Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsy_KISU_redaktirovannyy_308.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.25 Mб
Скачать

3.3. Засоби досягнення відкритості

Для забезпечення можливості побудови відкритих систем ринок повинен бути наповнений програмними і апаратними засобами, які є взаємозамінними, проводяться незалежними підприємствами і задовольняють вимогам загальноприйнятих стандартів. Нижче ми стисло опишемо такі продукти.

Промислові мережі і протоколи. Найбільш поширеними в Україні є мережі Modbus, Profibus, CAN, Ethernet. Устаткування, сумісне з ними, випускається сотнями конкуруючих підприємств в різних країнах світу, що забезпечує відсутність монопольних цін.

Інтерфейси. Найбільша частина коштів промислової автоматизації, представлених на українському ринку, має інтерфейси RS-232, RS-485, RS-422, CAN, Ethernet, USB. Велике значення для підвищення ступеня відкритості мають перетворювачі інтерфейсів і міжмережеві шлюзи, які дозволяють об'єднувати в єдину систему несумісне по інтерфейсах і протоколах устаткування.

Програмні інтерфейси. Для взаємодії відкритих систем на програмному рівні найбільшого поширення набула DCOM-технологія фірми Microsoft, що стала промисловим стандартом ОРС (OLE for Process Control), який прийшов на зміну застарілій технології DDE (Dynamic Data Exchange). Стандарт ОРС забезпечив можливість застосування устаткування різних виробників практично з будь-якими SCADA, що є на ринку, оскільки більшість з них підтримує стандарт ОРС.

Аналогічне завдання може бути вирішено також за допомогою технології Jini фірми SUN і CORBA фірми OMG, проте втілення в міжнародний стандарт ОРС отримала тільки технологія DCOM, орієнтована на Windows-платформи.

Інтерфейс користувача. Інтерфейс між SCADA і користувачем в даний момент виконується приблизно одними і тими ж візуальними засобами, які стали стандартом де-факто: кнопки пуск/стоп, цифрове табло, лінійний або радіальний індикатор рівня, колірна сигналізація, вікна з текстовими повідомленнями, вікна введення даних, графіки і тому подібне Такий інтерфейс легко засвоюється операторами АСОВІ ТП.

Програмування контролерів підтримується трьома міжнародними стандартами: стандартом МЕК 61131-3 на мові програмування і стандартами МЕК 61499 і МЕК 61804 на функціональних блоках. Стандарти підтримуються більшістю виробників програмного забезпечення.

Останніми роками з'явилися багато SCADA-систем, які підтримують веб-технологію, коли призначений для користувача інтерфейс SCADA виконується у вигляді веб-сторінки і розташовується на сервері локальної мережі. При цьому будь-який користувач, що володіє достатніми правами доступу, за допомогою стандартного веб-браузера (наприклад, Internet Explorer) може управляти технологічним процесом. Такий підхід є значним прогресом у напрямі відкритості SCADA-пакетів, оскільки надає користувачеві широкий вибір добре валідованих веб-браузерів за достатньо низькою ціною і забезпечує застосування практично будь-якої апаратно-програмної платформи для зв’язку з SCADA.

Програмна сумісність. Важливою перевагою SCADA-пакетів, що підвищує ступінь їх відкритості, є зв'язок з програмами Microsoft Office (Word, Excel, Access), яка знижує витрати на навчання персоналу і розширює можливості представлення і обробки результатів вимірювань.

Сумісність баз даних з SCADA забезпечує широко поширену мову запитів SQL, відповідно до міжнародного стандарту і підтримувану декількома СУБД (системами управління базами даних), наприклад Informix, Sybase, Ingres, MS SQL Server. Інтерфейс ODBC (Open Data Base Connectivity) дозволяє підключати до однієї і тієї ж SCADA різні СУБД, що підвищує ступінь її відкритості.

Забезпечення в деяких SCADA-пакетах можливості програмування на мові Visual Basic, а також можливість вбудовування ACTIVEX і СОМ об'єктів сторонніх виробників дозволяє адаптувати SCADA до апаратури, що не підтримує стандарт ОРС, а також застосувати принцип повторного використання програмного коду, написаного для інших додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]