Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

Group 52 ЗМІСТ

Вступ.....................................................................................................................................3

  1. Ознайомлення з підприємством. Основи побудови обліку на підприємстві..................................................................................................................5

    1. Вид діяльності підприємства. Форма власності, підпорядкованість підприємства Міністерству. Бізнес-план підприємства.

    2. Етапи розвитку підприємства. Структура підприємства, і підпорядкованість між підрозділами. Характеристика продукції, яку випускає підприємство.

    3. Організація бухгалтерського обліку.

  2. Облік виробничих запасів........................................................................................10

    1. Облік руху матеріалів, малоцінних і швидкозношувальних предметів. Оцінка матеріалів.

    2. Облік надходження матеріалів і розрахунок з постачальниками.

  3. Облік грошових коштів, розрахунків....................................................................14

    1. Облік касових операцій.

    2. Облік операцій на розрахунковому рахунку.

    3. Облік операцій з підзвітною особою.

  4. Облік праці і зарплати...............................................................................................20

    1. Порядок нарахування зарплати, премій, відпускних, надбавок, доплат.

    2. Оподаткування доходу працівників. Контроль за використанням фонду оплати праці.

  5. Облік основних засобів..............................................................................................24

    1. Облік руху основних засобів. Оцінка основних засобів.

    2. Облік зносу основних засобів і амортизації основних засобів.

    3. Облік ремонту основних засобів. Інвентаризації.

  6. Процес виробництва готової продукції..................................................................34

    1. Технологічний процес виробництва продукції.

    2. Облік затрат виробничої собівартості продукції.

    3. Калькулювання собівартості продукції.

  7. Облік готової продукції та реалізації.....................................................................39

    1. Вибір методу ціноутворення.

    2. Облік випуску готової продукції.

    3. Облік реалізації продукції.

    4. Маркетингова діяльність при створенні продукту.

  8. Економічний аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства..........44

    1. Звітність, її склад та види.

    2. Система показників, що характеризують фінансовий стан підприємства. Прибуток. Рентабельність.

ВСТУП

Виробнича практика покликана сформувати у студентів професійні уміння, навички роботи у підрозділах підприємств, що виконують функції менеджменту та логістичні функції, а саме: менеджменту організацій, виробничого менеджменту, логістики, маркетингу, матеріально-технічного забезпечення, виробництва, збуту, транспортного господарства, складського господарства, а також зібрати і обробити матеріали для виконання індивідуального завдання. Базами практики можуть бути середні та великі підприємства різних форм власності, де є організаційна структура, система менеджменту, підрозділи логістики, збуту, постачання, кадрові підрозділи, виробнича структура.

Метою виробничої практики є:

1) поглиблення та закріплення студентами теоретичних знань і набуття необхідних практичних навичок і досвіду роботи в галузі управлінської, планово-економічної, маркетингової, логістичної діяльності підприємства;

2)опанування організаційно-технологічними процесами функціональної логістики на підприємстві;

3) набуття професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретних ситуацій, що виникають на підприємствах під час виконання ключових логістичних функцій.

Завдання виробничої практики:

У результаті проходження практики студент повинен:

- набути: навички логістичної, організаційно-управлінської, виконавчої, аналітичної та дослідницької роботи на підприємстві в сучасних умовах.

Під час проходження виробничої практики студенти на базі отриманих у вищому навчальному закладі теоретичних знань, повинні набути практичні навички менеджерів та логістів на підприємствах базах практики, вміти застосовувати теоретичні знання на практиці, аналізувати отриману під час проходження практики інформацію, проводити відповідні до завдань практики розрахунки та робити конструктивні висновки щодо діяльності підприємства на підставі проаналізованої інформації та вміти розробляти заходи щодо покращення діяльності підприємства, які б мали практичне значення.

Необхідною складовою проходження виробничої практики є збирання та обробка матеріалів, необхідних для формування звіту з виробничої практики та подальшої роботи з ними під час написання дипломної роботи спеціаліста або магістра та наукової роботи студента. Проходження виробничої практики студентами покликано надати практичну цінність подальшої наукової роботи студента та сприяти більш глибокому засвоєнню дисциплін з напрямку «Менеджмент» та «Логістика».

