Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OHRANA_TRUDA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

66. Які обов’язки працівника щодо виконання нормативних актів про охорону праці?

Згідно ЗУ «Про ОП» працівник зобов’язаний:

-дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку та здоров’я оточуючих ; -знати і виконув вимоги нормат актів про ОП, правила поводж з машинами, механізмами, устати-ням та ін засобами вир-тва, користув засобами колект й індивід захисту; -додерж. зобов’язань з ОП, передбач колект, труд договором та правилами внутр труд розпорядку підпр-а; -проходити у встановл законод. порядку попередні й періодичні медичні огляди; -співробітн з власником у справі організ безпечн і нешкідл умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої вир-чої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров’ю людей, які його оточують у навк прир сер-щі, повідомл про небезп свого керівника або ін посадову особу.

Усі прац при прийнятті на роб і в процесі труд діяльності проходять на підпр навчання з питань ОП. Працівники, зайняті на роботах з підвищ небезп або де є потреба у проф доборі, мають проходити попереднє спец навчання і 1 раз на рік перевірку знань відпов нормат актів проОП. Перелік таких робіт затвердж Держ департ Укр. з нагляду за ОП.

Посадові особи згідно з переліком, затвердж ДдУ з нагляду за ОП, до поч викон своїх обов’язків і періодично 1раз на 3 роки проходять навчання, а також перевірку знань з ОП в органах галуз або регіон управ ОП за участю представн органу держ нагляду та профсп. Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з ОП, забороняється. У разі незадовільн. знань з ОП прац повинні повторно навчатися.

89. В чому суть комплексного підходу до вирішення завдань і проблем в галузі охорони праці на підприємстві?

Комплексний підхід до розв’язання завдань і проблем у галузі охор. праці реаліз.на основі принципів: 1)спрямованості системи упр-ня на реалізацію цільових завдань; 2)пріоритету проф.та еколог.безпеки щодо інших категорій госп.д-ті.; 3)масової участі всіх прац-ів під-ства в забезпеченні профес та еколог.безпеки, реалізації заходів праце охоронного характеру й управлінських впливів на всіх рівнях і стадіях вироб і труд процесів; 4)ненульового ризику, тобто усвідомлення необхідності підготовки вир-тва й організації дійна випадок нестандартної ситуації; 5)соц.та екон-цільвої оцінки наслідків припустимих дій і рішень,які приймаються на основі прогнозування ризику; 6)експрес-реагування на інформацію яка надходить від:оперативної оцінки аналізу ситуації, вироблення, прийняття та виконання управлінських рішень, спрямованих на усунення проф. та еколог небезпеки; причин її виникнення; 7)безперервності функ-ня системи навчання, яка забезпечує достатню професійну компетентність менедж.і прац-ів у галузі охор праці 8) екон.мотивації й обопільної відповідальності всіх працівників за створення й дотримання нормативних умов, забезпечення проф та екон безпеки; 9) безперервності контролю за дотриманням нормативних вимог на виробничих ділянках і роб місцях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]