Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 1,2 ТГУ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1

ВИЗНАЧЕННЯ ВОЛОГОСТІ ТВЕРДОГО ПАЛИВА

Ціль роботи: визначити гігроскопічну пологість твердого налиті.

1.1 Загальні відомості

Волога є однією із складових баласту палива. Вона збільшує витрати на транспортування та вантажні роботи. При транспортуванні та зберіганні в зимових умовах високовологістні палива змерзаються. При довгостроковому зберіганні вологого молодого вугілля в штабелях виникає небезпека самозаймання, в зв'язку з чим необхідно обмежувати висоту штабелів та скорочувати термін між їх перемішуванням, що економічно недоцільно.

Вміст вологи в паливі зменшує його теплоту згоряння. При цьому підвищення вологості обумовлює більше зниження найнижчої теплоти згоряння палива, ніж аналогічне зниження зольності,тому що волога, перетворюючись при горінні палива в пару, відбирає частину тепла. Температура викидних із котлоагрегату димових газів звичайно пише 100 С тобто теплота, що витрачається на випаровування вологи, витрачається безповоротно.

Волога палива зменшує температуру в топковій камері, збільшує об'єм продуктів згоряння та, як слідство, збільшує витрати тепла з викидними газами, знижуючи тим самим коефіцієнт корисної дії котлоагрегату. Підвищені об'єми продуктів згоряння палива потребують підвищення витрати енергії на їх видалення.

Загальну робочу вологу Wр, що вмішується в паливі, прийнято ділити на зовнішню Wзов та вологу повітряно-сухого палива Wпсп.

До зовнішньої поверхневої вологи відносять вологу, що попадає в масу вугілля в пласті, а також вологу, що попадає в масу палива при добуванні, зберіганні та транспортуванні палива за рахунок вологи ґрунтових вод та вологи з атмосфери. Вона являє собою тонку плівку води, що покриває окремі зерна вугілля.

Зовнішня волога при довгостроковому зберіганні палива на повітрі випарюється до тих пір, доки не наступить рівновага парціальних тисків вологи повітря та випарів води, що вміщується в паливі. Тверде паливо, з такою сталою вологістю, називають повітряно-сухим, а його вологу - вологою повітряно-сухого палива Wпсп (капілярною вологою). Ця волога заповнює капілярні та відкриті пори маси вугільної речовини, вона не може бути видалена простим сушінням па повітрі. Для її видалення паливо необхідно нагріти до 102-105 С при атмосферному тиску.

Зовнішня волога та волого повітряно-сухого палива зв’язана із загальною робочою вологістю Wр палива співвідношенням:

При цьому загальна та зовнішня волога палива дається в відсотках від маси палива в робочому стані, а волога в відсотках від проби повітряно-сухого палива.

Для порівняння палив по їх можливості поглинати вологу із повітря, використовують значення вологості повітряно-сухого палива, що відповідає температурі повітря 20°С з відносною вологістю 65%. Волога повітряно-сухого палива в цих умовах називається гігроскопічною .

Крім того, безпосередньо в склад речовини твердого палива та його мінеральних домішок входить деяка кількість вологи, видалення якої можливе лише при нагріванні палива до 600-800сС. Цю вологу називають гідратною. Гідратна волога складає тільки декілька відсотків від загального вмісту вологи в паливі. Тому, при визначенні вологості палива цей вид вологи звичайно не враховується.