Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т Влада и.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

5. Колективне управління

Процес делегування організаційних повноважень створює необхідну основу для участі рядових співробітників в управлінні. Колективне управління передбачає, що розробки і прийняття управлінських рішень здійснює група співробітників.

Колективне управління найбільш ефективне в тому випадку, копи необхідно знайти виважене рішення із суперечливими або складним багатоаспектними проблемами на основі сумісних знань і досвіду фахівців різних галузей діяльності. В результаті поєднання зусиль швидше і більш кваліфіковано вирішуються складні і суперечливі проблеми, і одночасно зменшується вірогідність помилок.

Не доцільно застосовувати колективне управління, коли проблема є частиною посадових обов'язків керівника, і він повинен працювати самостійно; проблема має очевидне рішення; якщо існує небезпека просочення інформації; коли необхідно прийняти рішення стосовно стану когось із членів колективу.

Колективне управління здійснюється в різних формах. На вищому рівні, наприклад, рада директорів АТ, колегія міністерств і відомств; на міжнаціональному рівні - комітети, творчі групи по вирішенню спеціальних проблем; на низовому - групи (гуртки) по удосконаленню виробничих процесів в рамках підрозділів (приклад - такі групи в США - це бригади, які саморегулюються: суміжні професії, легко замінюють один одного, самостійно складають графіки роботи і відпусток, замовляють самі сировину

і паливо, приймають в колектив співробітників (контроль не потрібен, зростає якість і втричі підвищується продуктивність праці)). В Японії гуг гки якості - це 6-12чол.; керує майстер. Регулярно 1-2р. на місяць зустрічаються для обговорення і вирішення накопичених проблем; проводять регіональні і загальнонаціональні конференції учасників (є нагорода - медалі різної вартості).