Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel_2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
12.2 Mб
Скачать

1.Указівки до виконання роботи

1.1.Попередні відомості про побудову діаграм

Представлення даних у графічному виді дозволяє вирішувати найрізноманітніші задачі. Основні переваги такого представлення полягають в його наочності. На графіках легко проглядається тенденція до зміни, при цьому можна визначати швидкість зміни цієї тенденції. Різні співвідношення, приріст, взаємозв'язок різних процесів – усе це легко можна побачити на графіках.

Усього в Excel мається кілька типів плоских і об'ємних діаграм, розбитих, у свою чергу, на ряд форматів. Якщо користувачу їх недостатньо, то можливо також створення власного користувальницького формату діаграми.

Процедура побудови графіків і діаграм у Excel відрізняється як широкими можливостями, так і надзвичайною легкістю. Будь-які дані в таблиці можуть бути представлені в графічному вигляді. Для цього використовується майстер діаграм, що викликається за допомогою кнопки «Мастер диаграмм», розташованої на панелі інструментів «Стандартная».

Майстер діаграм являє собою процедуру побудови діаграми, що складається з чотирьох кроків. На будь-якому кроці користувач може натиснути кнопку «Готово», у результаті чого побудова діаграми завершиться. За допомогою кнопок «Далее>», «<Назад» можна керувати процесом побудови діаграми. Крім цього, для побудови діаграми можна скористатися командою «Вставка - Диаграмма».

П ісля побудови діаграми користувач може додавати і видаляти ряди даних, а також змінювати багато параметрів діаграми за допомогою спеціальної панелі інструментів.

У процесі побудови діаграми спочатку необхідно вибрати місце, де буде розташована діаграма, а також її тип. Потрібно також визначити, де і які написи повинні бути присутнім на діаграмі. У результаті буде отримана заготівка для подальшої роботи.

Іншими словами, після натискання кнопки «Готово» буде отриманий набір об'єктів для форматування. Для кожного елемента діаграми можна викликати своє меню форматування чи скористатися панеллю інструментів. З цією метою досить виділити за допомогою миші необхідний елемент діаграми, після чого натисканням правої кнопки миші відобразити контекстне меню зі списком команд форматування. Як альтернативний спосіб переходу в режим форматування елемента діаграми можна використовувати подвійне клацання миші на необхідному елементі. У результаті відразу буде відображене діалогове вікно форматування об'єкта.

Діаграма активна, якщо в кутах і на серединах сторін поля діаграми розташовані маркери, що мають вид маленьких чорних квадратів. Діаграма стає активної в тому випадку, якщо клацання миші виконується в будь-якім місці діаграми (передбачається, що спочатку діаграма не активна, тобто курсор встановлений в комірку активного листа книги). Коли діаграма активна, можна змінювати розміри полів, а також переміщати її по робочому листу.

Робота з елементами чи об'єктами виконується в режимі редагування діаграми. Ознакою режиму редагування є наявність окантовки для границі поля і маркерів, розташованої по кутах і серединам сторін поля діаграми. Маркери мають вид чорних квадратів і знаходяться усередині області діаграми. Для переходу в режим редагування варто виконати подвійне клацання миші на діаграмі.

Для переміщення по елементах діаграми можна використовувати клавіші-стрілкі. При переході на елемент довкола нього з'являються стрілкі-маркери. Якщо в цей момент буде натиснута права кнопка миші, то з'явиться контекстне меню зі списком команд для форматування активного елемента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]