Базами для проходження виробничої практики є великі та середні виробничі, торговельно-посередницькі підприємства різних форм власності, а також де є розгорнута організаційна структура та логістична діяльність.

Під час проходження виробничої практики студенти практиканти повинні ознайомитися зі статутом підприємства, нормативно – правовими документами, що регламентують діяльність підприємства, формою власності, видами діяльності, організаційною структурою, посадовими інструкціями, розподілом обов’язків між працівниками, специфікою діяльності різних служб та відділків підприємства, фінансовою звітністю, результатами господарської діяльності підприємства та зробити висновки щодо діяльності підприємства. Особливу увагу студенти повинні приділити аналізу та вивченню матеріалів, пов’язаних із виконанням індивідуального завдання.

Виробнича практика повинна стати першим етапом підготовки та збору матеріалів для написання студентами дипломної роботи спеціаліста або магістра, на якому вони повинні визначитися з напрямом та об’єктом її дослідження.

1. Ознайомлення з підприємством. Основи побудови обліку на підприємстві.

Дочірнє підприємство "Укрсоцсервіс-2" - одне з багатьох підприємств що надаються послуги підприємств і організацій, що займаються невиробничими видами побутового обслуговування населення.

Його було засновано 30 вересня 1996 року на приватній власності його власника з правом найму працівників.

Метою діяльності підприємства є сервісне обслуговування офісних і прибудинкових банківських приміщень.

Предметом діяльності підприємства є:

- вивіз сміття,

- снігу;

- благоустрій вулиць;

- утилізація відходів;

- втор сировина.

3 переходом до ринкової економіки і ускладненням господарських зв'язків зростають, вимоги до, управління економікою. Прийняття обґрунтованих управлінських рішень і забезпечення їх реалізації неможливе без раціональної організації всієї економічної інформації на основі використання сучасної обчислювальної техніки. Рівень управління економікою підприємств і об'єднань значною мірою залежить від повноти, обґрунтованості і достовірності інформації, яка міститься в бухгалтерському обліку і звітності. Від того, як організовано бухгалтерський облік на підприємстві, як він виконує свої контрольні функції, значною мірою залежить рівень економічної роботи. Чим раціональніше організовано бухгалтерський облік у господарстві, чим менше він потребує затрат праці облікових працівників, тим більше залишається у них часу для аналізу і контролю.

Раціональною вважають таку організацію, за якої облік може найбільш успішно виконувати поставлені перед ним завдання при найменших затратах засобів і праці.

Основні передумови раціональної організації обліку на підприємстві такі.Вивчення структури, особливостей технології й організації виробництва.

Вивчення структури підприємства, умов роботи його виробничих підрозділів, постачальницької і збутової діяльності забезпечує правильну організацію обліку господарських процесів, встановлення взаємовідносин окремих підрозділів підприємства з бухгалтерією, визначення порядку документації господарських операцій і документообороту, реєстрації господарських операцій в системі рахунків синтетичного й аналітичного обліку, методики калькулювання собівартості продукції, порядок узагальнення облікової інформації. При цьому визначають також технічні засоби одержання облікової інформації, використання обчислювальної техніки, склад і кваліфікацію облікового персоналу та інші конкретні умови ведення обліку на підприємстві.

Вивчення характеру й обсягу необхідної інформації. В умовах ринкової економіки підприємства й організації здійснюють свою діяльність самостійно, але за умов конкуренції, коли їх. самостійні дії обмежуються можливістю кожного з них впливати на загальні умови обігу товарів на ринку, коли підприємство повинне стимулювати виробництво саме тих товарів, яких потребують споживачі. Для ринкової економіки притаманними є такі процеси і явища, як конкуренція, вільне ціноутворення, що складаються під впливом витрат, попиту або на їх поєднанні. У зв'язку з цим виникає потреба в організації такого внутрішньогосподарського обліку, який, будучи часткою бухгалтерського (фінансового) обліку, виконував би завдання, пов'язані з управлінням як підприємства в цілому, так і внутрішніми підрозділами, починаючи із ступеня проектування нового товару і закінчуючи його реалізацією. Оскільки така інформація забезпечується за допомогою бухгалтерського обліку, то головним бухгалтером разом з керівними працівниками повинно бути завчасно визначено обсяг інформації, її зміст і строки подання. Графік подання обліково-аналітичної інформації із зазначенням посадових осіб, які несуть відповідальність за об'єктивність і своєчасність її надання, затверджується керівником підприємства.

