Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
худо.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
304.64 Кб
Скачать

4. Які особливості міжнародного туризму

Міжнародний туризм – це туризм, який передбачає перетин кордону. , охоплює поїздки осіб, що подорожують з туристичною метою за межі країни з постійного місця проживання.

5. Соціально-економічна роль туризму

Сучасний міжнародний туризм є одним з найважливіших чинників економічного та соціального розвитку суспільства. Він впливає на темпи економічного зростання, поліпшення показників торгового балансу, зменшення безробіття та стабільність валютного курсу в державі.

Міжнародний туризм розвивається всупереч таким негативним факторам, як політична та економічна нестабільність у багатьох частинах світу, посилення тероризму, коливання валютних курсів, нестабільні ціни на нафту тощо.

Багато країн світу щорічно приймають понад 1 млн. іноземних туристів. За даними UNWTO, найпривабливішою країною світу з точки зору туризму є Франція. Друге місце за кількістю іноземних туристів посідає Іспанія, вона випереджує за цим показником навіть таку велику туристичну країну, як США.

Частка туризму перевищує 10% світової торгівлі товарами й послугами, що дало йому змогу посісти третє місце після експорту нафти і автомобілів, а до 2020 р. туризм повинен вийти на перше місце.

По-перше, завдяки туризму створюються нові робочі місця; робота пов’язана з туризмом часто високооплачувана, отже, надходження від оподаткування більших доходів людей також зростатимуть.

По-друге, держава за рахунок ввезення в країну товарів іноземного виробництва, необхідних для споживання туристами та подальшого розвитку туризму, може запровадити митний збір на імпортні товари.

По-третє, оподатковуються надані туристам послуги (проживання в готелях, харчування, продаж напоїв, транспорт).

По-четверте, податки з доходів сплачують як місцеві, так і іноземні фірми, які отримали право (ліцензію) на провадження туристичного бізнесу в країні.

З’являється можливість частину бюджетних надходжень від туризму спрямовувати на фінансування розвитку інфраструктури, реставрацію та відновлення пам’ятників історії та культури, здійснення природоохоронних програм, програм соціального розвитку тощо.

6. Охарактеризуйте структуру туристичної індустрії міжнародного туризму.

туристична індустрія – сукупність різних суб’єктів туристичної діяльності (готелі, туристичні комплекси, кемпінги, мотелі, підприємства харчування, транспорту, заклади культури, спорту тощо), які забезпечують прийом, обслуговування та перевезення туристів.

На сучасному етапі розвитку у сфері туризму діють різноманітні типи підприємств, що здійснюють туристичну діяльність:

  • організатори туризму (туроператори й туристичні агентства),

  • перевізники: залізничний транспорт, автомобільний і автобуси, авіаційний транспорт, морський і річковий.

  • готелі й інші підприємства системи розміщення,

  • заклади харчування харчування: ресторан, кафе, бар, кафетерій, їдальня.

  • заклади системи розваг,

  • інші туристичні й суміжні з ними послуги, до яких варто віднести:

  • підприємства банківської сфери,

  • послуг страхування,

  • інформації та інші.