Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ - Цены и ценообразование.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
887.81 Кб
Скачать

8.2. Особливості формування собівартості будівельно-монтажних робіт (бмр)

Формування собівартості будівельно-монтажних робіт (БМР) здійснюється на основі Методичних рекомендацій щодо формування собівартості будівельно-монтажних робіт, затвердженими Державним комітетом України з будівництва і архітектури від 6.02.2004 р. № 30.

Кошторисна вартість, яка визначається за локальними кошторисами, містить у собі прямі витрати та загальновиробничі витрати. Собівартість БМР за договором підряду складається з прямих витрат на виконання БМР, які безпосередньо пов'язані з виконанням даного договору підряду, та загальновиробничих витрат.

Прямі витрати враховують у своєму складі:

заробітну плату робітників,

вартість експлуатації будівельних машин і механізмів,

вартість матеріалів, виробів, конструкцій.

Вони визначаються в локальних кошторисах шляхом помноження визначеної за ресурсними елементними кошторисними нормами кількості трудових і матеріально-технічних ресурсів, необхідних для виконання обсягів робіт, обчислених за робочими кресленнями, на відповідні поточні ціни цих ресурсів.

Заробітна плата, що вказується в прямих витратах у локальних кошторисах, обчислюється окремо для робітників-будівельників та монтажників і для робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів. Розрахунок заробітної плати виконується на підставі нормативних трудовитрат і вартості людино-години, що відповідає середньому нормативному розряду ланки робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів.

Вартість експлуатації будівельних машин і механізмів, зайнятих у будівельному виробництві, у прямих витратах визначається виходячи з нормативного часу їхньої роботи, необхідної для виконання встановленого обсягу будівельних і монтажних робіт, і вартості експлуатації будівельних машин і механізмів за одиницю часу їхнього застосування (машино-година) у поточних цінах.

Вартість машино-години в поточних цінах розраховується на підставі трудових і матеріальних ресурсів, наведених в РЕКН, і поточних цін на них з додаванням амортизаційних відрахувань на повне відновлення будівельних машин і механізмів.

Таким чином, прями витрати в будівництві визначають:

, (8.1)

де - прямі витрати;

- вартість будівельних матеріалів, виробів і конструкцій;

- заробітна плата робітників-будівельників та монтажників і для робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів;

- вартість експлуатації будівельних машин і механізмів.

Загальновиробничі витрати – це сума коштів для відшкодування витрат будівельних і монтажних організацій, пов’язаних зі створенням загальних умов будівельного виробництва, його організацією, керуванням і обслуговуванням.

Для розрахунку загальновиробничих витрат їхні статті групуються в 3 блоки:

1) заробітна плата працівників: апарату, старших виконавців робіт (начальників дільниць), виконавців робіт, майстрів, механіків будівельних дільниць (крім тих, які входять до складу виробничих бригад), а також тих, хто здійснює господарське обслуговування;

2) збір на обов’язкове соціальне страхування, збір на обов’язкове пенсійне страхування і внески в Державний фонд сприяння зайнятості населення;

3) кошти на покриття інших статей загальновиробничих витрат.

Склад загальновиробничих витрат в будівництві представлено в додатку З.