Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

106. Документальне оформлення та облік витрат виробництва та виходу готової продукції.

Вихід кожного виду готової продукції або напівфабрикатів з виробництва оформляється приймально-здавальними накладними. Для узагальнення інформації про витрати вир-ва продукції використовується рах 23. За дебетом рах відображаються прямі матеріальні, трудові ті ін. прямі витрати, виробничі накладні витрати та втрати від браку продукції; за кредитом – суми фактичної виробничої собівартості завершеної продукції, виконаних робіт. Готова продукція списується з кредита 23 рах на дебет 26. Фактична собівартість випущеної готової продукції = дебетове сальдо 23 рах на початок періоду + оборотом по дебету 23 рах за звітний період – дебетове сальдо 23 рах на кінець періоду.

107. Документальне оформлення, оцінка і облік випуску готової продукції.

Випуск з виробництва готової продукції і оприбуткування її на складі здійснюється на підставі накладної. Оцінка готової продукції у звітному періоді може здійснюватися за фактичною собівартістю і за обліковими цінами з деяким відхиленням від фактичної собівартості. Для узагальнення інформації про наявність та рух готової продукції підприємства використовується рах. 26. За дебетом відбувається надходження готової продукції власного виробництва, за кредитом - відвантаження та реалізація готової продукції. Сума відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від вартості готової продукції за обліковими цінами (при списанні з рах. 26) визначається як добуток відсотка відхилень і вартості відпущеної зі складу готової продукції за обліковими цінами.

108. Розкрити поняття браку продукції, його документальне оформлення та облік.

Брак у виробництві – виготовлена продукція \надані послуги, які через низьку якість не можуть бути використані за прямим призначенням або їх використання пов’язано з додатковими витратами на виправлення дефектів. При виявленні браку складається Акт про брак, у якому зазначаються дата, цех, зміна, продукція, винні особи, причини, кількість та характеристика браку та ін. Для обліку втрат від браку призначено рах 24, за дебетом якого відображаються витрати через брак та витрати на гарантійний ремонт що перевищує норму, а за кредитом – суми зменшення втрат від браку: реалізація браку, утримання з винуватців, суми відшкодувань від постачальників недоброякісних матеріалів.

109.Визнання в обліку витрат майбутніх періодів та їх характеристика

Витрати майбутніх періодів – витрати, сплачені в звітному і попередніх періодах, що підлягають включенню до собівартості продукції в наступних звітних періодах. Потрібно чітко розмежувати витрати, які були понесені в даному звітному періоді, але відносяться до майбутніх періодів, їх потрібно виділити із складу витрат даного звітного періоду та показати у складі оборотних засобів – витрат майбутніх періодів.

Проблема обліку витрат майбутніх періодів полягає в тому, що в балансі ми маємо відображати майно, якого фактично немає. Перш за все, потрібно виділити зі складу витрат звітного періоду приховану дебіторську заборгованість. Відповідно, до складу витрат майбутніх періодів не слід відносити здійснені платежі, за яким стоїть певна особа, яка б ці витрати змогла компенсувати, а у випадках коли конкретної особи немає, їх необхідно відносити до витрат майбутніх періодів.

Рахунок 39 “Витрати майбутніх періодів” призначено для узагальнення інформації щодо здійснених витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах.

До витрат, облік яких ведеться на рах. 39, відносяться витрати, пов’язані з підготовчими до виробництва роботами в сезонних галузях промисловості; з освоєнням нових виробництв та агрегатів; сплачені авансом орендні платежі; оплата страхового поліса; передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання тощо.

За Д-том рах. 39 відображається накопичення витрат майбутніх періодів, за К-том – їх списання (розподіл) та включення до складу витрат звітного періоду.

Аналітичний облік витрат майбутніх періодів ведеться за їх видами.