Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ЕП Хр..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

45. Методичні підходи до оцінки ефективності виробничих інвестицій.

Ефективність виробничих інвестицій характеризує економічні, соціальні або інші результати і господарську доцільність їхнього здійснення. Основою оцінки доцільності капітальних витрат служить порівнювання вигідності того чи того проекту за умови обмеженості капіталу як ресурсу та забезпечення найбільших прибутків через реалізацію найліпшого з кількох проектів інвестицій.

Існують певні особливості визначення ефективності капітальних вкладень на окремих стадіях і напрямках інвестиційно-відтворювального циклу.

● За здійснення проектно-кошторисних робіт ефективність капітальних вкладень має визначатись з урахуванням кінцевого їхнього результату — якості проектних рішень. Для досягнення належного рівня ефективності реальних інвестицій проводяться вибір та економічне обгрунтування найліпших варіантів проектних рішень. За реалізованими проектами розраховують питомі капітальні витрати на проектування, порівнюють останні з нормативами або аналогами з урахуванням періоду їхньої окупності.

● За розрахунків ефективності інвестування технічного переозброєння або реконструкції підприємства використовують додаткові показники — умовне вивільнення працівників та економія матеріальних і паливно-енергетичних ресурсів. Якщо метою технічного переозброєння є поліпшення якості продукції, то економічним результатом інвестицій може бути збільшення прибутку виробника та споживчого попиту. За проведення цієї форми відтворення основних фондів з метою організації виробництва продукції оновленої номенклатури економічні показники інвестування технічного переозброєння мають бути зіставлені з аналогічними показниками ефективності спорудження нового підприємства.

● Розрахунки ефективності інвестування нового будівництва або розбудови діючих підприємств треба проводити з обов’язковим порівнянням економічної результативності технічного переозброєння відповідних виробничих об’єктів. У процесі порівнювання показників ефективності необхідно враховувати весь обсяг капітальних вкладень, включаючи витрати на створення об’єктів соціальної інфраструктури, а також витрати від «заморожування» інвестицій.

● Економічну ефективність капітальних вкладень у природоохоронні об’єкти визначають порівнянням досягнутого ефекту від збереження чи поліпшення екологічного стану довкілля або зменшення його забруднення і капітальних витрат на створення таких об’єктів. За проектування таких об’єктів вибір найліпшого технічного рішення з кількох можливих здійснюється з урахуванням чинника часу. Для визначення повного ефекту від здійснення природоохоронних заходів необхідно враховувати можливе поліпшення стану довкілля на всій території, де мають місце негативні наслідки порушення екологічної рівноваги.

46. Сутність, форми та оцінка ефективності фінансових інвестицій.

Ефективність реальних інвестицій оцінюється з метою визначення доцільності або недоцільності реалізації певного інвестиційного проекту.

Для оцінки ефективності виробничих інвестицій використовують 2 методичні підходи:

1) Статичний підхід, що не враховує фактор часу.

2) Динамічний підхід, який враховує фактор часу.

Статична оцінка визначається за величиною чистого прибутку, і, зокрема, виокремлюють:

  • Метод оцінки прибутковості (рентабельності) проекту. Тобто рентабельність проекту обчислюється, як відношення середньої величини чистого прибутку за рік до середнього обсягу інвестицій за рік.

  • Метод розрахунку терміна окупності. Зокрема, термін окупності визначається діленням 100% на рентабельність проекту у відсотках.

В основі динамічного підходу лежить врахування фактору часу на основі методів дисконтування надходжень та інвестиційних витрат. Під надходженнями розуміють, так звані, грошові потоки, що визначаються, як сума чистого прибутку та амортизаційних відрахувань. Потім із врахуванням дисконтної ставки, розраховуємо дисконтні множники (1/(1+ά)t). Далі встановлюємо теперішню вартість грошових потоків та інвестицій із врахуванням дисконтних множників. Наступним кроком для оцінки ефективності виробничих інвестицій застосовують такі показники:

1) Показник чистого приведеного доходу (NPV) визначається, як відрахування суми дисконтованих інвестицій від суми дисконтованих грошових потоків. Якщо NPV>=0, то проект вважається доцільним, а якщо NPV<0, то проект – недоцільний.

2) Індекс дохідності (PI) – це відношення суми дисконтованих грошових потоків до суми дисконтованих інвестицій. Якщо РІ>=1, то проект вважається доцільним, а якщо PІ<1, то проект – недоцільний.

3) Термін окупності інвестицій – це співвідношення суми дисконтова них інвестицій до середньої величини дисконтованого грошового потоку.

4) Внутрішня норма дохідності інвестицій – це дисконтна ставка, за якої дорівнює нулю.

IRR=ά1+(NPVά1/( NPVά1-NPVά2))*(ά21)

де ά1 і ά2 – відповідні значення дисконтних ставок, за яких NPVά1>0, NPVά2<0.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]