Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 8. Урок правознавства у сучасній школі

Розподіл ролей доцільно провести заздалегідь, бо для успішного проведення гри необхідний тривалий час, щоб підготувати відпо­відні документи.

Готуючись до гри, учні - «претенденти в кандидати» та «пред­ставники організацій (груп), що їх висунули», - комплектують необ­хідні документи у відповідності до шляху висунення - протоколи зборів, заяви, списки членів партії тощо відповідно до вимог законо­давства. Слід звернути увагу учнів на умовність деяких документів, зокрема списків великої кількості людей та підписних листів, де можна обмежитися кількома записами, зімітувавши і вказавши ли­ше останні номери списку.

У процесі гри учні - «члени виборчої комісії» - проводять «засі­дання комісії». Необхідно зосередити увагу учнів на важливості ви­конання процедурних моментів - перевірки кворуму, повідомлення про присутніх спостерігачів, проведення голосування та чіткого виз­начення його результатів. На засіданні претенденти подають доку­менти щодо свого висунення, а члени комісії перевіряють їх відповід­ність вимогам законодавства та приймають рішення про реєстрацію. При цьому беруться до уваги особливості висунення кандидатів у той чи інший спосіб.

Наступна гра. присвячена роботі дільничної виборчої комісії. її організація багато в чому нагадує попередню, але дещо змінюється склад учасників. Серед тих, хто бере участь у грі, - члени комісії на чолі з головою, спостерігачі. Крім того, повинні бути призначені учні, що виконуватимуть роль виборців.

Для підвищення зацікавленості у грі бажано дещо змінити зви­чайну обстановку в класі, наблизивши її до «інтер'єру» виборчої дільниці. Встановити відповідним чином парти (столи), позначити місце кабіни для голосування, підготувати урну для голосування. Одночасно учнями - «членами комісії» - готуються необхідні доку­менти — списки виборців, бюлетені тощо.

Під час проведення гри імітується робота виборчої дільниці та дільничної виборчої комісії у день виборів. Серед помилок, які най­частіше трапляються, а також можуть бути свідомо допущені учас­никами гри за пропозицією вчителя, - непроведення огляду урни для голосування перед його початком, урну не опломбовано, не за­повнений та не опущений в урну членами комісії контрольний лис-

95

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

ток з появою на дільниці першого виборця, спроба отримання бюле­теня без пред'явлення документів, що засвідчують особу, або кількох бюлетенів. Один із виборців, вдаючи з себе необізнаного, може звер­нутися за допомогою у заповненні бюлетеня до члена комісії. Слід також звернути увагу учнів на порядок дій комісії після закінчення голосування та під час підбиття підсумків голосування на дільниці.

Один із блоків ігор стосується кримінального та кримінально-процесуального законодавства. Варто ці ігри проводити комплек­сно, послідовно розвиваючи умовну справу. Це підвищує зацікав­леність учнів та ступінь їхньої участі у грі.

У комплексі ігор «Слідчі дії» можна запропонувати учням розі­грати ситуації допиту обвинувачуваного, свідка, впізнання пред­мета чи особи, очної ставки тощо. Для виконання ролей призна­чаються лише основні учасники: слідчий, підозрюваний, свідок, адвокат. Якщо ж процесуальні норми вимагають участі інших осіб (учасників упізнання особи, понятих, представників неповноліт­нього, педагога тощо), то учасники гри повинні заявити про це для їх додаткового призначення або самостійно запросити додаткових учасників із числа присутніх учнів. Для спрощення гри та економії часу треба завчасно запланувати проведення всіх цих дій без реаль­ного складання протоколу, лише із зазначенням його ведення.

Після «закінчення слідства» можна перейти до найскладнішої гри в цьому комплексі - «Судовий процес». Для цього призначають­ся судді, секретар судового засідання, підсудний, адвокат, прокурор (державний обвинувачувач), свідки, експерт тощо. Склад учасників залежить від фабули та обставин справи, що пропонується для роз­гляду. У процесі проведення цієї гри не обійтися без спрощень, але основні стадії процесу (підготовча частина, судове слідство, судові дебати, останнє слово підсудного, винесення вироку) є обов'язко­вими. Крім того, повинні бути збережені основні процесуальні мо­менти (порядок допиту свідків, забезпечення права на захист то­що). З метою активізації учнів, підвищення їхньої зацікавленості для цієї гри необхідно створити обстановку, наближену до інтер'єру зали судових засідань (розташування меблів, наявність місця для «видалення» свідків тощо).

Для розгляду в іграх доцільно пропонувати учням реальні або близькі до реальних ситуації. Це розвиває фантазію учнів, дозволяє

96

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]