Вивчення законодавчих і нормативних актів щодо обліку і звітності. Бухгалтерський облік на підприємствах і в організаціях є складовою ланкою в загальній системі народногосподарського обліку. Тому він повинен здійснюватися відповідно до чинних законодавчих актів, затверджених урядом, та нормативних актів Міністерства фінансів і Держкомстату України про порядок організації обліку на окремих ділянках (наприклад, про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку; про ведення касових операцій; про порядок складання звітів і балансів тощо), а також галузевих інструкцій (наприклад, щодо планування, обліку і калькулювання собівартості продукції тощо). Тільки у такому випадку буде забезпечена єдність методології обліку й одержання звітної інформації, необхідної для контролю, аналізу й оперативного управління як окремим господарством, так і економікою країни в цілому.

Встановлення облікових взаємовідносин бухгалтерії з оперативно відокремленими підрозділами підприємства. Бухгалтерія як складова частина управлінського апарату тісно взаємопов'язана з усіма виробничими підрозділами і службами підприємства.

Вона одержує від них потрібну для обліку і контролю документацію і, в свою чергу, забезпечує їх економічною інформацією про результати їхньої роботи. Ці взаємовідносини визначають організацію бухгалтерського обліку, яка може бути централізованою або децентралізованою. Застосування централізованої або децентралізованої системи бухгалтерського обліку залежить від конкретних умов роботи окремих підприємств або об'єднань, ступеня їхньої оперативної самостійності та організаційно-територіальної відокремленості.

На підприємствах з територіальне й організаційно відокремленими підрозділами (філіали, дочірні підприємства тощо) застосовують децентралізований облік, при якому всі роботи виконуються обліковим апаратом цих підрозділів. Тут не тільки оформляють первинні документи, а й опрацьовують їх, ведуть синтетичний і аналітичний облік господарських операцій в системі рахунків, складають баланс, який відображає майнове становище підрозділу, та інші форми звітності, що показують виконання встановлених для нього планових завдань. Звітність здається до бухгалтерії головного підприємства (об'єднання, асоціації, концерну тощо). Функції бухгалтерії головного підприємства при децентралізованому обліку обмежуються перевіркою і зведенням показників звітності цих підрозділів. Децентралізований облік має основну перевагу - дає змогу наблизити облікових працівників до місця здійснення господарських операцій, що посилює контроль за документальним оформленням операцій і забезпечує використання облікової інформації для оперативного керівництва.

Проте затрати на утримання облікового апарату більші. Крім того, за такої організації обліку послаблюється поточний контроль бухгалтерії головного підприємства за роботою на місцях, оскільки первинні документи до бухгалтерії не передаються, а звітність подається наприкінці місяця.

При централізованому обліку в бухгалтерії головного підприємства зосереджується ведення всього синтетичного й аналітичного обліку на підставі документів, які у встановлені строки здаються підрозділами підприємства, а також складається звітність. Це дає змогу раціональніше розподілити роботу між обліковими працівниками відповідно до їхньої кваліфікації, ефективніше використовувати обчислювальну техніку, підвищувати якість обліково-аналітичної інформації, сприяти економії коштів для ведення обліку за рахунок використання оптимальної кількості висококваліфікованих працівників.

Трудовий колектив підприємства складається з 50 осіб, які зайняті в діяльності на основі трудового договору.

Підприємство володіє значним інтелектуальним потенціалом, має дружні, тісні стосунки з партнерами, оснащене сучасними інформаційними засобами діяльності і управління, облік і управління діяльністю здійснюються при допомозі комп'ютерної мережі. Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації:

  • введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

  • користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

  • ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

  • самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися.

Підприємство самостійно:

  • визначає облікову політику підприємства;

  • обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних;

  • розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів;

  • затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;

  • може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов'язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства.

Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства (далі - бухгалтер):

  • забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

  • організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

  • бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;

  • забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Відповідальність за бухгалтерський облік господарських операцій, пов'язаних з ліквідацією підприємства, включаючи оцінку майна і зобов'язань підприємства та складання ліквідаційного балансу і фінансової звітності, покладається на ліквідаційну комісію, яка утворюється відповідно до законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]