Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mijnarod_komerz_kontrakt.doc.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

Приклад 1

1. Скласти міжнародний комерційний контракт купівлі-продажу товару за такими умовами: українська компанія продає польській компанії зерно – кількість (Кукурудза 8300 т., соняшник 2800 т.), пакування (насипом), умови поставки (DAF (український кордон), ціна ($ 148 за 1т. кукурудзи, $ 280 за1т. соняшника), поставка (згідно графіка), умови оплати (акредитив), інші умови (на свій розгляд).

2. Написати аналітичну записку щодо теоретичних засад процесу підготування, укладання та виконання МКК з огляду на задані в першому пункті цього завдання умови. Висвітли практичні проблеми, що виникли в ході виконання завдання 1.

ПРИКЛАД 2

1. Скласти інжиніринговий МКК.

2. Написати аналітичну записку щодо теоретичних засад процесу підготування, укладання та виконання інжинірингового МКК з огляду на специфіку його предмету, обов’язкових та додаткових умов. Висвітли практичні проблеми, що виникли в ході виконання завдання 1.

Приклад 3

1. Скласти МКК на прокат кінофільмів.

2. Написати аналітичну записку щодо теоретичних засад процесу підготування, укладання та виконання МКК на прокат кінофільмів з огляду на специфіку його обов’язкових та додаткових умов. Висвітли практичні проблеми, що виникли в ході виконання завдання 1.

2.1) Індивідуальне завдання за вибором. Складання кейсу.

Визначення кейсу. Кейс (від англійської case – випадок) являє собою чітко структурований стислий опис реальної управлінської, економічної, виробничої, фінансової або ж іншої реальної конкретної ситуації, підготовка та аналіз якої дозволяє у студента виробляти певні навички по відповідній навчальній дисципліні.

Обсяг кейсу. Обсяг основного тексту кейсу становить 8-10 сторінок стандартного тексту (30 строчок на сторінці, 65 знаків у стрічці).При необхідності до складу кейсу включаються додатки обсягом до 5 сторінок.

Об’єктом кейсу є суб’єкти міжнародного бізнесу, національні та міжнародні організації, які регулюють або впливають на міжнародний бізнес. Об’єкт кейсу, як правило, і зумовлює його назву.

Предметом кейсу є різноманітні міжнародні економічні відносини та ділові операції у різних сферах бізнесу (виробництві, торгівлі, фінансах і т. і.), рішення і події, які впливають на розвиток міжнародного бізнесу, поведінку окремих його учасників.

Структура (зміст) кейсу включає наступні складові:

а) основна частина (8-10с.):

- опис проблемної ситуації (1-2с.);

- характеристику основних подій, що призвели до виникнення проблемної ситуації (2-3);

- фактори, що впливають на подальший розвиток проблемної ситуації (1-2с.);

- позиції і інтереси учасників (зацікавлених юридичних осіб та їх працівників) у розв’язанні проблемної ситуації та шляхів їх розв’язання (2-3с.);

б) 3-4 питання для обговорення;

в) додатки (таблиці, схеми, діаграми, графіки, офіційні рішення та інші допоміжні матеріали – до 5с.).

Основні етапи підготовки кейсу.

- Попереднє визначення теми кейсу у обраній організації.

- Узгодження теми кейсу із відповідною кафедрою (викладачем дисципліни).

- Встановлення стосунків з відповідальними працівниками організації, що є об’єктом кейс – дослідження.

- Визначення засад кейс–дослідження (надання консультаційних послуг організації в процесі підготовки кейсу; отримання дозволу на збір матеріалів, використання звітів організації; інтерв’ювання співробітників та партнерів компанії; встановлення умов дотримання конфіденційності , тощо).

- Збір матеріалів.

- Підготовка попереднього варіанту кейсу.

- Узгодження попереднього варіанту кейсу з викладачем відповідної дисципліни (за бажанням студента).

- Доопрацювання кейсу.

- Узгодження кейсу з організацією-об’єктом дослідження.

- Рецензування кейсу викладачем.

- Захист кейсу на засіданні відповідної групи магістерської програми (обговорення питань).

- Оцінювання кейсу.

2.2) Індивідуальне завдання за вибором. Аналітична доповідь (огляд), яка являє собою самостійно виконане есе з обраної тематики написане особисто автором, яке демонструє його здібності та розкриває отримані ним відповідні знання, вміння та навички, що були сформовані під час прослуховування ним теоретичного курсу та набутого досвіду під час проходження практики. Найважливішими якостями, що мають бути оцінені викладачем виступають:

  • компетентність у визначенні суті проблем міжнародної економіки, постановці завдання та обґрунтуванні селектування джерел інформації;

  • достовірність отриманих висновків та пропозицій, що базуються на валідності наведених розрахунків та прогнозів, які передбачають верифікацію однакових чи подібних даних (точок зору), що наводяться різними експертами;

  • новизна, під чим розуміється використання тільки сучасних статистичних даних з метою чіткого аналітичного реагування на кон'юнктурні зміни у світовій економіці;

  • багатоджерельність, що вимагає використання щонайменше 15 джерел інформації, серед яких обов'язковими є найважливіші західні видання, інтернет-ресурси офіційних сайтів, окремі точок зору експертів.

Приклади проблемних дискусійних питань, що є предметом аналітичної доповіді з дисципліни „Міжнародні комерційні контракти”:

- Які переваги та загрози виникають перед контрагентами у процесі застосування міжнародних звичаїв у контрактній діяльності? Обґрунтуйте свою відповідь.

- Чи існує залежність між предметом контракту та способом забезпечення виконання зобов’язання за ним? Обґрунтуйте свою відповідь та охарактеризуйте основні чинники, що впливають на вибір способу виконання зобов’язань за міжнародним комерційним контрактом.

- Яким чином спосіб постачання послуги впливає на структуру та зміст міжнародного комерційного контракту її купівлі-продажу? Обґрунтуйте свою відповідь.

3) Складання підсумкового тестування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]