні виникло після черепно-мозкової травми. Який відділ мозку ушкоджено?

3.:Постцентральна звивина

№185

При дії подразника у тварин збільшилась активність нейронів спірального вузла. Що з наведеного було подразником?

1.:Звук

№186

У студента при складанні іспиту абсолютний поріг больової чутливості більший, ніж у стані спокою. Активація якої системи організму є причиною цього?

2.:Антиноцицептивна

№187

У пацієнта за даними аудіометрії виявлено порушення сприйняття звуків середньої частоти. Причиною цього може бути пошкодження:

5.:Середньої частини завитка

№188

Жінці 65 років для отримання відбитків зубних рядів з метою наступного протезування вводять у ротову порожнину розчин гіпсу. Які рецептори слизової ротової порожнини збуджуються в першу чергу?

1.:Тактильні

№189

Обстеження пацієнта 18 років виявило, що він не відчуває температурних подразнень в центральній частині задньої поверхні язика. Вкажіть вірогідну причину такого явища:

5.:відсутність холодових і теплових рецепторів у вказаній ділянці

№190

У людини збережена смакова, але втрачена загальна чутливість структур ротової порожнини. Це свідчить про ураження:

3.:N. trigeminus

№191

Людина після травми головного мозку втратила зір. Пошкодження яких зон кори головного мозку може бути причиною цього?

4.:Потилична

№192

У людини крововилив у задню центральну звивину, що призвело до порушення з протилежного боку такої чутливості:

5.:Шкірної та пропріоцептивної

№193

Внаслідок ураження патологічним процесом провідних шляхів спинного мозку у людини порушена больова чутливість шкіри та м’язів. Які шляхи уражені?

4.:Спіноталамічні

№194

При ендоскопії для запобігання блювального рефлексу змащують поверхню кореня язика та задньої стінки глотки анестезуючим розчином дикаїну; після чого через деякий час у досліджуваного при споживанні їжі спостерігаються випадіння смакової чутливості, переважно до:

4.:Гіркого

№195

Увійшовши у накурену кімнату людина, яка не палить, відчуває різкий запах диму, але з часом це відчуття зникає за рахунок процесів акомодації мембрани нюхових рецепторів. Вказати, чим зумовлений цей механізм акомодації.

2.:Інактивацією Na+-каналів

№196

Шляхом біохімічних досліджень встановлено, що при стимуляції ноцицепторів у головному мозку синтезуються (утворюються) ендогенні пептиди, які за своєю силою перевищують дію морфіну і здатні знімати больові відчуття. Назвати ці пептиди серед нижче приведених:

4.:Ендорфіни

№197

Виникнення больового відчуття у відповідь на дію різних факторів зовнішнього середовища пов’язаного з продукцією “медіатора болю”, в ролі якого виступає одна із вказаних біологічно активних речовин, а саме:

1.:Гістамін

№198

Для кращого огляду судин лікар-окуліст у своїй практиці використовує ряд фармакологічних засобів (що розширюють зіницю ока), зокрема атропін, як блокатор нижче приведених рецепторів - вказати, яких саме:

2.:М-холінорецепторів

№199

Досліджуючи розширення зіниці очей у хворих під час хірургічного втручання встановлено, що це відбувається в окремих випадках при недостатній глибині наркозу як наслідок активації:

3.:симпатичної нервової системи

№200

При обстеженні юнака лікар-окуліст виявив не сприйняття ним червоного кольору - це явище протанопії спостерігається переважно у чоловіків і зумовлене генетичним дефектом:

3.:Непарної Х-хромосоми

№201

Електрофізіологічними дослідженнями встановлено, що вищий центр тактильної чутливості сомато-сенсорного аналізатора знаходиться у нижче приведених структурах головного мозку - вказати, яких саме:

2.:Задня центральна звивина

№202

В картинній галереї демонструвалися твори епохи класицизму і поруч із полотном “жінка у червоному” була виставлена вдала копія цього полотна невідомого художника, який страждав не сприйняттям червоного кольору внаслідок генетичного дефекту у нього Х-хромосоми; таке явище дістало назву:

2.:Протанопії

№203

При електрофізіологічних дослідженнях встановлено, що під впливом квантів світла у мембрані фоторецепторів сітківки ока виникає в першу чергу явище гіперполяризації, що проявляється у вигляді:

1.:Ранього рецепторного потенціалу (РРП)

№204

Експериментальним шляхом встановлено, що під впливом квантів світла виникає в першу чергу гіперполяризація мембранних фоторецепторів сітківки ока. Це проявляється у вигляді ранього рецепторного потенціалу (РРП) як наслідок…

2.:Активації іон-селективних К+-каналів

№205

При дослідженні механорецепції у волонтерів (добровольців) встановлено, що кожний вид відчуття (дотику, тиску, вібрації, болю) має свої рецептори, які є датчиками певних показників - швидкості поширення збудження, інтенсивності тиску і вібрації. Вказати, які із нижче приведених рецепторів шкіри є датчиками швидкості:

2.:Рецептори типу тілець Мейснера

№206

З метою оцінки у людини формування відчуття дотику наносяться подразнення тупою голкою на різні ділянки шкіри тулуба, волярної і дорзальної поверхні рук та поверхні шкіри ніг. Це відчуття реалізується за рахунок:

4.:Механорецепторів

№207

З метою оцінки у людини формування відчуття тиску наносяться подразнення тупою голкою на дорзальну поверхню шкіри передпліч, починаючи від легкого дотику і з подальшим наростанням тиску в окремих точках без виникнення больового відчуття. Вказати, які із нижче приведених рецепторів шкіри є датчиками, що формують відчуття тиску:

1.:Рецептори типу дисків Меркеля

№208

Встановлено, що рецептори, які сприймають дотик, за своєю структурою відносяться до нижче приведених - вказати, яких саме:

3.:Первинночутливі

№209

Доведено, що нерв, який звужує зіницю ока, відноситься до нижче приведених - вказати, яких саме:

