Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чехія бай семенович.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
41.41 Кб
Скачать

2.2 Президент

Обрання Президента. Президент Республіки є главою держави. Президент Республіки обирається Парламентом на спільному засіданні палат. Президент Республіки не несе відповідальність за здійснення своєї функції.

Президент Республіки приступає до виконання своїх обов'язків з моменту складення присяги. Термін повноважень Президента Республіки становить п'ять років, він обчислюється від дня складення присяги.

Вибори Президента Республіки проводяться в останні тридцять днів терміну повноважень чинного Президента. Якщо посада Президента Республіки звільняється достроково, вибори нового Президента проводяться протягом тридцяти днів.

Президентом Республіки може бути обраний громадянин, який відповідає вимогам, які висуваються для обрання до Сенату. Ніхто не може бути обраний Президентом Республіки більше двох разів поспіль. Висувати кандидата на посаду Президента Республіки мають право не менше десяти депутатів або не менше десяти сенаторів.

Президентом Республіки вважається обраним кандидат, за якого проголосувало більше половини від загального числа депутатів і більше половини від загального числа сенаторів. Якщо жоден з кандидатів не отримав більше половини голосів від загального числа депутатів і загального числа сенаторів, протягом чотирнадцяти днів проводиться другий тур виборів.

У другому турі виборів бере участь кандидат, що отримав найбільшу кількість голосів у Палаті депутатів, і кандидат, що отримав найбільшу кількість голосів у Сенаті. Якщо кілька кандидатів отримали рівну найбільше число голосів у Палаті депутатів або в Сенаті, підраховуються голоси, віддані за них в обох палатах. У другому турі бере участь кандидат, що отримав найбільшу кількість голосів у сумарному обчисленні. Обраним вважається кандидат, за якого проголосувало більше половини присутніх депутатів і більше половини присутніх сенаторів.

Якщо Президент Республіки не обраний і в другому турі, протягом чотирнадцяти днів проводиться третій тур виборів; обраним вважається той з кандидатів, які брали участь у другому турі, за якого проголосувало більше половини присутніх депутатів і сенаторів. Якщо Президент Республіки не був обраний і в третьому турі, проводяться нові вибори.

Президент Республіки приносить присягу голові Палати депутатів на спільному засіданні палат. Присяга Президента Республіки: "Клянуся у вірності Чеській Республіці. Клянуся, що буду дотримуватися її Конституцію і закони. Присягаюся своєю честю, що на своїй посаді буду діяти в інтересах усього народу, керуючись своїми переконаннями і совістю ".

Відмова Президента Республіки принести присягу або принесення присяги з застереженням розглядаються як необрання Президентом Республіки. Президент Республіки може подати у відставку, заявивши про це голові Палати депутатів.

Повноваження та відповідальність Президента

Президент Республіки:

а) призначає і відкликає голову та інших членів Уряду та приймає їх відставку, відкликає Уряд і приймає його відставку;

b) скликає сесію Палати депутатів;

c) розпускає Палату депутатів;

d) уповноважує Уряд, відставку якого він прийняв або яке відкликав, Тимчасово здійснювати свої функції до призначення нового Уряду;

e) призначає суддів Конституційного суду, його голови та заступників голови;

f) призначає голову та заступників голови Верховного суду з числа його суддів;

g) здійснює помилування, пом'якшує покарання, Призначене судом; дає вказівку не починати провадження у кримінальній справі або призупинити розпочате провадження у кримінальній справі; знімає судимість;

h) має право повернути Парламенту прийнятий закон, За винятком конституційного закону;

i) підписує закони;

j) призначає президента і віце-президента Верховного контрольного управління;

k) призначає членів Банківської ради Чеського національного банку.

Президент Республіки також:

а) представляє державу в зовнішніх відносинах;

b) укладає і ратифікує міжнародні договори, укладення міжнародних договорів він може доручити Уряду або, за його згодою, Окремим членам Уряду;

с) є верховним головнокомандувачем збройними силами;

d) приймає глав дипломатичних місій;

e) призначає і відкликає глав дипломатичних місій;

f) призначає вибори до Палати депутатів та Сенату;

g) присвоює генеральські звання;

h) приймає рішення про нагородження і вручає державні нагороди, якщо не уповноважить на це інший орган;

i) призначає суддів;

j) має право оголошувати амністію.

Президент Республіки може здійснювати й інші повноваження, прямо не зазначені у конституційному законі, якщо це передбачено законом. Рішення Президента Республіки, прийняті відповідно до частин 1 і 2, набувають чинності після їх підписання головою Уряду або уповноваженим ним членом Уряду.

За рішення Президента Республіки, які потребують підпису голови Уряду або уповноваженого ним члена Уряду, несе відповідальність Уряд.

Президент Республіки має право брати участь у засіданнях обох палат Парламенту, їх комітетів і комісій. На його прохання в будь-який момент йому надається слово для виступу. Президент Республіки має право брати участь у засіданнях Уряду, запитувати від Уряду та його членів інформацію і обговорювати з Урядом або членами Уряду питання, пов'язані з їх компетенції.

Президент Республіки не може бути затриманий, підданий кримінальному переслідуванню, а також переслідування за правопорушення. Президент Республіки може бути притягнутий до відповідальності за державну зраду лише Конституційним судом на підставі звинувачення, висунутого Сенатом. Мірою покарання може бути відмова від посади Президента Чеської Республіки та позбавлення права бути обраним Президентом Чеської Республіки.

У випадках коли посада Президента Республіки стає вакантною, а новий Президент Республіки ще не обрано або не склав присягу, а також коли Президент Республіки не може здійснювати свої функції з серйозних причин, що підтверджується постановою Палати депутатів і Сенату, повноваження Президента, Передбачені пунктами а, b, c, d, e, h, i, j абзацу 1 статті 63 та абзацу 2 статті 63, здійснює голова Уряду. Голова Палати депутатів у період, коли голова Уряду виконує обмежені функції Президента Республіки, здійснює повноваження Президента Республіки, передбачені пунктами a, b, c, d, e, k статті 62; якщо посада Президента Республіки стає вакантною у період, коли Палата депутатів розпущена, Зазначені повноваження Президента здійснює голова Сенату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]