Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІ сем сам. роб.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Самостійна робота

Розв’язати задачі

  1. У жоржин ген, що зумовлює махровість квітки, домінує над геном немахровості. Які будуть потомки у першому поколінні від схрещування гетерозиготних рослин?

  2. На фермі є самки стандартних норок і самці плати­нових норок. Які будуть їх потомки першого і другого поколінь за генотипом і фенотипом, якщо ген платиновості рецесивний?

3. У томатів ген, який обумовлює нормальний зріст рослини, домінує над геном карликовості. Яке потомство слід чекати від схрещування гетерозиготних рослин з кар­ликовими?

4. Стандартні норки мають коричневе хутро, а алеут­ські блакитно-сіре. Схрестили ці дві породи. Яке потом­ство очікується від схрещування гібридів з норками алеутської породи, якщо коричневе забарвлення домінує?

5. Зерно пшениці може бути скловидним або мучнистим, причому скловидність є домінантною ознакою. Який процент рослин з мучнистим зерном слід чекати від схрещення гетерозиготних форм?

6. У вівса імунність до іржі домінує над уражуваністю цією хворобою. Який процент імунних рослин слід чекати від схрещування гетерозиготних форм?

7. У живий куточок принесли двох чорних морських свинок, вважаючи їх чистопородними. Проте в наступному поколінні серед їх потомства з'явилися коричневі. Встано­вити генотипи цих свинок, якщо відомо, що чорне забарв­лення домінує над коричневим.

8. Ген, який обумовлює білий колір шерсті у овець,, домінує над геном, який обумовлює чорний колір. Який висновок можна зробити про генотипи батьків, якщо в потомстві виявлено розщеплення за фенотипом 3 : 1?

9. При схрещуванні між собою чорних мишей завжди дістають чорне потомство. При схрещуванні між собою жовтих мишей частина потомства виявляється чорною ,частина — жовтою. Яка ознака домінує?

10. Ген неопушеності стебла рослини томатів домінує над геном опушеності. Які фенотипи батьківських форм, якщо в потомстві виявлено розщеплення 1:1?

11. Ген чорного забарвлення великої рогатої худоби домінує над геном червоного забарвлення. Які фенотипи батьківських форм, якщо в потомстві були чорні і червоні телята у відношенні 3 : 1?

12. У томатів ген високого росту домінує над геном кар­ликового росту. Який висновок можна зробити про гено­типи батьків, якщо в потомстві виявлено розщеплений за фенотипом 1:1?

13. У жовтих стокроток центр суцвіття завжди забарв­лений у пурпурний колір. Було відкрито мутант з жовтим центром. При схрещуванні його з рослинами з пурпурним центром суцвіття в першому поколінні колір всіх квіток був пурпурним, у другому поколінні одержано 47 пурпур­них рослин і 13 жовтих. Дайте генетичне пояснення цього явища.

14. При схрещуванні карликової пшениці з рослинами нормального росту в першому поколінні одержано 239 карликових рослин, у другому поколінні — 168 карликові і 52 - нормальні рослини. Як успадковується ця ознака?;

15. У великої рогатої худоби безрогість домінує над рогатістю. Яке потомство можна чекати від схрещування безрогого бугая з рогатими коровами, якщо відомо, що одна з цих корів принесла від цього бугая теля, з якого виросла рогата телиця?

16. Хутро платинової норки коштує набагато дорожче, ніж хутро стандартної коричневої. Як треба вести схрещу­вання, щоб від стандартної самки і платинового самця за найкоротший строк одержати максимальну кількість платинових потомків, якщо ген платиновості рецесивний?

17. Серед популяції хризантем з забарвленими квітками постійно розщеплюється 25 % рослин з білими квітками. Визначити генотипи батьківських форм, які дали цю популяцію.

  1. У великої рогатої худоби чорне забарвлення домі­нує над рудим. Руда корова мала від того самого чорного бугая у перший рік руде, а на другий — чорне теля. Ви­значте генотипи всіх чотирьох тварин.

  2. Гетерозиготний бугай, який несе рецесивну летальну алель, що обумовлює відсутність шерсті, схрещений з кількома коровами, гомозиготними за нормальним алелем цього гена. Визначте ймовірність народження нежиттєздатного теляти від схрещування цього бика з однією з його дочок від нормальної корови.

  3. Руде волосся — рецесивна ознака, не руде - домінантна. При якому шлюбі ймовірність народження дитини з рудим волоссям дорівнює 50 %?