5.:Парасимпатичний

№210

Доведено, що нерв, який розширює зіницю ока, відноситься до нижче приведених - вказати, який саме:

3.:Симпатичний

№211

При електрофізіологічних дослідженнях встановлено, що одночасне збудження колбочкоподібних клітин сітківки ока, які здатні сприймати сині, зелені і червоні кольори, призволить до бачення одного із нижче приведених кольорів - вказати, яких саме:

2.:Білого

№212

Встановлено, що особливістю нейронної організації зорового аналізатора є наявність перших трьох нейронів, розташованих у певних структурах - вказати, яких саме з нижче приведених:

4.:Сітківка ока

№213

Шляхом спостережень встановлено, що серед факторів, які викликають розширення зіниць очей у людини, найбільш вірогідним із нижче приведених, можуть бути:

4.:Активація (вплив) симпатичної нервової системи

№214

Шляхом спостережень встановлено, що, коли людина одягнеться, вона поступово втрачає відчуття одягу на своєму тілі, внаслідок адаптації тактильних рецепторів як результат зміни проникності мембрани цих рецепторів до нижче приведених іонів - вказати, яких саме:

3.:Зниження проникності до іонів Na+

№215

При обстеженні робітника, коваля за фахом, віком 50-ти років встановлено, що він краще сприймає звуки обома вухами при кістковій провідності, ніж при повітряній. Вказати, де вірогідніше всього локалізується ураження у обстежуваного:

2.:Звукопровідний апарат (система кісточок середнього вуха)

№216

Людина при пошкодженні шкіри відчула біль і це відчутття cформувалося в певному відділі кори головного мозку, а саме:

2.:Постцентральній звивині

№217

Після тривалого перебування на пляжі в сонячний день людина отримала опік шкіри і страждає від болю. Вказати, який із нижчевказаних медіаторів приймав участь у формуванні больового відчуття:

2.:Гістамін

№218

Людина постійно носить обручку і не відчуває її на своїй руці. Вказати, які процеси відбулися в мембрані механорецепторів шкіри:

4.:Збільшення порогу деполяризації

№219

При дослідженні механорецепції у людини під час дотику активувались тільця Мейснера. Вказати, який процес забезпечує їх активацію:

2.:Зростання швидкості руху

№220

В хронічному експерименті на тварині реєстрували викликані потенціали в сомато-сенсорній корі при стимуляції високопорогових ноцицепторів, при цьому вони не фіксувались, тому що в головному мозку синтезувались ендогенні пептиди, які знімали больові відчуття. Вказати ці речовини, що приведені:

3.:Ендорфіни

№221

Встановлено, що рецептори шкіри, які сприймають дотик, за своєю структурою відносяться до нижчеприведених:

2.:Первинночутливі, вільні нервові закінчення

№222

З метою оцінки у людини формування відчуття дотику наносять подразнення тупою голкою на різні ділянки шкіри тулуба, волярної і дорзальної поверхні рук. Це відчуття реалізується за рахунок збудження:

4.:Механорецепторів

№223

При вивчені дотикової чутливості волосковим естезіометром торкалися різних ділянок тіла людини. Виявилося, що найбільша щільність дотикових рецепторів розташована у позбавленій волосяного покриву шкірі, а саме:

3.:Носа

№224

При травматичному ушкодженні заднього чутливого корінця спинного мозгу спостерігається втрата всіх видів шкірної чутливості, яка носить на тулубі людини певний характер; вказати, який саме:

5.:Сегментарний

№225

В експерименті при механічному подразненні певної рефлексогенної зони шкіри жаби, від якої відходить шкірний нерв, в його закінченнях виникають електро-фізіологічні процеси, що формують:

4.:Рецепторний потенціал

№226

Встановлено, що коли людина одягнеться вона поступово втрачає відчуття одягу на своєму тілі внаслідок адаптації тактильних рецепторів як результат зміни проникності мембрани цих рецепторів для певних іонів:

1.:Зниження для іонів натрію

№227

Вказати, які з нижчеприведених рецепторів шкіри людини є датчиками відчуття тиску:

4.:Диски Меркеля

№228

В експерименті реєстрували імпульси в сенсорних нервових волокнах, що йдуть в ЦНС від певної ділянки шкіри при її електричному подразнені. Ці імпульси реєструвались внаслідок виникнення:

1.:Рецепторного потенціалу

№229

Здатність більшості рецепторів, в тому числі і рецепторів шкіри людини, "звикати” до постійнодіючого стимулу носить назву:

5.:Адаптації

№230

Механорецептори шкіри людини контролюють головним чином:

1.:Цілісність соми

№231

Шляхом електрофізіологічних досліджень встановлено, що при застосуванні знеболюючих місцевих анестетиків змінюється чутливість мембрани нервових структур за рахунок:

2.:Зростання порогу деполярізації

№232

Вищий центр тактильної чутливості сомато-сенсорної системи розташований в таких структурах головного мозку:

2.:Постцентральна звивина кори головного мозку

№233

Встановлено, що рецептори, які реагують на механічні ушкоджуючі стимули, з ініціативи англійського фізіолога Ч. Шеррінгтона були названі як:

1.:Механоноцицептори

№234

Ушкодження постцентральної звивини кори головного мозку людини викликає у неї випадіння всіх видів шкірної чутливості певних ділянок тіла, а саме:

1.:Протилежної

№235

Встановлено,що рецептори, які сприймають подразливий стимул на відстані (зорові, слухові, нюхові), дістали назву:

2.:Дистантні

№236

При дослідженні на волонтерах встановлено, що у разі нанесення слабких уколів на певні ділянки шкіри (волярної чи дорзальної поверхні передплічча), у досліджуваного формується відчуття дотику, яке виникає внаслідок активації певних за своєю електрофізіологічною характеристикою рецепторів, а саме:

2.:Низькопорогових

№237

Під впливом зовнішнього стимула будь-якої природи у сприймаючому відділі первинночутливих рецепторів шкіри виникає рецепторний потенціал як результат провідності мембрани цих рецепторів для певних іонів. Вказати, яких саме:

3.:Натрію

№238

Вказати, які з нижчеприведених рецепторів шкіри людини є датчиками вібрації і тиску:

3.:Тільця Фатер-Паччіні

№239

Шляхом досліджень встановлено, що при застосуванні знеболюючих засобів останні викликають зменшення провідності мембрани внаслідок реконструкції молекул білково-ліпідного шару мембрани для певних іонів, таких як:

1.:Натрію

№240

Під впливом сильного больового подразника в організмі людини спостерігається ряд зрушень, які супроводжуються зміною в діяльності вісцеральних систем, і в першу чергу - це зміна діяльності серцево-судинної системи як результат активації певної системи:

1.:Симпато-адреналової

№241

Адаптивні процеси на рівні мембран рецепторів шкіри визначаються зниженням її проникності для певних іонів - вказати яких:

2.:Натрію

№242

Людина, яка страждає на хронічне больове відчуття, звернулась за допомогою в нейрохірургічну клініку, де їй методом стереотаксичної операції позбавили від цього нестерпного відчуття. Вказати, які із нижчеприведених структур головного мозку були виключені:

2.:Вентропостлатеральні ядра таламуса

№243

Шляхом клінічних спостережень встановлено, що після 40 років найближча точка чіткого бачення поступово віддаляється. Вказати, що являється основною причиною цього явища:

1.:Пресбіопія

№244

Вказати, яка із оптичних стуктур ока має основне значення при аккомодації:

3.:Кришталик

№245

Досліджуючи розширення зіниць очей під час хірургічних втручань встановлено, що це відбувається в окремих випадках при недостатній глибині наркозу як наслідок активації певної системи, а саме:

3.:Симпатичної нервової системи

№246

В експеременті на кішці вивчали будову центральних відділів слухової сенсорної системи. Внаслідок руйнування однієї із структур середнього мозку кішка втратила орієнтувальний рефлекс на сильні звукові сигнали. Вказати, які структури були зруйновані:

4.:Нижні горбики чотиригорб’я

№247

У пацієнта віком 60-ти років виявлено збільшення сприйняття порогу звуків високої частоти. Вказати, порушення яких структур слухової сенсорної системи призвело до такого стану.

2.:Кортієвого органу - ближче до овального віконця

№248

Шляхом клінічних досліджень встановлено, що вухо людини при нормальній гостроті слуху має певний діапазон частот сприйняття звукових коливань. Вказати цей діапозон частот із нижчеприведених:

5.:16 – 20 000 гц

№249

В досліді у тварини зруйновано середню частину завитка внутрішнього вуха. Вказати, до порушення якої частоти сприйняття звуків це призведе:

2.:Середньої частоти

№250

При обстеженні робітника 50-ти років, коваля за фахом, встановлено, що він краще сприймає звуки обома вухами при кістковій провідності, ніж при повітряній. Вказати, де вірогідніше всього локалізується ушкодження у обстежуваного:

1.:Звукопровідний апарат (система кісточок середнього вуха)

№251

У людей похилого віку спостерігається явище пресбіопії з боку зорового апарату. Вказати причину цього явища:

2.:Втрата еластичності кришталика

№252

Серед нижчеприведених показників вказати, в яких одиницях вимірюють інтенсивність звуку:

4.:Децибелах

№253

При клінічному обстеженні у людини встановлена повна сліпота на ліве око. Вказати можливу причину ушкодження зорової сенсорної системи у даному випадку:

1.:Лівого зорового нерва до перехрестя

№254

При електрофізіологічних дослідженнях встановлено, що під впливом квантів світла у мембрані фоторецепторів сітківки ока виникає в першу чергу явище гіперполяризації, що проявляється у вигляді:

5.:Раннього рецепторного потенціалу (РРП)

№255

Як показали дослідження, слухова орієнтація людини у просторі можлива за певних факторів, серед яких найбільш вагому роль відіграє:

1.:Наявність бінаурального слуху

№256

Особливістю нейронної організації слухової сенсорної систем є те, що його перші три нейрони розташованні на рівні певних структур головного мозку, а саме:

1.:Стовбуру головного мозку

№257

До лікарні доставлено чоловіка, який постраждав під час сильного вибуху. При обстеженні виявлено, що барабанна перетинка не зруйнована, бо спрацював захисний рефлекс, який запобігає розриву барабанної перетинки від сильної звукової хвилі, і він реалізується за рахунок:

1.:Скорочення m. tensor tympani

№258

В картинній галереї демонструвалися твори епохи класицизму і поруч із полотном “Жінка у червоному” була виставлена вдала копія цього полотна невідомого художника, який страждав нейсприйняттям червоного кольору, і таке явище дістало назву:

3.:Протанопії

№259

Встановлено, що особливістю в нейроній організації зорової сенсорної системи є те, що перші три нейрони розташовані у:

2.:Сітківці ока

№260

Доведено, що людям як трихроматам притаманна властивість сприйняття основних трьох кольорів - червоного, зеленого і синього. Відхилення у сприйнятті будь-якого із цих кольорів дістало назву:

1.:Дальтонізму

№261

Шляхом експерименту доведено, що центри слухової сенсорної системи представлені у певних структурах головного мозку, а саме:

4.:Скроневій зоні кори головного мозку

№262

У досліджуваного, який страждає на хронічне двостороннє запалення середнього вуха, встановлено порушення цілісності барабанної перетинки, відсутність повітряної провідності звуків із збереженням кісткової їх провідності. Вказати, які із нижчеприведених структур вірогідніше всього ушкоджені:

5.:Слухові кісточки

№263

При зарахуванні робітника, віком 23-х років, на посаду клепальника його вухо сприймало коливання в діапазоні 16-20 000 герц, а після десяти років роботи діапазон сприйняття звукових частот змістився до 16-9 000 герц. Вказати можливу причину зміни сприйняття звукових частот:

3.:Втрата еластичності проксимальної частини основної мембрани

№264

Експериментатору необхідно якнайшвидше виробити умовний рефлекс у собаки. На базі якого безумовного рефлексу доцільно виробляти умовний?

