Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікрофлора.pptx
Скачиваний:
71
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
299.12 Кб
Скачать

Дифтероїди

Бактерії пологів Propionibacterium. Corynebacterium і Eubacterium нерідко називають «дифтероиды», хоча це більше історичний термін. Ці три роду бактерій в даний час відносяться до різних сімейств — Propionibacteriaceae, Corynebacteriacea і Eubacteriaceae. Всі вони активно редукують в процесі своєї життєдіяльності молекулярний кисень і синтезують вітамін До, що сприяють розвитку облігатних анаеробів. Вважається, що деякі види коринебактерій можуть бути причиною гнійного запалення. Більш сильно виражені патогенні властивості у Propionibacterium і Eubacterium

— вони виробляють ферменти, які вражають тканини макроорганізму, часто цих бактерій виділяють при пульпіту, періодонтиту та інших захворюваннях .

Всі інші мікроорганізми порожнини рота

стафілококи (Staphylococcus epidermidis, S.saprophyticus, S.hominis,S.hyicus);

мікрококи (Micrococcus luteus, M.varians); бактероїди (Bacteroides fragilis, B.melaninogenicus, B.gingivalis);

спірохети (Treponema denticola, T.macrodentium, T.orale, T.vincentii, Borellia);

нейсерії (Neisseria flava, N.sicca); лептотрихи (Leptotrichia buccalis);

фузобактерії (Fusobacterium nucleatum, F.periodenticum, F.plauti);

превотели (Prevotella disiens);

кампілобактерії (Campylobacter sputorum);

гриби родів Actinomyces, Candida;

мікоплазми (Mycoplasma orale, M.salivarium).

Лактобактерії (сем. Lactobacillaceae)

Строгі або факультативні анаероби; в ротовій порожнині мешкає більше 10 видів (L actobacillus casei, L. acidophylius, L. salivarius та ін). Лактобактерії легко утворюють біоплівки в ротовій порожнині. Активна життєдіяльність мікроорганізмів створює середовище, сприятливе для розвитку нормальної мікрофлори. Лактобактерії ферментуючи вуглеводи з утворенням молочної кислоти, що знижують рН середовища, і з одного боку перешкоджають розвитку патогенної, гнильної і газоутворюючих мікрофлори, але з іншої сторони сприяють розвитку карієсу. Більшість дослідників вважають, що лактобактерії непатогенні для людини, однак в літературі іноді трапляються повідомлення про те, що в ослаблених людей деякі види лактобактерій можуть викликати бактериемию, інфекційний ендокардит, перитоніт, стоматит і деякі інші патології .

Біфідобактерії (рід Bifidobacterium. сем. Actinomycetacea)

Являють собою нерухомі анаеробні грампозитивні палички, які іноді можуть гілкуватися. Таксономически вони дуже близькі до актиномицетам. Крім порожнини рота біфідобактерії населяють також кишечник. Біфідобактерії зброджують різні вуглеводи з утворенням органічних кислот, а також виробляють вітаміни групи В, і антимікробні речовини, що пригнічують ріст патогенних та умовно патогенних мікроорганізмів. Крім того, вони легко зв’язуються з рецепторами епітеліальних клітин і утворюють біоплівки, тим самим перешкоджаючи колонізації епітелію патогенними бактеріями .

Серед микроорганизмовнормальной мікрофлори порожнини рота переважають бактерії. Видова різноманітність цього мікробіоценозу різними авторами оцінюється від кількох сотень до тисяч видів. У кількісному відношенні основу мікробіоценозу ротової порожнини становлять стрептококи, вейллонеллы і дифтероиды. Інші бактерії присутні в ротовій порожнині в набагато меншій кількості.

Представників нормальної мікрофлори порожнини рота можна розділити на 3 категорії:

кількість бактерій вимірюється в 105-108 КУО / мл. До цієї категорії відносяться стрептококи, нейсерії, вейлонелли;

кількість бактерій вимірюється в 103-104 КУО / мл. До цієї категорії відносяться стафілококи, лактобактерії, ниткоподібні бактерії;

кількість бактерій становить в 10-102 КУО / мл. До цієї категорії відносяться дріжджоподібні гриби.

Кількісне співвідношення представників нормальної мікрофлори залежить від:

дієти,

гігієни порожнини рота

інших факторів.

Основна маса грампозитивних коків в порожнині рота представлена гетерогенною групою стрептококів. Другий за чисельністю групою бактерій порожнини рота є грамнегативні анаеробні коки – представники роду вейлонелли, їх концентрація в слині приблизно така ж, як і стрептокока. Актиноміцети складають строму зубного каменю і входять до складу зубного нальоту, їх також виявляють у протоках слинних залоз.

Соседние файлы в предмете Микробиология