Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДСПIН 2.2.2.022-99 для перукарень рiзних типів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

6. Вимоги до природного та штучного освiтлення

примiщень перукарнi

6.1. В усiх примiщеннях перукарень рекомендується з максимальною ефективнiстю використовувати природне освiтлення. Мiнiмальний коефiцiєнт природної освiтленостi (КЕО) в педикюрних та манiкюрних кабiнетах повинен бути не менше 1,5%, а в iнших виробничих примiщеннях не нижче 1%.

6.2. Виробничi примiщення перукарень, розташованих в 3 та 4 клiматичних районах, не рекомендується орiєнтувати на пiвденний схiд i захiд. Вiкна, що орiєнтованi на сонячну сторону, повиннi мати сонцезахиснi пристосування (козирки, жалюзi, штори та iн.). Свiтловi отвори забороняється захаращувати матерiалами, обладнанням та iншими предметами.

6.3. При виконаннi окремих видiв робiт, якi вимагають високого розрiзнення кольорiв (забарвлення волосся, використання декоративної косметики i т.iн.), рекомендується використовувати люмiнесцентнi освiтлювачi. Освiтленiсть на робочих мiсцях при виконаннi цих робiт повинна бути не менше 1000 лк. Для запобiгання заслiпленню та зоровому дискомфорту слiд застосовувати свiтильники закритого типу з суцiльними розсiювачами. Освiтленiсть робочих мiсць та примiщень рекомендується визначати за додатком 3.

6.4. На робочих мiсцях в манiкюрних i педикюрних кабiнетах слiд передбачити комбiноване освiтлення. Як мiсцеве джерело свiтла слiд використовувати лампи розжарювання, галогеннi лампи в колбi з молочного скла, що не викликають вираженого заслiплюючого ефекту. Застосовуються освiтлювачi мiсцевого освiтлення на гнучких кронштейнах, що дозволяють змiнити напрямок свiтлового потоку, та з арматурою, що забезпечує захисний кут не менше 30 град.C.

7. Санiтарно-протиепiдемiчний режим.

Вимоги до проведення перукарських робiт та

правила особистої гiгiєни персоналу перукарень

7.1. Перед процедурами з кожним новим вiдвiдувачем майстер повинен вимити руки з милом, нiгтi повиннi бути чистими.

7.2. Персонал повинен мати необхiдну кiлькiсть комплектiв iнструментiв для почергового їхнього знезаражування, але не менше 2-х.

7.3. Для проведення стерилiзацiйної обробки в перукарнi допускається використання стерилiзаторiв, працюючих за методом ультрафiолетової, термiчної, ультразвукової або комбiнованої стерилiзацiї, а також засобiв, призначених для стерилiзацiї iнструментарiю. Допускається застосування стерилiзаторiв, що мають сертифiкат вiдповiдностi i дозволенi до застосування Мiнiстерством охорони здоров'я України. Стерилiзацiя проводиться згiдно з iнструкцiєю по використанню, затвердженою МОЗ України.

7.4. Для дезiнфекцiї примiщень i iнструментарiю дозволяється використання дезiнфекцiйних засобiв, якi мають позитивний висновок державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи, виключно вiдповiдно до методичних вказiвок по їхньому застосуванню. Процентне спiввiдношення i час експозицiї встановлюються у вiдповiдностi з iнструкцiєю щодо застосування даного препарату. Допускається застосування засобiв, призначених для одночасної дезiнфекцiї i стерилiзацiї при наявностi позитивного висновку державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи.

7.5. Всi примiщення перукарнi до початку або пiсля закiнчення роботи пiдлягають щоденному ретельному вологому прибиранню з застосуванням дезiнфектантiв. Протягом робочого дня проводиться дезiнфекцiя i поточне прибирання поверхонь, до яких дотикаються вiдвiдувачi (ручки дверей, ручки крiсел, раковини для миття волосся, полицi робочих мiсць i т.iн.). Раз в мiсяць перукарня закривається на одну змiну для проведення дезiнфекцiї i загального прибирання всiх примiщень.

7.6. Зiстрижене волосся збирається совками та складається в паперовi (або з полiмерних матерiалiв) пакети мiсткiстю не менше 5 лiтрiв. Пiсля закiнчення змiни необхiдно їх герметично закрити. Утилiзацiя проводиться згiдно iснуючої схеми санiтарної очистки даного населеного пункту, погодженою з територiальною установою державної санепiдслужби.

7.7. Iнструменти пiсля кожного використання пiдлягають обов'язковому знезаражуванню дезiнфектантами, що мають позитивний висновок державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи, i наступнiй стерилiзацiї. Для цього:

а) ножицi пiсля використання необхiдно дезiнфiкувати, механiчно очищати, промивати проточною водою та стерилiзувати;

б) iнструменти i предмети з пластичних мас - щiтки, гребенi пiсля використання необхiдно дезiнфiкувати, механiчно очищати i стерилiзувати. Рекомендується застосування засобiв, призначених для дезiнфекцiї i стерилiзацiї виробiв з пластмаси;

в) iнструменти для манiкюру пiсля використання необхiдно дезiнфiкувати, механiчно очищати, промивати проточною водою та стерилiзувати;

г) електричнi машинки - пiсля використання рiжучу частину необхiдно дезiнфiкувати, механiчно очищати та стерилiзувати, корпус протирати дезрозчином;