1.:Захисного

№265

У чоловіка 60 років після крововиливу в головний мозок настав тривалий сон. Пошкодження яких структур найімовірніше призвело до цього стану?

2.:Ретикулярної формації

№266

При обстежені пацієнта встановили сильний, врівноважений, інертний тип вищої нервової діяльності за Павловим. Якому темпераменту за Гіппократом відповідає пацієнт?

4.:Флегматичному

№267

При обстеженні хворого похилого віку виявлено моторну афазію. Де локалізований осередок пошкодження головного мозку?

3.:Центр Брока

№268

При обстеженні хворого похилого віку встановлено сенсорну афазію. Яка зона кори головного мозку пошкоджена?

4.:Центр Верніке

№269

Психологічне дослідження встановило: у людини добра здатність швидко пристосовуватися до нової обстановки, добра пам’ять, емоційна стійкість, висока працездатність. Найімовірніше, ця людина є:

3.:Сангвінік

№270

В експерименті на тварині виробляли умовний сечовидільний рефлекс: включали мигаюче світло і внутрішньовенно вводили тварині значну кількість фізіологічного розчину. Після декількох повторювань лише одне включення мигалки викликало збільшення діурезу. Назвіть рівень замикання умовнорефлекторних зв’язків.

3.:передній мозок

№271

Один з методів боротьби з алкоголізмом полягає у виробленні умовного блювального рефлексу на алкоголь: прийом невеликої дози алкоголю підкріплюють через деякий час введенням блювального препарату. Назвіть рівень замикання умовнорефлекторних зв’язків.

4.:передній мозок

№272

Під час спеціальних досліджень було показано, що інтенсивність енергетичного обміну у людини можна збільшити умовнорефлекторно: якщо робітник у свій вихідний день знаходився на своєму робочому місці, його енергетичний рівень підвищувався. Назвіть рівень замикання умовнорефлекторних зв’язків.

3.:передній мозок

№273

Для того, щоб отримати позитивну оцінку при складанні заліку, студент повинен добре попрацювати з підручником, прийти вчасно на залік, активно попрацювати під час заліку. Позитивна оцінка є наслідком яких умовних рефлексів студента?

5.:інструментальних

№274

При дослідженні пам’яті впродовж декількох секунд досліджуваному показували певну кількість геометричних фігур, після чого він повинен був їх відтворити по пам’яті. Яку кількість фігур він може запам’ятати?

3.:7 ± 2

№275

При дослідженні пам’яті людині впродовж долей секунди показували сяючий об’єкт. Ще 150 мс вона зберігала його в пам’яті. Який процес в ЦНС забезпечував збереження інформації?

4.:реверберація збудження

№276

При дослідженні пам’яті впродовж декількох секунд досліджуваному показували певну кількість геометричних фігур, після чого він повинен був їх відтворити по пам’яті. Який вид пам’яті при цьому досліджували?

1.:первинну

№277

При дослідженні пам’яті людині впродовж долей секунди показували сяючий об’єкт. Ще 150 мс вона зберігала його в пам’яті. Який вид пам’яті досліджувався?

4.:сенсорна

№278

Пасажир взяв квиток на поїзд за 30 хвилин до його відправлення. Дорога від залізничної каси до вокзалу займає 25 хвилин. Яка ступінь стадії напруження виникне у цього пасажира по дорозі до вокзалу?

5.:уваги, мобілізації, активності

№279

Студент на протязі навчального року сумлінно вчився у медуніверситеті. У весняному семестрі він почав ще й працювати ночами у лікарні. На іспиті він не зміг відповісти на ті запитання білета, які вивчав в цьому семестрі. Яким ступенем стадії напруження можна пояснити невдачу студента на іспиті?

5.:астенічна негативна емоція

№280

Домашню тварину не годували декілька днів, внаслідок чого у неї виникла домінуюча мотивація - голод і певна харчова поведінка. В яких структурах головного мозку виникла домінуюча мотивація?

5.:латеральних ядрах гіпоталамусу

№281

Під час футбольного матчу між вболівальниками різних команд виникла сутичка. На фоні негативних емоцій у одного учасника сутички були розширені зіниці і підвищене серцебиття. Яка система організму забезпечує вегетативні зміни при негативних емоціях?

3.:симпато-адреналова система

№282

При дослідженні пам’яті впродовж декількох секунд досліджуваному називали певну кількість слів, не пов’язаних логічно. Який вид пам’яті досліджували?

2.:первинну

№283

При дослідженні пам’яті людині впродовж долей секунди включали звук. Ще 150 мс вона зберігала його в пам’яті. Який вид пам’яті досліджували?

5.:сенсорну

№284

При дослідженні пам’яті людині впродовж долей секунди включали звук. Ще 150 мс вона зберігала його в пам’яті. Який процес в ЦНС забезпечував збереження інформації?

3.:реверберація збудження

№285

Пасажир взяв квиток на міжміський автобус за годину до його відправлення. Дорога від каси до автовокзалу займає 30 хвилин, стільки ж часу потрібно пасажиру, щоб заїхати за речами. Який ступінь стадії напруження виникне у пасажира по дорозі на автовокзал, якщо в дорозі трапиться хоча б якась затримка?

4.:стенічна негативна емоція

№286

Домашній тварині не давали пити декілька днів, внаслідок чого у неї виникла домінуюча мотивація - спрага і певна питна поведінка. В якій структурі головного мозку виникла домінуюча мотивація?

3.:гіпоталамус

№287

Собака дуже виразливо проявляє позитивні емоції при поверненні господаря додому, іноді це супроводжується мимовільним сечовиділенням. Збудження якої системи організму відбувається під час розвитку позитивних емоцій?

