Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Torgova_politic.doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
294.91 Кб
Скачать

Тема 10. Механізми та процедури огляду торгових політик країн

Мета та принципи процедур огляду торгових політик країн в рамках глобальної торгової системи СОТ. Функції Органу з огляду торгової політики. Формат меморандуму про зовнішньоторговельний режим країн в СОТ. Організація підготовки огляду торговельної політики на національному рівні. Звіт Секретаріату СОТ та висновки країн-членів стосовно торгової політики країни в розрізі торгових інструментів та за секторами економіки. Використання оглядів торгових політик країн. Особливості торгових політик розвинених країн, країн, що розвиваються, та країн з перехідною економікою. Регіональні торгові угоди та торгова політика. Торгова політика регіональних економічних угруповань.

Тема 11. Правила і процедура врегулювання міжнародних торговельно-економічних суперечок

Сутність, суб’єкти та передумови виникнення торговельно-економічних суперечок. Еволюція механізму врегулювання суперечок від ГАТТ до СОТ. Сфера застосування Домовленості про правила та процедури врегулювання суперечок. Повноваження Органу з врегулювання суперечок. Основні етапи врегулювання суперечок: консультації, створення і робота групи експертів, подання апеляції (як можливий етап), розгляд звітів органом з врегулювання суперечок, виконання рішень. Арбітраж як альтернативний засіб вирішення суперечок у СОТ. Особливості врегулювання суперечок у СОТ. Світовий досвід розв’язання міжнародних торговельно-економічних суперечок. Альтернативні інститути з врегулювання торговельних суперечок.

Тема 12. Пов‘язані з торгівлею перспективні сфери багатосторонньої гармонізації

Масштаби та структура міжнародного інвестування. Стан і проблеми взаємопогодженого міжнародного регулювання торгівлі та інвестицій. Національне регулювання ПЗІ. Міжнародні правила інвестування. Угода про пов'язані з торгівлею інвестиційні заходи (ТРІМС). Перспективи гармонізації правил інвестування в умовах глобалізації. Конкурента політика в процесах лібералізації світової торгівлі. Взаємозв‘язок конкурентної політики, торгівлі та лібералізації внутрішніх ринків. Чинні міжнародні норми конкурентного права як база для створення міжнародних режимів конкурентної політики. Положення щодо конкурентної політики в угодах СОТ (ГАТТ, ГАТС, ТРІПС тощо). Аргументи на користь багатосторонньої угоди про конкурентну політику. Проблеми та перспективи розробки багатосторонніх норм конкурентного права. Промисловий розвиток, міжнародна торгівля та проблема охорони навколишнього середовища. Природоохоронні положення в угодах СОТ. Інституціональне забезпечення роботи СОТ з питань охорони навколишнього середовища. Проблема взаємозалежності розвитку міжнародної торгівлі та стану навколишнього середовища. Перспективи регулювання екологічних питань у СОТ. Дохський раунд багатосторонніх торгових переговорів. Вдосконалення міжнародних багатосторонніх правил торгівлі у сферах: сільське господарство, доступ до ринку промислових товарів, антидемпінгові процедури та субсидіювання, торгівля послугами, торговельні аспекти прав інтелектуальної власності, врегулювання суперечок.

  1. Плани лекцій

Тема 1. Сучасна концепція зовнішньоторговельної політики країни

  1. Поняття, цілі, принципи та структурні елементи зовнішньоторговельної політики країни.

  2. Вплив міжнародних торговельних угод та організацій на формування торговельної політики країни.

  3. Функціонування сучасної багатосторонньої торгової системи СОТ.

  4. Світовий досвід застосування правил міжнародної торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]