Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТИ. Лабор. раб. Оконч. редакция (укр).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Важельні мікрометри

Важільним мікрометром називається вимірювальний засіб з корпусом у вигляді скоби з двоточковою схемою вимірювання, в якому переміщення однієї з точок визначається за допомогою різьбової пари, тобто гвинта і гайки, а інший - за допомогою стрілочного відлікового пристрою (вимірювальної головки). При цьому механізм стрілочного відлікового пристрою може бути або вбудований в корпус скоби, або встановлений у вигляді змінної вимірювальної головки.

Рис 10. Схема важільного мікрометра.

У важільному мікрометрі при двоточковій схемі вимірювання обидві вимірювальні поверхні пов'язані з відліковими пристроями (рис 10).

При цьому величина переміщення вимірювальної поверхні 1 пов'язана з мікрогвинтом 2 і відліком по мікропарі, а вимірювальна поверхня 3 пов'язана з механізмом стрілочного відлікового пристрою 4.

При визначенні розміру деталі, що знаходиться між двома вимірювальними поверхнями (1 і 3), необхідне алгебраїчне підсумовування значень відбувається по мікропарі і по стрілочному відліковому пристрою.

Мікрометрична пара важільного мікрометра , як і звичайного мікрометра, складається з мікрогвинта, гайки, стебла з шкалою уздовж осі, барабана з діленнями на скосі. Конструкція мікропари відрізняється тим, що в ній відсутній пристрій для стабілізації вимірювального зусилля, оскільки в ньому немає необхідності, тому що силове замикання забезпечується зусиллям, створюваним в механізмі стрілочної відлікової головки. Відлік значень по мікропарі відбувається, як і у звичного мікрометра.

Важільні мікрометри застосовують для вимірювання зовнішніх розмірів деталей 6-го і 9-го квалітетів точності. Їх характеристики приведені в таблиці

Важільні мікрометри (ГОСТ 4381 - 80 )

Тип

Модель

Межа вимірювань, мм

Відліковий пристрій

Основна похибка., мкм

Сила вимірювання., Н

Ціна ділення, мм

Діапазон значень, мм

На ділянці шкали, рівному

Межа похибки, що допускається

Значення

Коливання

МР

02020

0 - 25

0,002

±0,14

± 0,03мм

± 3

6 ± 1

1

02120

25 - 50

02220

50 - 75

02320

75-100

З а в д а н н я

1. Зміряти розміри деталі № ...... мікрометром з ціною ділення……. мм, межами вимірювань за шкалою ….. мм. Накреслити ескіз вимірюваної деталі і проставити одержані розміри.

2. Зміряти циліндричний отвір в деталі № ….. мікрометричним нутроміром з величиною відліку ….. мм, межами вимірювання за шкалою …… мм, межами вимірювань приладу в цілому ….. мм. Накреслити ескіз вимірюваної деталі. Результати вимірювань занести в таблицю 4

Таблиця 4

Схема вимірювань деталі

Ескіз вимірюваної деталі

Результати вимірювань

п.п.

Познач. контр. поверхні

Перетини,

перпендикулярні до осі

Відхилення форми

Величина відхилення форми, мм

1

2

3

Напрями

Ι

ΙΙ

Ι

ΙΙ

Ι

ΙΙ

1

Вказівки по складанню звіту.

1. У звіті необхідно описати призначення, будову і методику вимірювання зовнішніх і внутрішніх поверхонь за допомогою мікрометричних інструментів.

2. Виконати завдання 1 і 2.

Контрольні питання.

1. Для чого застосовуються мікрометричні вимірювальні інструменти ?

2. Який влаштований відліковий пристрій мікрометричних інструментів ?

3. Як виконується вимірювання глибоких отворів ?

Лабораторна робота № 4

Механічні вимірювальні прилади .

Мета роботи: вивчення будови механічних вимірювальних приладів і

отримання практичних навиків контролю розмірів і геометричної форми деталей

Механічні вимірювальні прилади основані на перетворенні малих переміщень вимірювального стрижня у великі переміщення стрілки. Залежно від конструкції механізму вони діляться на важельні (наприклад, мініметри), з пружинною передачею (наприклад, мікрокатори), із зубчатою передачею (наприклад, індикатори годинникового типу), важільно-зубчаті (наприклад, скоби важільні, вимірювальні головки) або з пружинно-оптичною передачею (оптикатори) і ін. Метод вимірювань, в більшості випадків, відносний, контактний.