5.:парасимпатична нервова система

№288

В експерименті щурам було вживлено електроди в певні ділянки мозку, причому тварини самостійно вмикали подразнюючий струм за допомогою спеціального важіля до повного свого виснаження. Ці ділянки мозку були названі “центрами задоволення”. Про які структури мозку йдеться?

3.:гіпоталамус

№289

При дослідженні пам’яті впродовж долей секунди перед очима досліджуваного в темній кімнаті пронесли сяючий вогник. Ще 150 мс людина зберігала в пам’яті сяючий слід цього вогника. Який процес в ЦНС забезпечував збереження інформації?

2.:реверберація збудження

№290

При дослідженні пам’яті впродовж долей секунди перед очима досліджуваного в темній кімнаті пронесли сяючий вогник. Ще 150 мс людина зберігала в пам’яті сяючий слід цього вогника. Який вид пам’яті досліджували?

2.:сенсорну

№291

При дослідженні пам’яті впродовж декількох секунд досліджуваному показували таблички з надрукованими на них словами (одна табличка - одне слово). Який вид пам’яті досліджували?

5.:первинну

№292

Лисиця взимку декілька днів не їла, внаслідок чого у неї виникла домінуюча мотивація - голод і певна харчова поведінка. В якій структурі головного мозку виникла домінуюча мотивація?

4.:латеральні ядра гіпоталамусу

№293

В експерименті щурам було вживлено подразнюючі електроди в певні ділянки мозку, причому тварини могли самостійно вмикати подразнюючий струм за допомогою спеціального важіля. Одного разу вмикнувши струм, тварини більше ніколи не торкались важіля. Ці ділянки мозку були названі центрами незадоволення або “покарання”. Про які структури мозку йдеться?

5.:гіпоталамус

№294

В експерименті тварині зруйнували певну структуру головного мозку, внаслідок чого у тварини зникла статева поведінка і відбулись зміни статевих залоз. Яка структура головного мозку забезпечує статеві мотивації і була видалена в цьому експерименті?

3.:гіпоталамус

№295

При обстеженні людини встановили сильний, врівноваженний, інертний тип вищої нервової діяльності за Павловим. Який темперамент за Гіпократом у досліджуваного?

4.:флегматик

№296

В літературі описані випадки, коли нервовий розлад виникав у людей, змушених приховувати від своїх близьких родичів їх тяжке захворювання. У людей яких темпераментів за Гіпократом найвірогідніше можуть виникати такі розлади?

4.:меланхоліки та холерики

№297

У хворого патологічний процес вразив лобну долю лівої півкулі, де розташований центр мови Брока. Які порушення мови будуть спостерігатися у цієї людини?

2.:не може говорити

№298

Центр мови знаходиться асиметрично в лівій півкулі у:

1.:95% праворуких і 70% ліворуких

№299

Специфічною особливістю вищої нервової діяльності людини є:

1.:наявність сигнальних систем дійсності

№300

При обстеженні людини визначили, що у неї провідною є ліва півкуля. Рівень функціонування якої сигнальної системи є більш високим у цієї людини і до якого типу вищої нервової діяльності вона належить?

5.:розумовий, ІІ сигнальна система

№301

При дослідженні пам’яті людині було легше запам’ятати геометричні фігури, ніж словосполучення. Яка півкуля у цієї людини є провідною і яка система дійсності має більш високий рівень функціонування?

2.:права, І сигнальна система

№302

П’ятирічна дитина після черепно-мозкової травми на деякий час втратила здатність говорити, але через тривалий час ця здатність в неї відновилась. Яка півкуля була травмована і за рахунок якої властивості ЦНС дітей відновлення мови стало можливим?

5.:ліва півкуля, пластичність

№303

Студент стоїть перед дверима екзаменаційної кімнати в стані емоційного напруження. Що з нижче наведеного складає провідний механізм формування емоційного напруження в такій ситуації?

1.:дефіцит інформації

№304

При обстеженні людини встановили сильний, врівноважений, рухливий тип вищої нервової діяльності за Павловим. Який темперамент за Гіпократом у досліджуваного?

2.:сангвінік

№305

Відрахований з університету студент тривалий чаприховував це від своїх батьків, в наслідок чого в нього розвинувся нервовий розлад. До яких типів вищої нервової діяльності за Гіпократом найвірогідніше міг належати цей студент?

2.:меланхоліки і холерики

№306

У хворого патологічний процес вразив скроневу долю лівої півкулі, де розташований центр мови Верніке. Які порушення мови при цьому спостерігаються?

5.:не розуміє значення слів і не може читати і говорити

№307

При обстеженні людини визначили, що у неї провідною є права півкуля. Рівень функціонування якої сигнальної системи дійсності більш високий у цієї людини і до якого типу вищої нервової діяльності вона належить?

3.:художній, І сигнальна система

№308

При дослідженні пам’яті людині було легше запам’ятати словосполучення, ніж геометричні фігури. Яка півкуля у цієї людини є провідною і яка система дійсності має більш високий рівень функціонування?

4.:ліва, ІІ сигнальна система

№309

Формування мови у дитини відбувається в декілька фаз. В одній з них безпосередні подразники І сигнальної системи вступають у зв’язок з певними вегетативними і соматичними реакціями з утворенням зв’язків між безпосереднім подразником і безпосередньою реакцією. Слово діє в комплексі з безпосереднім подразником, але поза комплексом не викликає адекватної реакції. В якому віці це відбувається?

2.:перше півріччя після народження

№310

Формування мови у дитини відбувається в декілька фаз. В одній з них, котра зветься періодом «сенсорної» або «пасивної» мови, дитина розуміє, але не говорить. В цей час закладається початок сумісної діяльності сигнальних систем - на слово виникає безпосередня вегетативна або соматична реакція. В якому віці це відбувається?

1.:друге півріччя після народження

№311

Формування мови у дитини відбувається в декілька фаз. В одній з них сприйняття окремих предметів і явищ вступає в зв’язок з окремими звукосполученнями, якими дитина відповідає на ці подразники - безпосередній подразник викликає мовну реакцію - “дитячий лепіт”. В якому віці це відбувається?

