Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАПИСКА НА ДИПЛОМ.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

5.3.5. Організація та технологія виконання робіт.

До початку цегляної кладки стін повинні бути виконані: • роботи з організації будівельного майданчика; • роботи по зведенню нульового циклу; • геодезична розбивка осей будівлі; • доставлені на майданчик і підготовлені до роботи баштовий кран, підмости, необхідні пристосування, інвентар і матеріали. Доставку цегли на об'єкт здійснюють пакетами в спеціально обладнаних бортових машинах. Розчин на об'єкт доставляють автомобілями-самоскидами або растворовозамі і вивантажують в установку для перемішування і видачі розчину (роздатковим бункером). У процесі кладки запас матеріалів поповнюється. Складування цегли передбачено на спланованій площадці на піддонах або залізобетонної плити. Схема складування наведена на листі 5. Розвантаження цегли з автомашин і подачу на склад, і робоче місце здійснюють пакетами з допомогою захоплення Б-8. При цьому обов'язково днища пакетів захищають брезентовими фартухами від випадіння цегли. Розчин подають на робоче місце інвентарним роздатковим бункером місткістю 1 м3 в металеві ящики місткістю 0,25 м3. Схеми стропування наведені на аркушах 4, 6.

Роботи зі зведення типового поверху житлового будинку виконує бригада з 17 осіб: муляр 5 розряду – 10

муляр 4 розряду - 2 монтажник-такелажник 2 розряду - 2 тесляр 4 розряду - 1 тесляр 4 розряду - 2

При виробництві цегляної кладки стін використовують інвентарні шарнірно-пакетні підмостки: Для кладки зовнішніх стін в зоні сходової клітини - перехідні майданчики і помости для кладки пілонів. Схема розміщення підмостків на поверсі на період кладки стін наведена на листі 4. Загальну ширину робочих місць приймають рівною 2,5 - 2,6 м, у тому числі робочу зону 60 - 70 см. Робоче місце і розташування матеріалів ланки мулярів на підмостки наведені на аркуші 7. Роботи по виробництву цегляної кладки зовнішніх стін типового поверху житлового будинку виконують в такій технологічній послідовності: підготовка робочих місць каменярів; цегляна кладка стін з розшивкою швів. Підготовку робочих місць каменярів виконують у наступному порядку: -встановлюють підмостки; -розставляють на підмостки цеглу в кількості, необхідній для двогодинної роботи; -розставляють ящики для розчину; -встановлюють порядовки із зазначенням на них відміток віконних і дверних прорізів і т.д. Процес цегляної кладки складається з наступних операцій: -установка і перестановка причалки; -рубка і тезка цегли (у міру потреби); -подача цегли і розкладка їх на стіні; -перелопачування, подача, розстилання і розрівнювання розчину на стіні; -укладання цегли в конструкцію (в верстові ряди, в забутку); -перевірка правильності викладеної кладки.

У процесі кладки стін робота в ланці «двійка» розподіляється наступним чином. Каменяр 3 розряду (№ 1) встановлює рейку-порядовка, натягує причальний шнур для забезпечення прямолінійності кладки. Інший муляр 3 розряду (№ 2) бере з пакету цеглини і розкладає їх. Цегла розкладають на стіні в певному порядку. Для зовнішньої версти цеглина розкладають на внутрішній стороні стіни, а для внутрішньої версти - на середині стіни. Потім муляр № 2 розстеляє розчин. У цей час муляр № 1 веде кладку зовнішньої і внутрішньої версти способом «вприжим». Після укладання 4 - 5 цеглин надлишок розчину, вичавленого з горизонтального шва на обличчя стіни, муляр підрізає ребром кельми. Одночасно з кладкою стіни муляр № 2 розшивають шви, причому спочатку розшивають вертикальні шви, а потім горизонтальні. Розшивання швів муляр № 2 робить спочатку більш широкою частиною розшивки (оправлення шва), а потім більш вузькою. Після кладки зовнішньої версти муляр № 2 веде кладку забутки, а муляр № 1 допомагає йому. Якщо в стіні передбачені отвори, то при цегляній кладці внутрішньої версти муляр № 1 закладає просмолені пробки для кріплення віконних блоків. Після закінчення кладки муляр № 1 косинцем перевіряє правильність і горизонтальність рядів кладки. Товщину стін, довжину простінків і ширину віконних прорізів заміряють метром. У разі відхилень муляр № 1 виправляє кладку правилом і молотком-кирочкой. Після цього каменярі переходять працювати на іншу захватку. Схема організації роботи ланкою «двійка» наведено на аркуші 7. Виконавши цегляну кладку на I ярусі, каменярі переходять працювати на II ярус. Для цього необхідно встановити шарнірно-пакетні підмостки в перше положення. Установку шарнірно-пакетних риштовання в перше положення виконують у наступному порядку: такелажник 2 розряду візуально перевіряє справність риштовання і в разі необхідності усуває несправності. Очистивши підмостки від розчину, він крокв їх за 4 зовнішні петлі. За сигналом машиніст крана подає підмостки до місця установки. Теслярі 4 і 2 розрядів беруть підмостки, регулюють їх положення над місцем установки і плавно опускають на місце, стежачи за щільністю їх примикання до сусідніх підмостки, при необхідності регулюють їх положення за допомогою ломів. Встановлені підмостки розстроповують. Установка риштовання з першого положення в друге положення проводиться таким чином. Теслярі 4 і 2 розрядів стропят підмостки за 4 зовнішні петлі, переходять на що стоять поруч підмостки, подають сигнал машиністу крана на підйом і стежать за рівномірним розкриттям опор і горизонтальністю риштовання. Після повного розкриття опор і переміщення їх у вертикальне положення теслі 4 і 2 розрядів встановлюють підмостки на перекриття, при необхідності регулюючи за допомогою ломів їх становище. Потім по драбині вони піднімаються на підмостки і расстроповивают їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]