Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-70.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
211.46 Кб
Скачать

57.Методи організації фінансової діяльності підприємств

Фінансова діяльність підприємства може бути організована 3 методами: 1)комерційний розрахунок;2)неприбуткова діяльність;3)кошториси фінансування. Принципи комерційного розрахунку: - повна господарська відокремленість (дає змогу самостійно приймати рішення з питань виробничої і фінансової діяльності) і юридична відокремленість(виявляється в наданні прав юридичної особи, яка має відповідну адресу, рахунки в банках і самостійний баланс, що дає змогу визначити фін.результати);- самоокупність(покриття витрат з простого відтворення виробництва за рахунок отриманих доходів);- прибутковість(отримані доходи сформовують прибуток);самофінансування (покриття витрат на розвиток вир-ва за рахунок отриманого прибутку, кредитів);- фінансова відповідальність (підприємство несе повну відповідальність за фін.результати своєї діяльності). Мета діяльності – отримання прибутку. Неприбуткової діяльності здійснюється за рахунок спонсорських та ін..надходжень, насамперед від засновників. Головна мета – забезпечення певних потреб суспільства, а не отримання прибутку. Принципи: - господарська і юридична відокремленість; - самоокупність; - фінансова відповідальність. Кошторисне фінансування полягає в забезпеченні витрат коштом зовнішнього фінансування Принципи:- плановість(фін-ня здійснюється на підставі й умежах установленого плану - кошторис); - цільовий характер виділ.коштів; - виділення коштів залежно від фактичних показників діяльності установи; - підзвітність(передбачає встановлення звітності перед фін. організаціями).

58.Джерела формування та класифікація фінансових ресурсів підприємств

Це сума коштів, спрямованих в основні та оборотні засоби підприємств. Види фінансових ресурсів які знаходяться в розпорядженні підприємств: - статутний фонд; -резервний капітал; -амортизаційні відрахування; -оборотні кошти (оборотний капітал); -прибуток; -бюджетні асигнування; -надходження з цільових коштів; -надходження з централізованих корпоративних фондів; -кредити.

Фінансові ресурси формуються за рахунок власних та зовнішніх джерел:

Зовнішні джерелами фінансових ресурсів підприємства, є кошти що надходять з бюджету 4езвідпл та централізованих корпоративних фондів, як правило на безповоротній основі, а також кредити що надаються банками.

Власні фінансові ресурси концентруються у статутному фонді.

Джерела утворення статутного фонду залежить від форми власності:

-приватна → власний капітал підприємця;

-держава → асигнування з бюджету та централізованих фондів;

-акціонерна → акціонерний капітал;

-колективна (спільна) → внески засновників.

Ааамортизаційні відрахування – це витрати підприємства (включаються до собівартості продукції, робіт послуг а також це цільвиц фонд, складова фінансових ресурсів.

Обігові кошти – це кошти, витраченні на придбання чи виготовлення оборотних активів підприємства, які потрібні для забезпечення на підприємстві безперервності процесу виробництва і реалізації продукції та 4езвідпла прибутку.

За кругообігом розрізняють:

-початкові (з яких підприємство розпочинає свою діяльність;концентруються в стат.фонді); -прирощені – отримані підприємством у результаті його діяльності у формі чистого доходу-прибутку.

За характером використання виділяють:

-матеріалізовані-вкладені в основні засоби, які постійно забезпечують виробничий процес; -в обігу-ті що знаходяться в обігу, обслуговуючи окремий виробничий процес – оборотні кошти;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]