2.:кінець першого року і на другому році життя

№312

Формування мови у дитини відбувається в декілька фаз. В одній з них дитина активно оволодіває мовою, з’являються численні зв’язки між відділами ІІ сигнальної системи, котрі сприймають мовні сигнали і забеспечують мовоутворення. Дитина на слово відповідає словом. В якому віці це відбувається?

1.:від двох до трьох років

№313

В тропічному лісі наукова експедиція відібрала у стаї мавп дитину, котра втратила здатність говорити. Всі спроби відновити мову у дитини не закінчились успіхом. В якому віці, на Вашу думку, було знайдено дитину?

1.:доросліше п’яти років

№314

При обстеженні людини встановили сильний, неврівноважений, нестримний тип вищої нервової діяльності за Павловим. Який темперамент за Гіпократом у людини?

2.:холерик

№315

І.П.Павлов описав випадок психічного розладу у студента, який після закінчення духовної семінарії вступив до медичного університету. Захворювання виникло і стало прогресувати під час занять в університеті. За рекомендацією лікарів юнака перевели на гуманітарний факультет, після чого поступово відновився нормальний стан і він зміг продовжити навчання. До якого типу нервової системи наймовірніше можна віднести цю людину?

1.:сильний, врівноважений, інертний

№316

У хворого крововилив у скроневій корі лівої півкулі. Він не розуміє значення слів, не може говорити. Яке враження мови виникло?

5.:афазія Вернике

№317

Яке з наведених засобів спілкування належить до ІІ сигнальної системи?

5.:вербальні поняття

№318

Виберіть оптимальні умови для утворення умовного рефлексу.

1.:Співпадіння в часі двох подразників з передуванням умовного. Умовний подразник слабкіший за безумовний.

№319

Якими якостями характеризується безумовний рефлекс? .

3.:Вроджений. Постійний. Видовий.

№320

Якими якостями характеризується умовний рефлекс?

1.:Набутий. Тимчасовий. Індивідуальний.

№321

Статична робота, що виконується під час підтримки вертикальної пози, здійснюється переважно завдяки активації:

2.:Повільних рухових одиниць

№322

Тренування фізичної витривалості призводить до розвитку у м’язових волокнах:

4.:Гіпертрофії

№323

При дослідженні розвитку втоми виявили, що одним з факторів, що сприяє її виникненню є скоріш за все:

2.:Метаболічний ацидоз

№324

При вимірюванні ручним динамометром сили м’язів згиначів кисті у студента виявили її зменшення у порівнянні з нормальними величинами завдяки зменшенню:

4.:Частоти ПД у м’язових волокнах

№325

Під час спортивних змагань однакової інтенсивності кисневий борг стане найбільшим при тривалості фізичного навантаження протягом:

2.:2 хв.

№326

До оптимального режиму тренування належать навантаження, які протягом всього періоду тренувань мають одну з ознак:

4.:Викликають втому

№327

Кисневий борг ліквідується під час періоду:

4.:Відпочинку

№328

Максимальна тривалість фізичного навантаження для людини обумовлена одним із факторів:

2.:Енергетичними витратами

№329

Після фізичних тренувань максимальна сила двоголового м’язу плеча збільшилась майже в двічі завдяки збільшенню:

5.:Фізіологічного поперечного перерізу

№330

Під час фізичного навантаження на велоергометрі виявили в крові збільшення молочної кислоти у порівнянні з піровиноградною, що свідчить про наявність:

1.:кисневого боргу

№331

Тривалість періоду відновлення залежить від:

5.:інтенсивності роботи

№332

Поглинаня кисню у досліджуваного у стані спокою знаходилось в межах фізіологічної норми, при фізичному навантаженні збільшилось вдвічі, що свідчить про збільшення:

3.:інтенсивності метаболізму

№333

Частота скорочення серця у юнака у стані спокою становить 75/хв. Після фізичного навантаження на 1-й хв. - 100, на 3-й хв. - 95. Зазначена динаміка відновлення свідчить про:

5.:відсутність тренованості

№334

Найкращим показником ступені тренованості (адаптації) при фізичних навантаженнях є:

2.:максимальне поглинання кисню

№335

До мотонейрона одночасно підходять 8 збуджуючих нервових імпульсів. Чи буде мотонейрон генерувати еферентні нервові імпульси, якщо амплітуда поодиноких ЗПСП на мембрані його аксонного горбка складає 2mV?

5.:так, оскільки сумарний ЗПСП перевищує поріг деполяризації

№336

В центральному синапсі відбулась активація рецепторних білків постсинаптичної мембрани, збільшення проникності іонних каналів для натрію, виникнення ЗПСП. Який медіатор викликає цей ефект?

4.:Норадреналін

№337

Застосували препарат верапаміл, який зблокував кальцієві канали пресинаптичної мембрани нервового закінчення центрального синапса. Який ефект дії цього препарата можливий?

4.:Відсутні: вихід медіатора ацетилхоліну, активація рецепторних білків, вхід Na+, формування ЗПСП

№338

В клініці при лікуванні деяких захворювань ЦНС, що супроводжуються інтенсивним збудженням окремих ділянок кори головного мозку, наприклад епілепсії, використовують медіатори ЦНС. Яку функцію вони забезпечують в ЦНС та до якої групи хімічних речовин вони відносяться?

3.:Гальмівні; амінокислоти, ГАМК, гліцин

№339

В клінічній практиці у хворого з підвищеною збудливістю застосовують заспокійливий (седативний) препарат натрію бромід. Який механізм дії його?

5.:Постсинаптичне гальмування; збільшення проникності каналів постсинаптичної мембрани для K+

№340

У людини, хворої на правець, у відповідь на незначне подразнення з’являються судоми. Який процес пригнічується в ЦНС завдяки певному механізму дії правцевого токсину?

