Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка і ОВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
667.65 Кб
Скачать

Vіі. Оборотні фонди підприємства

До складу оборотних фондів включають: виробничі запаси; НЗВ та напівфабрикати власного виготовлення; видатки майбутніх періодів.

Виробничі запаси – становлять найбільшу за величиною частину оборотних фондів. Це запаси сировини, основних і допоміжних матеріалів, покупних напівфабрикатів, палива і пального, тари, ремонтних деталей і вузлів, малоцінних інструментів, господарського інвентарю.

НЗВ – це предмети праці, обробка яких не завершена у тому або іншому виробничому підрозділі підприємства. Вони перебувають безпосередньо на робочих місцях або ж у процесі транспортування від одного роб. місця до іншого. Це предмети праці, які повністю оброблені у даному виробничому підрозділі підприємства, але потребують подальшої обробки в інших підрозділах (наприклад, поковки, штамповки, відливки та інша продукція заготівельного виробництва).

Видатки майбутніх періодів являють собою грошові витрати, що мають місце у даному періоді часу, але відшкодовуються за рахунок собівартості продукції (роботи, послуг) у наступні періоди. Це витрати на підготовку виробництва, освоєння випуску нових виробів, раціоналізацію і винахідництво, придбання науково-технічної та економічної інформації, передплату періодичних видань тощо.

Тема 2.4. Фінансові кошти підприємства

  1. В иди та джерела фінансових ресурсів підприємства.

  2. Склад оборотних коштів підприємства.

  3. Нормування оборотних фондів.

  4. Показники рівня використання ОК.

  5. Інвестиції: визначення, структура і напрямки використання.

  6. Оцінка ефективності капітальних вкладень.

І. Види та джерела фінансових ресурсів підприємства

Кожне підприємство має відповідні фінансові кошти для забезпечення своєї ефективної діяльності. При створенні і функціонуванні будь-якого підприємства використовуються певні джерела формування і виокремлюються окремі види їх фінансових коштів.

Джерелами фінансування і поповнення ОбК підприємства являються:

СК – сума капіталу, яка необхідна для того, щоб підприємство розпочало свою діяльність;

ДД – прибуток підприємства;

БК – використовують через недостатність власних коштів;

ДС – фін. допомога в грош. або натуральній формі, за рахунок коштів держ. і місцевих бюджетів та спеціальних фондів.

Іі. Склад оборотних коштів підприємства.

На підприємствах мають місце, перш за все, поточні витрати фінансових (грошових) коштів, які у процесі господарювання здійснюють певний кругообіг (проходять грошову, виробничу і товарну стадії).

Оборотні кошти – це сукупність грошових коштів підприємства, необхідних для формування і забезпечення кругообігу виробничих оборотних фондів і фондів обігу.

Оборотні кошти поділяються на:

  • оборотні кошти у сферах виробництва (оборотні фонди) та оборотні кошти у сфері обігу (фонди обігу);

  • нормовані і ненормовані.

Використання ОбК ефективніше тоді, коли більша їх частина зайнята у сфері виробництва. Перебування ОбК у сфері обігу лише необхідна умова безперервного процесу відтворення.

Оборотними виробничими фондами підприємства являються такі засоби виробництва, які, знаходячись в процесі праці, повністю використовуються в кожному виробничому циклі і повністю переносять в цьому ж циклі свою вартість на вартість готової продукції (сировина, осн. і доп. матеріали, НЗВ, паливо та інші предмети праці).

Господарська діяльність підприємств не обмежується тільки виробництвом продукції. Вони повинні реалізувати вироблену продукцію і на отриману виручку придбати нові предмети праці, щоб продовжити виробничий процес. Тому від оборотних виробничих фондів, які використовуються у виробництві, необхідно відрізняти фонди обігу, що обслуговують проведення постачальницько-збутової діяльності.

Фонди обігу складаються з готової до реалізації продукції, відвантажених товарів, дебіторської заборгованості і грошових засобів, необхідних для закупки сировини, матеріалів, палива, виплати з/пл.

Сукупність оборотних виробничих фондів і фондів обігу в грошовому вимірі складає оборотні кошти виробничих підприємств, об’єднань.

Склад оборотних коштів:

Окремі частини ОбК мають різне призначення і по-різному використовуються у виробничо-господарській діяльності підприємства. Оборотні кошти групують за 4 признаками:

Сфера обороту оборотних засобів

Елементи оборотних засобів

Охоплення нормуванням

Джерела

фінансування

Оборотні

виробничі фонди (сфера виробництва)

І. Виробничі запаси

1. Сировина, осн. матеріали, покупні напівфабрикати.

2. Доп. матеріали.

3. Паливо, електроенергія.

  1. Пар.

  2. Зап. частини.

  3. МШП

ІІ. Витрати на незавершену продукцію

  1. НЗВ та напівфабрикати власного виробництва.

  2. Витрати майбутніх періодів.

Нормовані

оборотні

засоби

Власні

оборотні

засоби

Фонди обігу

(сфера обігу)

ІІІ. Готова продукція

9. Продукція на складі.

10. Відвантажена продукція.

IV. Грошові засоби і розрахунки

11. Грошові засоби.

12. Дебіторська заборгованість та інші розрахунки.

Ненормовані оборотні

засоби

Позикові оборотні засоби (формування ненормованих фондів і позанормативних нормованих фондів)

Оборотні кошти приймають форму виробничих запасів і НЗВ у виробничому процесі, а також готових виробів і грошових засобів – в процесі обігу, т.б. функціонують одночасно і в сфері виробництва, і в сфері обігу. Проходячи три стадії кругообігу: постачання, виробництво і збут, вони приймають різні натуральні форми.