Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т5,6 Фінанси.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
36.31 Кб
Скачать

ТЕМА : ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ В УКРАЇНІ. ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ

1. Державне управління фінансами в Україні

Ефективне функціонування фінансової системи держави, здійснення цілеспрямованої фінансової політики за допомогою фінансового механізму залежить від організації управління фінансами в державі.

Управління фінансами відбувається через систему держав­них органів та інститутів за допомогою форм і методів орга­нізації управлінської діяльності. Така діяльність зумовлена історичними, економічними та політичними умовами розвит­ку держави, воно підпорядковується фінансовій політиці дер­жави.

В управлінні фінансами вирізняють об'єкти і суб'єкти управління.

Об'єктами управління є різні форми та методи фінансових відносин. Суб'єктами — ті організаційні структури, які здійс­нюють управління (фінансові державні органи, фінансові відділи підприємств та ін.). Сукупність усіх організаційних струк­тур, що виконують управління фінансами, становить фінансо­вий апарат.

Основне завдання органів управління фінансовою системою в державі полягає в забезпеченні злагодженості функціонуван­ня окремих сфер і ланок фінансових відносин. Це досягається шляхом чіткого розподілу функцій і повноважень між фінан­совими органами й інституціями.

В управлінні фінансами розрізняють декілька функціо­нальних складових: планування, стратегічне й оперативне управління та контроль.

Планування посідає важливе місце в системі управління фінансами. Його об'єктом є фінансова діяльність держави та суб'єктів господарювання, а результатом — складання фінан­сових планів. У процесі планування держава та суб'єкти госпо­дарювання оцінюють стан своїх фінансів, виявляють мож­ливість збільшення фінансових ресурсів, розробляють напря­ми їх ефективного використання.

У системі органів управління фінансами доцільно виокрем­лювати органи стратегічного й оперативного управління фі­нансами .

Стратегічне управління — це загальне управління фінан­сами, що включає дії, розраховані на довгострокову перспек­тиву і вирішення глобальних завдань розвитку фінансової сис­теми країни.

Стратегічне управління виявляється у визначенні фінан­сових ресурсів шляхом прогнозування на майбутнє, встанов­лення обсягів фінансових ресурсів на реалізацію цільових про­грам тощо; здійснення вищими органами державної влади та управління (Президентом України, Верховною Радою Укра­їни, Кабінетом Міністрів України). До сфери безпосереднього державного управління належать лише державні фінанси.

У сфері управління фінансами до повноважень Верховної Ради України належать:

  • розгляд проекту та затвердження за­кону про Державний бюджет України,

  • контроль за виконан­ням Державного бюджету,

  • ухвалення рішення щодо звіту про його виконання,

  • розгляд і затвердження усіх законодавчих ак­тів, котрі стосуються фінансової системи та фінансової політи­ки в країні, контроль за їх виконанням,

  • використанням позик, о держаних Україною,

  • утвердження усіх рішень, пов'язаних із фінансовою політикою держави.

У сфері управління фінансами головними повноваженнями Кабінету Міністрів України є:

  • розробка та реалізація страте­гічних напрямів єдиної державної фінансової політики,

  • проек­ту закону про Державний бюджет України,

  • забезпечення вико­нання затвердженого Верховного Радою Державного бюджету України,

  • подання звіту про його виконання,

  • забезпечення виконання усіх законів, що стосуються фінансової політики держави.

Оперативне управління фінансами — це управління фі­нансами, що становить сукупність заходів, розроблених на основні оперативного аналізу фінансової ситуації, фінансово­го планування, контролю та регулювання, складання й вико­нання фінансових планів.

Оперативне управління фінансами — головна функція апарату фінансової системи держави: Мі­ністерства фінансів України, Державного казначейства Укра­їни, Державної податкової адміністрації України, фінансових управлінь (відділів), міністерств, відомств, місцевих рад, фі­нансових служб підприємств та організацій.

Центральним спеціалізованим органом державної виконав­чої влади з управління фінансами є Міністерство фінансів України, яке входить до складу і підпорядковується Кабінету Міністрів, втілює у життя фінансову політику держави. Основ­ні функції Міністерства фінансів полягають у таких діях:

  • розробленні та реалізації основних напрямів фінансової політики держави, забезпеченні її втілення в життя;

  • забезпеченні стабільності державних фінансів, їх актив­ного впливу на соціально-економічний розвиток країни;

  • організації бюджетного процесу, складанні проекту та забезпеченні виконання Державного бюджету України;

  • концентрації фінансових ресурсів на пріоритетних на­прямах соціально-економічного розвитку України та її регіо­нів;

  • аналізі підсумків виконання бюджетів усіх рівнів;

  • удосконаленні методів фінансово-бюджетного плану­вання;

  • проведення роботи з розвитку фінансового ринку (ринку цінних паперів, кредитного ринку, ринку фінансових послуг);

  • здійсненні фінансового контролю за раціональним та ці­льовим використанням бюджетних коштів, коштів державних цільових фондів;

  • регулювання фінансової діяльності суб'єктів господарю­вання шляхом установлення правил виконання фінансових операцій, форм фінансових документів, порядку і стандартів бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Особливим підрозділом Міністерства фінансів України, що спеціально займається виконанням Державного бюджету України, є Державне казначейство України. Цей фінансовий орган створений згідно з указом Президента України від 27 квітня 1995 р. з метою забезпечення ефективного управлін­ня коштами Державного бюджету України, чіткого контролю за надходженням коштів до Державного бюджету та їх вико­ристанням. Головними завданнями Державного казначейства Україні є:

  • організація виконання Державного бюджету України на основі принципу єдиного казначейського рахунку та здійснен­ня контролю за цим;

  • управління коштами Державного бюджету України та коштами державних цільових позабюджетних фондів;

  • фінансування видатків Державного бюджету України;

  • ведення обліку касового виконання Державного бюдже­ту України, складання звітності про стан виконання Держав­ного бюджету України;

  • управління державним внутрішнім і зовнішнім бор­гами;

  • здійснення керівництва підвідомчими територіальними органами;

  • ведення зведених реєстрів розпорядників коштів Дер­жавного бюджету, державних позабюджетних фондів;

  • розроблення нормативно-методичних документів з пи­тань бухгалтерського обліку, звітності й організації виконан­ня бюджетів усіх рівнів для підприємств, установ та організа­цій, що використовують бюджетні кошти та кошти державних позабюджетних фондів.

Отже, Міністерство фінансів України організовує виконан­ня Державного бюджету через Державне казначейство Укра­їни та його територіальні органи.

О сновний критерій на якому ґрунтується виконання бю­джетів — забезпечення надходжень податків, зборів та обов'яз­кових платежів до бюджетів усіх рівнів. Цю функцію виконує Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) з широ­кими правами та Податкова міліція, яка перебуває у складі ДПАУ. Державна податкова адміністрація втілює в життя по­даткову політику держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]