1.:Постсинаптичне гальмування; виділення гліцину з пресинаптичного закінчення

№341

В досліді на спінальній жабі встановлено, що збільшення площі поверхні шкіри кінцівки, на яку діє розчин 0,3% HСl, веде до зменшення часу захисного згинального рефлексу та до збільшення інтенсивності рефлекторної відповіді. Зміна часу рефлексу та інтенсивності рефлекторної відповіді є наслідком:

2.:Одночасної сумації

№342

При електромiографiчному обстеженнi знайдено, що при збудженні згиначів одночасно підвищується тонус розгиначів. Який принцип взаємодії між нервовими центрами частково порушений?

1.:Рецiпрокне гальмування

№343

Для ослаблення або припинення передачі збудження через синапс з нервового закінчення на м'язове волокно в клініці використовуються курареподібні речовини. Яку ланку синаптичної передачі блокують ці речовини?

1.:Холінорецептори постсинаптичної мембрани.

№344

Для провідникової анестезії в клініці використовують блокатори Na+-каналів, які вводять навколо шляху нерва, що іннервує певну ділянку тіла. На яку ланку рефлекторної дуги діють ці препарати?

2.:Аферентний та еферентний провідник.

№345

У спортсменів при розтягненні зв’язок, травмах м’язів використовують хлоретил, який наносять на травмовану поверхню, що призводить до зникнення болю. На яку ланку рефлекторної дуги діє цей препарат?

3.:Рецепторний відділ.

№346

До мотонейрона одночасно підходять 8 збуджуючих нервових імпульсів. Чи буде мотонейрон генерувати еферентні нервові імпульси, якщо амплітуда поодиноких ЗПСП на мембрані його аксонного горбка складає 1 mV?

4.:Ні, сумарний ЗПСП не досягає рівня Е критичного.

№347

Застосували препарат верапаміл, який заблокував кальцієві канали пресинаптичної мембрани нервового закінчення центрального синапса. Який ефект дії цього препарата можливий?

1.:Відсутні: вихід медіатора норадреналіну, активація рецепторних білків, вхід Na+, формування ЗПСП.

№348

В експерименті збільшили проникність мембрани збудливої клітини для іонів калію. До яких змін мембранного потенціалу це призведе?

4.:Гіперполяризація

№349

У хворого виявлено гіперкаліємію та гіпонатріємію. Знижена секреція якого гормону може спричинити такі зміни?

2.:Альдостерон

№350

У чоловіка 33-х років внаслідок спинномозкової травми порушена больова та температурна чутливість, що обумовлено пошкодженням таких висхідних шляхів:

1.:Спиноталамічні

№351

В експерименті подразнюють скелетний м'яз серією електричних імпульсів. Який вид м'язового скорочення буде виникати, якщо кожний наступний імпульс припадає на період розслаблення поодинокого м'язового скорочення?

2.:Зубчастий тетанус

№352

У хворого крововилив у задню центральну звивину. До порушення якого виду чутливості з протилежного боку це призведе?

3.:Шкірна та пропріоцептивна

№353

До лікаря звернулися батьки хлопчика 10-ти років, у якого відзначалося збільшення волосяного покриву на тілі, ріст бороди і вус, низький голос. Збільшення секреції якого гормону можна припустити?

3.:Тестостерон

№354

В лікарню звернувся хворий зі скаргами на швидку стомлюваність і виражену м'язову слабкість. При обстеженні виявлено аутоімунне захворювання, внаслідок якого порушується функціональний стан рецепторів у нервово-м'язових синапсах. Дія якого медіатора буде заблокована?

5.:Ацетилхолін

№355

У людини з нападом бронхоспазму необхідно зменшити вплив блукаючого нерва на гладеньку мускулатуру бронхів. Які мембранні циторецептори доцільно заблокувати для цього?

5.:M-холінорецептори

№356

Потенціал спокою клітини дорівнює -80 мВ. Під час якої фази ПД величина мембранного потенціалу склала +30 мВ?

3.:Реверсполяризації

№357

У хворого з порушенням мозкового кровотоку порушений акт ковтання. Який відділ мозку постраждав?

4.:Стовбур мозку

№358

Тварині внутрішньовенно ввели концентрований розчин хлориду натрію, що зумовило зниження реабсорбції іонів натрію у канальцях нирок. Внаслідок яких змін секреції гормонів це відбувається?

2.:Зменшення альдостерону

№359

Студент старанно конспектує лекцію. Якість конспектування значно погіршилась, коли сусіди стали розмовляти. Який вид гальмування умовних рефлексів є причиною цього?

1.:Зовнішнє

№360

Внаслідок стресу у похилої людини підвищився артеріальний тиск. Причиною цього є активація:

4.:Симпато-адреналової системи

№361

У пацієнта 60-ти років виявлено погіршення сприйняття звуків високої частоти. Порушення стану яких структур слухового аналізатора зумовило ці зміни?

3.:Основна мембрана завитки біля овального віконця

№362

У піддослідної тварини під час експерименту подразнюють периферичний відрізок блукаючого нерва. Які з наведених змін будуть спостерігатися при цьому?

2.:Зменшення частоти серцевих скорочень

№363

В експерименті на жабі зруйнували лабіринт з правого боку. До зниження тонусу яких м'язів це призведе?

1.:Екстензори праворуч

№364

Під час експерименту подразнюють скелетний м'яз серією електричних імпульсів. Який вид м'язового скорочення буде виникати, якщо кожний наступний імпульс надходить у періоді вкорочення попереднього поодинокого м'язового скорочення?

1.:Суцільний тетанус

№365

Яким буде скорочення м'язів верхньої кінцівки при утриманні (але не переміщенні) вантажу в певному положенні?

2.:Ізометричним

№366

Чоловік середнього віку виїхав до іншої країни на обіцяну йому роботу, але працевлаштуватися тривалий час йому не вдавалося. Які з ендокринних залоз були виснажені у цієї людини найбільше?

4.:Наднирники

№367

У тварини в експерименті перерізали задні корінці спинного мозку. Які зміни відбуватимуться в зоні іннервації?

