Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MChS.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ДЕРЖАВНА МЕДИЧНА АКАДЕМІЯ

Дніпропетровський медичний інститут традиційної та нетрадиційної медицини

КАФЕДРА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ ТА ВІЙСЬКОВОЇ МЕДИЦИНИ

МЕДИЦИНА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ”

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

для студентів вищих медичних навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації

ДНІПРОПЕТРОВСЬК

- 20__ р. -

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З ДИСЦИПЛІНИ “МЕДИЦИНА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ”

(для студентів 2-го курсу медичних факультетів вищих медичних навчальних закладів ІІІ - ІV рівня акредитації)

Під редакцією: завідувача кафедри медицини катастроф та військової медицини Дніпропетровської державної медичної академії, професора Литвина Ю.П.

Автори: доц. Кушніренко А.Г., доц. Гулай А.М., Гайдаєнко В.М., Карапейчик Н.М.

Рецензенти:

к.м.н., доц. кафедри шпитальної хірургії Корпусенко І.С. ______________

Передмова

Програма з медицини надзвичайних ситуацій для вищих медичних навчальних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації складена для спеціальностей “Лікувальна справа” 7.110101, “Педіатрія” 7.110104, “Медико-профілактична справа” 7.110105, напряму підготовки 1101 “Медицина” відповідно до освітньо-кваліфікаційних характеристик (ОКХ) і освітньо-профе-сійних програм (ОПП) підготовки фахівців, затвердженими наказом МОН України від 16.04.03 № 239, навчальним планом підготовки спеціалістів за спеціальностями “7.110101 лікувальна справа”, “7.110104 педіатрія”, “7.110105 медико-профілактична справа” розробленим на принципах Європейської кредитно-трансферної системи (ЕСТS) і затвердженим наказом МОЗ України № 414 від 23.07.2007 року.

Вивчення навчальної дисципліни "Медицина надзвичайних ситуацій" здійснюється впродовж 2-го року навчання.

Програма структурована одним модулем, змістовими модулями та темами у відповідності до вимог “Рекомендацій щодо розроблення навчальних програм навчальних дисциплін” (наказ МОЗ України від 12.10.2004 р. № 492).

І. Пояснювальна записка Модуль 1. “медицина надзвичайних ситуацій”

Медицина надзвичайних ситуацій як навчальна дисципліна:

а) базується на вивченні студентами анатомії і фізіології людини, загальної хірургії та догляду за хворими і інтегрується з цими дисциплінами;

б) закладає основи вивчення студентами таких дисциплін, як військова токсикологія і радіологія, військова хірургія, терапія, епідеміологія і гігієна, організація і управління охороною здоров'я, що передбачає інтеграцію викладання з цими дисциплінами та формування умінь застосовувати знання медицини надзвичайних ситуацій в процесі подальшого навчання і професійної діяльності;

в) закладає основи теоретичних знань та практичних навичок з організації і проведення лікувально-евакуаційних, санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів при надзвичайних ситуаціях, з надання першої медичної допомоги.

Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-модульною системою відповідно до вимог Болонського процесу.

Програма дисципліни “Медицина надзвичайних ситуацій” структурована одним модулем, до складу якого входять блоки змістових модулів. Обсяг навчального навантаження студентів описаний у кредитах ЕСТS - залікових кредитах, які зараховуються студентам при успішному засвоєнні ними відповідного модулю (залікового кредиту).

Дисципліна структурована в одному модулі "Медицина надзвичайних ситуацій”, який складається з двох змістових модулів:

1. Цивільний захист як система запобігання і ліквідаії наслідків надзвичайних ситуацій.

2. Організація медичного забезпечення населення за умов надзвичайних ситуацій.

Основними видами навчальних занять із медицини надзвичайних ситуацій, згідно навчального плану, є практичні заняття та самостійна робота студентів з тематики програми навчальної дисципліни.

Практичні заняття (ПЗ) є видом навчальних занять, на яких викладач проводить із студентами детальний розгляд окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння і навички їх практичного застосування шляхом індивідуального виконання студентом відповідно сформульованих завдань.

Практичні заняття проводяться в складі навчальної групи не більше 10-12 чоловік з метою відпрацювання навичок оцінки радіаційної і хімічної обстановки при надзвичайних ситуаціях, надання першої медичної допомоги та використання засобів індивідуального і медичного захисту.

Самостійна робота студента (СРС) є основним способом оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від обов’язкових навчальних занять. Самостійна робота студентів забезпечується комплексом навчально-методичних засобів, передбачених для вивчення конкретної навчальної дисципліни: підручники, навчальні посібники, матеріали для самостійної роботи студентів, відповідна наукова та фахова література тощо. Методичні розробки для самостійної роботи студентів передбачають можливість проведення самоконтролю з боку тих, хто навчається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]