д) затискачi i бiгудi - пiсля використання обробляються дезрозчином, механiчно очищаються, миються теплою водою пiсля кожного клiєнта;

е) змiннi насадки для обладнання в косметологiчних i педикюрних кабiнетах пiсля використання необхiдно дезiнфiкувати, механiчно очищати та стерилiзувати;

ж) iнструментарiй для нанесення гриму, макiяжу пiсля кожного клiєнта необхiдно дезiнфiкувати, механiчно очищати i стерилiзувати;

з) кушетки для масажу перед обслуговуванням наступного клiєнта повиннi накриватися чистим простирадлом, що не використовувалося;

i) iнструментарiй для виконання татуажу та перманентного макiяжу, якi повиннi проводитися лише в косметологiчних кабiнетах, пiсля використання необхiдно дезiнфiкувати, промивати проточною водою, механiчно очищати i стерилiзувати. Фарби та апарати, що використовуються для виконання татуажу, повиннi бути дозволенi до застосування органами, установами чи закладами державної санiтарно-епiдемiологiчної служби.

7.8. Iнструменти повиннi зберiгатися в спецiально вiдведеному мiсцi для iнструментарiю бiля робочого мiсця або в особистiй шафi майстра, що розташовується у побутовiй кiмнатi.

7.9. Перукарня повинна мати запас бiлизни в кiлькостi, достатнiй для забезпечення безперервної роботи та iндивiдуального використання з урахуванням узгодженої з територiальною СЕС проектної потужностi перукарнi та потоку клiєнтiв.

7.10. Дозволяється використання одноразових, вафельних, махрових та iнших видiв рушникiв для iндивiдуального застосування.

7.11. Пiд час обслуговування клiєнт повинен бути укритий чистим пеньюаром. Мiсце стикання пеньюара з тiлом клiєнта (шия) закривається одноразовим комiрцем чи серветкою. Допускається використання одноразових пеньюарiв.

7.12. Працiвники перукарнi повиннi мати змiнний або одноразовий одяг для роботи (фартухи, халати та iн.). У зимовий перiод необхiдно мати змiнне взуття з щiльного матерiалу, що легко миється.

7.13. Всi препарати, що використовуються в перукарнi (для забарвлення волосся та iн.), повиннi мати сертифiкат вiдповiдностi та позитивний висновок державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи.

7.14. Перед проведенням хiмiчної завивки i забарвленням волосся майстер зобов'язаний з'ясувати у клiєнта наявнiсть алергiчних реакцiй на хiмiчнi препарати. У тому випадку, якщо вони у нього вiдмiчалися ранiше, а також, якщо клiєнту виконують такi процедури вперше, майстер зобов'язаний зробити клiєнту бiологiчну пробу на чутливiсть, змастивши невелику дiлянку шкiри за вухом або на лiктьовому згинi хiмiчним розчином. Виникнення почервонiння за 5-10 хвилин вказує на те, що проводити завивку або забарвлення волосся цiєю речовиною даному клiєнту неможливо.

7.15. Весь iнструментарiй, що використовується при проведеннi хiмiчної завивки та забарвлення, повинен зберiгатися в чистому сухому видi у спецiально вiдведеному мiсцi чи у пiдсобному примiщеннi.

7.16. Вилучення вiдстриженого волосся з шиї та обличчя клiєнта виконується одноразовими ватними тампонами, щiткою або пензлем. Пензлi, щiтки необхiдно дезiнфiкувати, очищати механiчно та стерилiзувати, використовуючи при цьому устаткування, деззасоби i методи, що мають позитивний висновок державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи.

7.17. При пiдозрi на iнфекцiйнi шкiрянi захворювання у вiдвiдувачiв iз змiною шкiряного покрову (висипання, плями, злущування та iн.), нiгтiв, волосся майстер має право обслуговувати клiєнта пiсля подання документа з вiдповiдної лiкувальної медичної установи щодо незаразностi захворювання.

7.18. Курити у робочих залах перукарнi категорично забороняється.

7.19. У перукарнi повинно бути забезпечене окреме зберiгання чистої та використаної бiлизни.

7.20. Комори для зберiгання чистої та забрудненої бiлизни обладнуються стелажами.

7.21. Прання використаної бiлизни проводиться у пральнях або у перукарнi за наявностi спецiально вiдведених мiсць у пiдсобних примiщеннях з пiдведенням холодної води та наявнiстю зливу для води за узгодженням з територiальною СЕС.

7.22. Допускається використання програмованих пральних машин автоматичного типу з наявнiстю режиму прання при температурi 90 град.C в комплексi з сушильними машинами та обладнанням для прасування бiлизни. Обов'язково слiд додавати дезiнфектанти пiсля закiнчення циклу кип'ятiння (згiдно iнструкцiї). Прання бiлизни вдома забороняється.

7.23. Працiвники перукарнi повиннi ретельно виконувати правила особистої гiгiєни.

7.24. Майстер зобов'язаний слiдкувати за своїм зовнiшнiм виглядом. Не допускається носiння на роботi одягу, що важко пiддається очищенню вiд волосся.

7.25. Наявнiсть у перукарнi комах та гризунiв не допускається.

7.26. Вхiд у перукарню з тваринами забороняється.