Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки курсова Особлива ч..DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

8

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

кафедра кримінального права та кримінології

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ВИКОНАННЮ

КУРСОВИХ РОБІТ З ОСОБЛИВОЇ ЧАСТИНИ

КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ

(для слухачів заочного факультету)

затверджено на засіданні кафедри

25 вересня 2010 року

протокол № 10

Харків – 2010

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ:

Учбовим планом підготовки спеціалістів на факультеті заочного навчання в Національному університеті внутрішніх справ передбачено виконання курсової роботи з Особливої частини кримінального права.

Метою виконання курсової роботи є виявлення творчих здібностей слухача, його вміння застосовувати теоретичні знання на практиці.

Номер теми курсової роботи залежить від останньої цифри у заліковій книжці і обирається слухачем на вибір з трьох запропонованих. Так, якщо номер залікової книжки слухача закінчується на цифру “3”, то він може обрати тему №3, або №13, або №23.

Виконання курсової роботи слід починати з ознайомлення з загальними методичними рекомендаціями, до яких додається також список літератури, що необхідно використовувати при її написанні.

Курсова робота містить в собі дві частини – практичну і теоретичну. Практична частина складається з добору і аналізу матеріалів судової або слідчої практики у конкретних кримінальних справах про злочини даної категорії. Теоретична частина являє собою науково-практичний аналіз обраної теми, який проводиться на підставі вивчення законодавства, постанов Пленуму Верховного Суду України у справах цієї категорії, рекомендованої теоретичної літератури і матеріалів судової або слідчої практики, які було самостійно підібрано і проаналізовано студентом при виконанні практичної частини.

Після ознайомлення з методичними рекомендаціями по виконанню курсових робіт з Особливої частини кримінального права слухачу слід звернутися до викладача кафедри для обговорення спірних теоретичних положень обраної теми, плану курсової роботи, підбору додаткової літератури.

Рекомендації до виконання практичної частини:

Для виконання практичної частини курсової роботи необхідно вивчити від 5 до 10 конкретних кримінальних справ або матеріалів, які публікуються в періодичній печаті про розгляд кримінальних справ за обраною темою.

Якщо слухач має можливість познайомитися з конкретною кримінальною справою, то після її вивчення слід зробити копію вироку або обвинувального висновку.

Слухачі, які не мають можливості вивчення конкретних кримінальних справ, проводять добір матеріалів слідчої або судової практики, надрукованих в збірниках рішень Верховного Суду України у кримінальних справах, в газетах “Юридическая практика”, “Именем закона”, “Преступление и наказание”, “Закон и бизнес”, “Криминальное обозрение” та ін. Після вивчення цих матеріалів необхідно виготовити копію (ксерокопію) або вирізку статті.

Наприкінці роботи над практичною частиною виготовлені матеріали повинні бути зшиті, а вирізки з газет при необхідності ще й наклеєні на окремі листи.

Рекомендації до виконання теоретичної частини

Після вивчення необхідної літератури і матеріалів слідчої та судової практики слухач переходить до написання теоретичної частини курсової роботи.

Теоретична частина складається з:

  • вступу, де необхідно обгрунтувати актуальність теми дослідження, суспільну небезпеку і розповсюдженість в Україні злочинів, що розглядаються;

  • основної частини, де необхідно відповідно до плану провести аналіз кожного з елементів складу злочину: об’єкту, об’єктивної сторони, суб’єкту та суб’єктивної сторони, а також при необхідності кваліфікуючих ознак, спеціальних підстав звільнення від кримінальної відповідальності за цей злочин, відмежування від суміжних злочинів;

  • висновку автора щодо розглянутої теми;

  • списку використаного нормативного матеріалу і літератури.

Розглядаючи теоретичні питання теми, слухач повинен кожний раз наводити приклади з слідчої або судової практики, зібраної їм при виконанні практичної частини курсової роботи, аналізувати ефективність та несуперечливість застосування теоретичних положень на практиці.

Використовуючи літературу та інші джерела, знизу сторінки необхідно вказувати автора та інші вихідні дані джерела (назву, видання, стор.). Якщо цитата наводиться дослівно, її необхідно взяти у лапки.

Теоретична частина виконується в окремому зошиті чи на листах паперу в обсязі 25-40 сторінок тексту.