Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ohrana_truda_otvety.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать
  1. В чому полягає основне завдання охорони праці?

Завдання охорони праці - звести до мінімальної імовірності ураження або захворювання працюючого з одночасним забезпеченням комфорту при максимальній продуктивності праці. Реальні виробничі умови характеризуються, як правило, наявністю деяких небезпек і шкідливостей. Відступ від нормального режиму роботи й порушення вимог безпеки може привести до погіршення здоров'я працюючих.

  1. Застосовуваний на ряді виробництв, цехів і ділянок підприємств комплекс заходів з охорони праці не завжди забезпечує ефективність, яка повинна гарантувати повністю безпечні й здорові умови праці. За рахунок чого склалося таке положення?

Застосовуваний на ряді виробництв, цехів і ділянок підприємств комплекс заходів з охорони праці не завжди забезпечує ефективність, яка повинна гарантувати повністю безпечні й здорові умови праці. Таке положення склалося через відсутність одночасної наукової і проектно-конструкторської розробки нових технологій і відповідних їм рішень, в галузі охороні праці. Тому в даний час на багатьох підприємствах ще широко використовується система пільг і компенсацій, надаваних особам, зайнятим на роботах зі шкідливими й тяжкими умовами праці.

  1. Кому надається пільгове пенсійне забезпечення?

Воно надається працюючому в шкідливих умовах і гарячих цехах відповідно до списку №1, а також зайнятим на роботах з тяжкими умовами праці (список №2). Воно полягає у наданні пенсії в більше ранній термін, ніж на загальних підставах, при меншому стажі роботи й у більших розмірах

  1. Хто має право на одержання пільг і компенсацій, надаваних особам, зайнятим на роботах зі шкідливими й тяжкими умовами праці?

Право на одержання пільг і компенсацій мають робітники, ІТП і службовці, професії й посади яких зазначені у спеціальних списках і переліках виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, затверджених Кабінетом Міністрів України.

7.Чи відноситься безкоштовна видача молока до системи пільг і компенсацій в рамках використовуваного на підприємствах комплексу заходів щодо охорони праці?

В даний час на багатьох підприємствах ще широко використовується система пільг і

компенсацій, надаваних особам, зайнятим на роботах зі шкідливими й тяжкими

умовами праці. Право на одержання пільг і компенсацій мають робітники, ІТП і

службовці, професії й посади яких зазначені у спеціальних списках і переліках

виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці,

затверджених Кабінетом Міністрів України.

Система пільг і компенсацій включає додаткові відпустки, скорочені робочі дні й пільгове пенсійне забезпечення, лікувально-профілактичне харчування, доплати до заробітної плати; безкоштовну видачу молока.

• безкоштовна видача молока. Вона має на меті підвищити опорність організму

робітника впливу токсичних речовин, які викликають порушення функцій

печінки, білкового й мінерального обмінів, різке роздратування слизуватих

оболонок верхніх дихальних шляхів. Дія молока полягає в впливі, що

нормалізує, на ряд обмінних процесів і функцій організму. Видача молока

винна виконуватися строго відповідно до рекомендацій Мінздраву України,

тому що при взаємодії з деякими токсичними речовинами воно має не

позитивний, а негативний ефект (наприклад, вступає в біохімічну реакцію з

свинцем).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]