1.:Втрата чутливості

№368

У людини збільшена частота серцевих скорочень, розширені зіниці, сухість у роті. Наслідком активації в організмі якої системи регуляції функцій це викликано?

2.:Симпатична

№369

У тварини збільшений тонус м'язів-розгиначів. Це є наслідком посиленої передачі інформації до мотонейронів спинного мозку такими низхідними шляхами:

3.:Вестибулоспінальні

№370

В експерименті на жабі вивчали міотатичний рефлекс. Однак при розтяганні скелетного м'яза він рефлекторно не скоротився. Порушення функції яких рецепторів може бути причиною цього?

1.:М'язові веретена

№371

У людини осмотичний тиск плазми крові 350 мосмоль/л (норма - 300 мосмоль/л). Це спричинить, перш за все, посилену секрецію такого гормону:

4.:Вазопресин

№372

У людини нормальна чутливість шкіри пальця, але він не відчуває наявності на ньому обручки. Який процес, спричинений впливом обручки, є причиною цього?

1.:Адаптація рецепторів

№373

У людини, яка обертається на каруселі, збільшилися частота серцевих скорочень, потовиділення, з'явилася нудота. З подразненням яких рецепторів, перш за все, це пов'язано?

4.:Вестибулярні ампулярні

№374

При огляді пацієнта виявлене надмірне розростання кісток і м'яких тканин обличчя, збільшені розміри язика, розширені міжзубні проміжки в збільшеній зубній дузі. Які зміни секреції гормонів у нього найбільш вірогідні?

1.:Збільшена секреція соматотропного гормону

№375

До лікаря звернулася жінка 32-х років зі скаргами на відсутність лактації після народження дитини. Дефіцитом якого гормону можна пояснити дане порушення?

4.:Пролактин

№376

У собаки під час експерименту подразнюють периферичний відрізок перерізаного симпатичного нерва. Які з перелічених симптомів будуть спостерігатися:

1.:розширення бронхів

№377

У людини при натискуванні на очні яблука рефлекторно зменшується частота серцевих скорочень. Які рецептори слід заблокувати, щоб за цих умов попередити зменшення частоти серцевих скорочень:

1.:М-холінорецептори

№378

У людини прискорюється серцебиття і підвищується артеріальний тиск під час переходу з горизонтального положення у вертикальне. Завдяки реалізації якого рефлексу відбуваються ці зміни:

4.:симпатичний безумовний

№379

Людині з метою зменшення шлункової секреції ввели атропін. Які ще зміни в організмі відбудуться при цьому:

5.:зменшення потовиділення

№380

Обзидан попереджує збільшення частоти скорочень ізольованого серця жаби під впливом адреналіну. Це свідчить про те, що свій вплив на водій ритму серця адреналін реалізує через взаємодію з такими мембранними циторецепторами:

4.:бета–адренорецептори

№381

У людини в крові підвищений вміст йодованих гормонів щитовидної залози. Як при цьому зміниться продукція: а) тиреотропного гормону; б) тиреоліберину?

2.:а) зменшиться; б) зменшиться

№382

У тварини видалили гіпофіз. Секреція якого з наведених гормонів припиниться при цьому:

5.:кортизол

№383

Людині внутрішньовенно ввели розчин хлориду кальцію. Секреція якого з наведених гормонів зменшиться внаслідок цього:

3.:паратгормону

№384

Що з наведеного є основною причиною того, що збільшення працездатності при активації симпато-адреналової системи є короткотривалим?

5.:виснаження запасів глікогену у печінці

№385

Який з наведених гормонів підтримує гіперглікемію без зменшення вмісту глікогену у печінці?

3.:кортизол

№386

Людина задовільно виконує роботу в умовах короткочасної дії стресового фактору, але не здатна підтримувати високий рівень працездатності тривалий час. Найвірогідніше, в неї знижена ендокринна функція:

1.:кори наднирників

№387

У людини натискування на ділянки каротидних синусів з двох боків супроводжується зменшенням частоти серцевих скорочень. Завдяки реалізації якого рефлекса виникає ця реакція:

3.:парасимпатичний безумовний

№388

Після підшкірного введення людині інсуліну в крові зменшується концентрація глюкози. Провідним механізмом розвитку гіпоглікемії при цьому є збільшення інтенсивності:

5.:транспорту глюкози до клітин

№389

Що з наведеного є основною причиною того, що високий рівень працездатності при активації гіпофізарно-наднирникової системи є довготривалим?

1.:активація ліполізу та глюконеогенезу

№390

Людина знаходиться в барокамері з низьким вмістом кисню. Що з наведеного буде у неї проявом специфічної адаптації до дії стресового фактору?

4.:збільшення глибини дихання

№391

При дослідженні колінного рефлекса спостерігається розгинання кінцівки в колінному суглобі, після чого відбувається рефлекторне згинання завдяки активації:

2.:сухожилкових рецепторів м’язів-розгиначів

№392

У тварини з децеребраційною ригідністю перерізали задні корінці спинного мозку з одного боку в поперековому відділі, після чого на стороні перерізу виявили:

4.:зменшення тонусу флексорів та екстензорів

№393

Під час швидкого руху транспорту вперед важко втримати рівновагу, якщо заздалегідь не нахилити голову і тулуб вперед, щоб передбачити рефлекторні зміни під час здійснення:

4.:стато-кінетичних рефлексів лінійного прискорення

№394

Внаслідок введення жабі розчину хімічної речовини, у відповідь на всі подразнення вона відповідає генералізованими судомами. Що було введено жабі?

1.:стрихнін

№395

При обстеженні дівчинки 16 років виявлено: відсутність оволосіння на лобку і під пахвами, нерозвиненість молочних залоз, відсутність менструацій. Результатом яких гормональних порушень це може бути?

5.:Недостатність гормональної функції яєчників.

№396

Обстеження хворого в ендокринологічному диспансері виявило підвищення рівня глюкози в крові до 11 ммоль/л. З недостачею якого гормону пов'язані ці зміни?

Соседние файлы в предмете Нормальная физиология