Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
202.75 Кб
Скачать

5. Основа поділу має бути виразною

Види поділу понять

Розрізняють такі види поділу: простий поділ і дихотомічний Простий поділ— це такий поділ, коли обсяг поділяється за якоюсь основою на супідрядні види. "Яблука бувають жовті, зелені і червоні"

Дихотомічний поділ полягає в тому, що обсяг поділюваного поняття поділяється на два проти­лежні поняття, одне з яких стверджує певну ознаку, а друк цю ознаку заперечує. : "Війни поділяють на справедливі і несправедливі"; "

У вигляді формули цей поділ можна записати так:

не-а.

Тут А — поділюване поняття, а і не-а — члени ділення»

Класифікацією називається поділ предметів на класи, зроб­лений таким чином, що кожен клас займає стосовно інших класів точно визначене і міцно закріплене місце. Класифікація є видом поділу поняття, але вона відрізняєть­ся від звичайного поділу. При класифікації поділ відбувається не за будь-якою ознакою, а за найістотнішою, такою, що ви­значає характер усіх останніх ознак предметів, котрі класифі­куються, і дає змогу установити для кожного класу чітко ви­значене, постійне місце серед інших класів. Класифікація є такий поділ, у якому рід поділяється на види, види — на підвиди і т. д. За допомогою класифікації здобувають струнку систему розміщення тих чи інших пред­метів за класами, закріпленими у таблицях, схемах, кодексах тощо.

Класифікації бувають природними й допоміжними.

Допоміжна класифікація — розміщення предметів або явищ у певному порядку за якоюсь зовнішньою ознакою.

Природна класифікація — це розподіл предметів або явищ за групами (класами) на основі їхніх істотних ознак.

Приклади природної класифікації: класифікація суспільно-економічних формацій, класифікація хімічних елементів (періодична система елементів), класифікація тварин у біології» класифікація рослин у ботаніці тощо. Наприклад, Д. І. Менделєєв, створивши періодич­ну систему елементів, передбачив на її основі властивості таких на той час не відомих, відкритих пізніше, хімічних елементів, як гелій, скандій і германій.

Класифікації належить важлива роль у пізнанні й практи­ці. Вона дає змогу охопити вивченням предмети за єдиною основою, установити не тільки місце кожного з них, а й зв'яз­ки одного з одним, розкриває їхню внутрішню закономірність.

Питання для самоконтролю

  1. Яку роль відіграють поняття?

  2. Чим класифікація відрізняється від поділу понять7

  3. Які бувають види визначень?

  4. Чому між поняттями може існувати відношення перехрещення?

  5. Чим тотожність відрізняється від тавтології7

  6. Чим порівняні поняття відрізняються від непорівняних?

  7. Чим конкретне поняття відрізняється від абстрактного?

  8. У якому випадку ми можемо користуватися нульовими поняттями7

  9. Чим зміст поняття відрізняється від обсягу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]