Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-50.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

35. Критерії економічного зростання.

Економічне зростання – це кількісне і якісне удосконалення суспільного продукту за визначений проміжок часу.

У науковому розумінні критерії є головним, визначальним виміром певного процесу або явища. Критерій — це риса відповідності теорії та практики і водночас — відповідності практики поставленій меті.Як економічна категорія економічне зростання в поєднанні з чинниками, що його визначають, виступає узагальнюючим вираженням ефективності розвитку виробництва. Виходячи з цього, вирішуються питання підвищення матеріального добробуту, всебічного розвитку всіх членів суспільства, активної соціальної політики, що сприяє досягненню стабільності економічного зростання.

Перший критерій економічного зростання можна сформулювати так: спроможність механізму державного регулювання усувати негативні соціальні наслідки, що є результатом спаду виробництва.

Другий критерій економічного зростання — це відсутність дефіциту на споживчому ринку, ринках фінансових коштів, інвестицій, предметів праці.

Третій критерій економічного зростання — необхідність впровадження нових прогресивних технологій, ресурсозберігаючих видів техніки — зумовлюватиме підвищений попит на інновації та товари інвестиційної сфери.

Отже, четвертим критерієм економічного зростання є спрямування інноваційної активності не тільки на ресурсозбереження, структурну перебудову та ефективну інвестиційну діяльність, а й на соціальну орієнтацію виробництва.

Сучасний науково-технічний прогрес не тільки створює суперечності між людиною і природою в процесі економічного зростання, а й значною мірою породжує умови для їх розв'язання. По-перше, нові технології стають більшою мірою безвідходними або маловідходними. По-друге, економічне зростання дає можливість виділяти достатні кошти для реалізації природоохоронних програм. По-третє, посилення ролі державного регулювання дає змогу перейти до природозберігаючого типу економічного зростання.

36. Кругообіг фондів підприємств. Час обороту виробничих фондів і шляхи його прискорення.

Капітал у своєму русі послідовно проходить три стадії: перша і третявідбуваютьсявсфері обігу, друга - в сфері виробництва,а третя – сфері товару, і набуває трьохформ – грошової, продуктивної і товарної. Кругообіг капіталу - це таке його рух, що охоплює послідовне проходження нимтрьох стадій: обіг, виробництво і знову обіг, в якому він відповідно перетворюється з однієї функціональної форми на іншу, аж до повернення до початкової грошової форми.

Оскільки капітал у процесі кругообігу проходить стадії виробництва і обігу, то і час обороту капіталу складається з часу виробництва і часу обігу.

Сокращение времени оборота зависит от усовершенствования транспорта, средств связи, применение коммерческой информации, электронной техники для прогнозирования динамики спроса и предложения, использование рациональной рекламы.

37. Матеріальні основи розвитку сучасної цивілізації.

Цивілізація визначається як історично конкретними стан суспільства, який характеризується особливим способом праці, певною суспільно-виробничої технологією, відношення матеріальної і духовної культури. Сучасний етап науково-технічної революції, що почалася в кінці 70-х - початку 80-х років кваліфікується як перехідний: зберігаючи виробничі структури індустріальної цивілізації, він одночасно знаменує собою вступ людського суспільства у принципово нову постіндустріальну цивілізацію. Розглядаючи елементи постіндустріальної цивілізації, слід звернути увагу, по-перше, на розвиток нової технологічної структури виробництва, яка забезпечувала б його комплексну автоматизацію. Зазначений процес заснований на формуванні замкнених автоматизованих систем, впровадженні технології, заснованої на електронній автоматиці, інформатиці і т.д. У кінцевому підсумку йдеться про розвиток самовідтворюваних технологічних структур. По-друге, з розвитком нових технологічних систем формується новий тип суб'єкта праці. Людина праці перестає бути безпосереднім агентом виробництва. Домінуючим типом такої праці є інтелектуальний, творчий труд. По-третє, слід враховувати прогресуюче зменшення частки працюючого населення у промисловості і сільськогосподарському виробництві та всебічний розвиток сфери послуг.  Однак найбільш значимі зміни пов'язані з всебічним розвитком інформаційного сектора суспільного виробництва, який виробляє всезростаючий вплив на якісні пере-будови всіх сфер життєдіяльності людини. Якщо для індустріальної економіки визначають були концентрація виробництва, зростання його багатосерійності та масовості, "то постіндустріальний розвиток характеризується орієнтації виробничого процесу на задоволення індивідуальних пот-реб споживача, дестандартізацію, виробництво продукції малими серіями. Жодна економічна структура не зникає раніше, ніж розвинуться нові продуктивні сили і нові, більш досконалі виробництво ні відносини. Останні ніколи не виникнуть раніше, ніж будуть створені матеріальні умови для існування їх в надрах старого суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]