Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 десятка ну ніхуя собі.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
242.21 Кб
Скачать

37 Класифікація зварювальних випрямлячів

У теперiшнiй час випускаються випрямлячi однопостової та багатопостової системи.

Однопостовi випрямлячi поділяються на такi групи:

- зі спадними зовнiшнiми характеристиками для ручного дугового зварювання штучними електродами i механiзованого зварювання пiд флюсом; - з жорсткими (положистоспадними) характеристиками для механiзованого зварювання плавким електродом у захисних газах;

- з унiверсальними зовнiшними характеристиками (крутоспадними та жорсткими) для усiх видiв зварювання.

Багатопостовi випрямлячi подiляються на групи:

- зі спадними зовнiшними характеристиками зварювального посту для ручного дугового зварювання плавким електродом;

- з жорсткими зовнiшнiми характеристиками зварювального посту для механiзованого зварювання плавким електродом у вуглекислому газi; - з унiверсальними (крутоспадними i жорсткими) характеристиками. За конструкцiєю силової частини зварювальнi випрямлячi можна подiлити на такі групи:- випрямлячi, якi регулюються трансформатором (рис. 9.1 а).

Вони складаються із силового понижуючого трифазного трансформатора Т, випрямного блоку VD на некерованих вентилях i згладжувального дроселя L. Трансформатор використовується для формування зовнiшньої характеристики i регулювання режиму, дросель L - для згладжування пульсацiй випрямленого струму та зменшення розбризкування електродного металлу.

Рис. 9.1. Функціональні схеми зварювальних випрямлячів

- випрямлячi, якi регулюються дроселями насичення (рис.9.1 б ).

Дросель насичення L1 служить для формування зовнiшньої характеристики i регулювання режиму зварювання. Дросель L2 - для згладжування пульсацiй випрямленного струму і зменшення розбризкування електродного металлу.

- тиристорнi випрямлячi (рис.9.1 в ).

Тиристорний випрямний блок VS забезпечує регулювання режиму та формування зовнiшних характеристик. Регулювання струму та напруги здiйснюється за рахунок фазового керування моментом вiдкриття тиристорiв, а формування ВАХ - за рахунок зворотних зв’язкiв за струмом або напругою.

- iнверторнi випрямлячi (рис.9.1 г).

39 Трифазна мостова схема випрямлення

Трифазна мостова схема складається з трифазного трансформатора i шести вентилiв, де VD1, VD3, VD5 мають загальнi катоди і утворюють катодну групу, а VD2, VD4, VD6 - анодну групу. Роботу схеми проілюстровано на рис.9.3, де показано кривi фазних напруг uа, ub, uc вторинних обмоток трансформатора (вiсь 1), випрямленої напруги uD (вiсь 2), анодних струмiв i1-i6 (осi 3, 5) i фазного струму i вторинних обмоток трансформатора (осi 4, 6). Кривi на осях 3, 4 вiдповiдають активному характеру навантаження (Хd=0), кривi на осях 5, 6 - iндуктивному навантаженню (Хd=Ґ).

У будь-який момент часу з катодної групи пропускає струм вентиль, до аноду якого прикладена бiльша позитивна напруга. Так, у промiжку 2 з катодної групи пропускає струм вентиль VD1. Оскільки аноди вентилiв анодної групи мають однаковий потенцiал, у будь-який момент часу пропускає струм вентиль, до катоду якого прикладена бiльш негативна напруга. Так, у промiжку  з анодної групи пропускає струм VD2. У будь-який момент часу вiдкритi два вентилi - один з катодної, другий з анодної групи. Тривалiсть проходження струму через кожний вентиль 120 електричних градусів.