Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LABR_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ І ЗНЯТТЯ

ХАРАКТЕРИСТИК ТИРАТРОНА ТЛІЮЧОГО

РОЗРЯДУ

Інструкція до лабораторної роботи № 2

з дисципліни: “Електроніка та мікросхемотехніка”

для студентів базового напряму 6.0914

«Комп’ютеризовані системи, автоматика і управління»

Затверджено

на засіданні кафедри

Автоматика і телемеханіка

Протокол №8 від 24 січня 2002 р.

Львів – 2002

Дослідження властивостей і зняття характеристик тиратрона тліючого розряду: Інструкція до лабораторної роботи №2 з дисципліни: “Електроніка та мікросхемотехніка” / Укл.: Вітер О.С., Гаранюк І.П.  Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002.  8 с.

Укладачі Вітер О.С., канд. техн. наук, доц.

Гаранюк І.П., канд. техн. наук, доц.

Відповідальний за випуск Дудикевич В.Б., д-р техн. наук, проф.

Рецензенти Стрілецький З.М., канд. техн. наук, доц.

Мотало В.П., канд. техн. наук, доц.

Мета роботививчення властивостей і зняття пускової характеристики тиратрона тліючого розряду.

Теоретичні відомості

Тиратроном тліючого розряду називають газорозрядний (іонний) прилад, який має холодний катод, анод і керуючий електрод (сітку). Сітка в тиратроні має більш обмежену дію, ніж в електровакуумних тріодах. В останніх, змінюючи напругу сітки, можна плавно керувати анодним струмом, змінюючи його від нуля до максимального значення. А в тиратроні за допомогою сітки можна тільки вмикати тиратрон, але не можна плавно змінювати анодний струм. Після виникнення розряду сітка втрачає керуючу дію. Припинити розряд у тиратроні можна тільки зниженням анодної напруги до значення, при якому розряд не зможе існувати, або шляхом розімкнення анодного кола.

Відстані між електродами і тиск газу підбираються так, що між сіткою і катодом виникає самостійний темний розряд при нижчій напрузі, ніж напруга між анодом і катодом. А потім може виникнути тліючий розряд між катодом і анодом, якщо анодна напруга буде достатньою. При цьому струм сітки складає одиниці чи десятки мікроампер, а струм аноду може бути в тисячі разів більшим (одиниці або десятки міліампер). Напруга виникнення розряду в анодному колі тим нижча, чим більший струм сітки. Це пояснюється тим, що з ростом струму сітки в проміжку сітка-катод збільшується кількість іонів і електронів, що полегшує виникнення розряду в анодному колі.

Втрата сіткою керуючої дії після виникнення розряду в анодному колі пояснюється тим, що сітка оточена плазмою  з великою кількістю електронів та іонів. Позитивно заряджена сітка притягає з плазми електрони, які утворюють біля поверхні сітки негативно заряджений шар (електронну оболонку), що нейтралізує дію позитивного заряду сітки. Якщо збільшити або зменшити додатну напругу сітки, то вона притягне до себе з плазми більше або менше електронів і як раніше дія її заряду буде нейтралізуватися відповідною зміною заряду електронної оболонки. У випадку коли на сітку подати від’ємну напругу, то вона притягне з плазми позитивні іони, які створять навколо неї позитивно заряджений шар (іонну оболонку), що нейтралізує дію негативного заряду сітки.

Електронна (чи іонна) оболонка сітки знаходиться в динамічному стані. Так, наприклад, іони, які торкаються негативно зарядженої сітки, віднімають від неї електрони і перетворюються в нейтральні атоми, але на зміну їм до сітки притягаються з плазми нові іони. Якщо збільшити від’ємну напругу сітки, то вона притягне більше іонів. Заряд іонної оболонки збільшується і знову цілком компенсує дію негативного заряду сітки. Інакше можна сказати, що поле, яке створюється зарядом сітки, зосереджено між сіткою і її іонною (або електронною) оболонкою, як між обкладинками конденсатора. Це поле не проникає через оболонку, тому не може впливати на струм анода.

Тиратрони тліючого розряду, як правило, мають мініатюрне виконання і наповнені неоном або аргоном або неоново-аргоновою сумішшю. Можуть працювати при температурах оточуючого середовища від –60 до + 100оС. Їх довговічність складає декілька тисяч годин. Робочі напруги сітки і анода десятки – сотні вольт. Час відновлення керуючої дії сітки після припинення анодного струму переважно складає десятки або сотні мікросекунд.

Тиратрони тліючого розряду знаходять застосування в пристроях автоматики, в релейних схемах і схемах лічби, а також в імпульсних генераторах та інших пристроях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]