Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать
  1. Адміністратор бази даних та його функції.

Адмiнiстратор БД –– це спецiалiст, який має цілковите уявлення про iнформацiйнi потреби користувачiв, співпрацює з ними в тісному контактi й вiдповiдає за завантаження, ведення та пiдтримування БД в актуальному станi, а також за захист і ефективнiсть функцiонування системи.

Функції адміністатора БД:

сумiсна робота з проектувальниками задач для визначення умов використання БД, розробка опису БД i початкове її завантажування, пiдтримування цiлісностi БД, органiзацiя захисту зберігання даних, вiдновлення БД в разі виникнення помилок програмного забезпечення чи збої пристроїв, якi призводять до руйнування БД, нагро­мадження статистики по роботi з БД, реорганiзацiя та реструктуризацiя БД відповідно до змiни потреб.

8. Поняття словника-довідника даних його характеристика та призначення.

Опис даних, навiть якщо вiн зберiгається разом із даними в БД, називають метаданими.

У деяких сучасних системах до метаданих належать не лише описи самих даних, а й інформацiя про предметну область, користувачiв системи, статистику її роботи та iншi вiдомостi. Для централiзованого зберігання всiєї метаiнформацiї використовується словник даних (СД). СД дуже важливий, особливо в умовах колективного використання даних, оскільки він забезпечує розв’язання проблеми достовiрностi, надли­шковостi й контролю за рацiональним зберіганням і використанням даних.

Призначення словника-довідника даних:

встановлення зв’язкiв мiж користувачами БД;

виконання простого та ефективного управлiння елементами даних при введеннi в систему як нових елементiв, так i при модифiкацiї опису iснуючих;

зменшення надмірності даних;

запобiгання неузгодженостi даних;

централiзоване управлiння даними з метою спрощення процесу проектування БД та її розширення.

  1. Характеристика проектування баз даних на зовнішньому рівні.

Проектування баз даних –– це iтерацiйний, багатоетапний процес прийняття обгрунтованих рiшень у процесi аналiзу iнформацiйної моделi предметної областi, вимог до даних з боку прикладних програмістів і користувачiв, синтезу логiчних і фiзичних структур даних, аналiзу та обгрунтування вибору програмних і апаратних засобiв. Першим етапом проектування БД є проектування на зовнішньому рівні. Зовнiшнiй рiвень у цьому разі виступає як окремий етап проектування, на якому вивчається все позамашинне iнформацiйне забезпечення, тобто форми документування та подання даних, а також зовнiшнє середовище, в якому функцiонуватиме банк даних з точки зору методiв фiксацiї, збирання та передавання iнформацiї в базу даних.

При проектуванні БД на зовнiшньому рiвнi необхiдно вивчити функцiонування об’єкта управлiння, для якого проектується БД, усю первинну та вихiдну документацiю з точки зору визначення того, якi саме данi необхiдно зберiгати в базi даних. Зовнiшнiй рiвень є, як правило, словесним описом вхiдних і вихiдних повiдомлень, а також даних, якi доцiльно зберiгати в БД. Опис зовнiшнього рiвня не виключає наявностi елементiв дублювання, надлишковостi та неузгодженостi даних.

Результатом проектування на зовнiшньому рiвнi буде перелiк атрибутiв (реквiзитiв) оперативної та умовно-постiйної iнформацiї, який потрiбно збе­рiгати в БД, із зазначенням джерел їх отримання та форми подання. Однак цей перелiк не виключає можливостi iснування в ньому надлишковостi, дублювання, неузгодженостi та iнших недолiкiв. Тому на цьому процес не закiнчується, а здійснюється перехiд до етапу iнфологiчного проектування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]