Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалки на іспит з бд (1).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
3.74 Mб
Скачать

9.2. Перерахувати усі особливості об’єктно-орієнтованої моделі групи odmg та розкрити суть вказаної особливості.

Складовими частинами стандартів ODMG є:

  • Об’єктно-орієнтована модель ООМ-Object Oriented Model;

  • Мова опису об’єктів ODL – Object Definit Language;

  • Об’єктна мова запитів OQL – Object Query Language;

  • Описи методів зв’язування ООМ з ОО мовами програмування C++, Smalltal, Java.

Об’єктно-орієнтована модель ODMG.

B OOMD дані та методи, що їх опрацьовують, об'єднуються в структури, які називаються об'єктами. Типи об'єктів називаються класами. З точки зору баз даних є такі важливі особливості ООМ:

1)підтримка структур даних , що мають довільний рівень складності;

2)ідентифікованість та унікальність об'єктів;

3)належність об'єктів класам;

4)інкапсуляція;

5)успадкування та ієрархії класів;

6)поліморфізм.

1.Складні структури даних. Це не відмінна риса ООМ, проте ООМ без механізму породження складних структур даних неможлива.

Складні об'єкти будуються з простіших за допомогою конструкторів. Найпростішими об'єктами є числа, символи, рядки символів, булеві змінні тощо. Існують різні конструктори складних об'єктів (кортежі множин, мультимножин, списків, масивів).

2.Ідентифікованість, унікальність і стани об'єктів. Кожний об'єкт є унікальним. Стан об'єкта – це поточне значення, приписане об'єкту. Об'єкт може мати єдиний стан протягом свого життєвого циклу або переходити з одного стану в інший.

Унікальність об'єкта не залежить від його стану. Два об'єкти, що перебувають в одному й тому ж стані, є рівними, але не ідентичними. У моделі з ідентифікованістю об'єктів об'єкт існує незалежно від свого значення.

Інкапсуляція – це властивість класу і його об’єктів. Вимагає, щоб дані та програмні коди для маніпуляції даними були приховані. Тому об’єкт поділяється на інтерфейсну та реалізаційну частини.

9.3. Загальна характеристика мови опису об’єктів odl odmg.

Об'єктна модель ODMG заснована на базовій об'єктній моделі OMG із поруч розширень, специфічних для об'єктно-орієнтованих баз даних.

Важливим компонентом архітектури ODMG є мова визначення об'єктів ODL (Object Definition Language), що є розширенням мови IDL.

Мова визначення даних (ODL). Схеми баз даних описуються в термінах мови ODL, вякому конструкції моделі даних конкретизуються у формі мови визначення. ODLдозволяє описувати схему у вигляді набору інтерфейсів об'єктних типів, що включаєопис властивостей типів і взаємозв'язків між ними, а також імен операцій і їх параметрів. ODL не є повною мовою програмування; реалізація типів повинна бутивиконана на одній з мов категорії OML. Крім того, ODL є віртуальним мовою в тому сенсі, що в стандарті ODMG не потрібно його реалізація в програмних продуктахООСУБД, які вважаються відповідними стандарту. Допускається підтримка цимипродуктами еквівалентних мов визначення, що включають всі можливості ODL, алеадаптованих під особливості конкретної системи. Тим не менш, наявністьспецифікації мови ODL в стандарті ODMG є важливим, оскільки в мовіконкретизуються властивості моделі даних.