Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам работа ДФН ЗФН и ВФН.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
474.62 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ»

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

у м. Сімферополі

Кафедра теорії та історії держави і права

Методичні рекомендації і завдання з організації самостійної роботи з навчальної дисципліни «Земельне право України»

(для студентів денної, заочної та вечірньої форм навчання)

Спеціальність – «Правознавство»

Сімферополь - 2011

Укладач: старший викладач Бавбєкова Е.А.

Методичні рекомендації і завдання з організації самостійної роботи з навчальної дисципліни «Земельне право України»

обговорені і схвалені на засіданні кафедри теорії та історії держави і права

Протокол № ______ від «___» ____________ 2011 р.

Завідувач кафедрою теорії та історії держави і права

к.ю.н., доцент _______________ І.І. Поляков

підпис

«___» ________________2011 р.

Вступ

Одним із головних завдань вищої школи є розвиток пізнавальної активності студентів, виховання у них вимогливості до себе, бажання і потреби працювати творчо, постійно поповнювати і удосконалювати свої знання. Вміння самостійно засвоювати і творчо застосовувати знання на практиці є важливим показником загальної і професійної підготовки випускників вузів. Саме самостійність у сучасних умовах стає професійно необхідною якістю особистості будь-якого спеціаліста. Отже, і підготовка майбутніх спеціалістів у вищому навчальному закладі має орієнтуватися на формування у студентів цієї якості, а не лише на репродуктивну виконавську діяльність з оволодіння певною сумою знань і вмінь.

Важливість правильно організованої, ефективної самостійної роботи студентів актуалізують такі чинники:

1) обсяг інформації, який весь час збільшується, змушує викла­дачів орієнтувати студентів на самостійне вивчення частини навчаль­ного матеріалу за збереження за собою установчої функції та функції контролю;

2) переконаність у тому, що самостійна робота сприяє розвитку творчого ставлення до знань, спонукає студента до поглибленого ви­вчення теорії, допомагає застосовувати її для вирішення практичних завдань;

3) недостатнє володіння студентами необхідними прийомами і навичками раціональної організації розумової праці;

4) усвідомлення того, що самостійна робота в процесі навчання у вузі формує вміння самостійно здобувати знання, що необхідно не лише під час навчання, а й у практичній діяльності після закінчення вузу.

Від організації самостійної роботи багато в чому залежать ре­зультати навчання студентів та їх майбутня практична діяльність. Са­мостійна робота студентів - це особливим чином організована цілесп­рямована діяльність викладача і студентів, яка заснована на усвідом­леній індивідуально-груповій пізнавальній активності з системного освоєння професійних знань, умінь і навиків, способів їх отримання.

За своєю суттю самостійна робота є активною розумовою діяльністю студента, пов'язаною з виконанням навчального завдання. Наявність завдання і цільової установки на його виконання вважають характерними ознаками самостійної роботи. Завдання, які доводиться вирішувати студенту в навчальній діяльності, стосуються наступних її сфер:

- засвоєння матеріалу теми, яка розглядається на лекції (робота з конспектом лекції, рекомендованою навчальною та спеціальної літературою);

- рішення задач;

- підготовка рефератів, фіксованих виступів (доповідей) на семінарському занятті;

- підготовка курсових, дипломних робіт.

Усі ці елементи навчального процесу є самостійною роботою, оскільки студенти здійснюють їх певною мірою індивідуально, в позааудиторний час.

Найважливішим і домінуючим компонентом самостійності є прийняття рішення. Саме з ним пов’язані смислоутворюючі мотиви поведінки та діяльності особистості. у ньому насамперед здійснюється її потреба в самореалізації. В той же час студент повинен не тільки вміти приймати рішення, а й контролювати процес його реалізації, самокритично оцінюючи свою діяльність, коригуючи її у разі необхідності.

Самостійна робота сприяє формуванню у студентів інтелектуаль­них якостей, необхідних майбутньому спеціалістові. Вона виховує у студентів стійкі навички постійного поповнення своїх знань, самоос­віти, сприяє розвитку працелюбності, організованості й ініціативи, випробовує його сили, перевіряє волю, дисциплінованість тощо.

Під час самостійної роботи студенти мають змогу краще викори­стати свої індивідуальні здібності. Вони вивчають, конспектують лі­тературні джерела, за потреби повторно перечитують їх окремі роз­діли, абзаци, звертаються до відповідних довідників і словників. Все це сприяє глибокому осмисленню навчального матеріалу, виробляє в студентів цілеспрямованість у здобутті знань, самостійність мислення. Самостійна робота здійснює і виховний вплив на студентів, сприяючи формуванню і розвитку необхідних моральних якостей.

1. Загальні методичні рекомендації з організації самостійної роботи студентів

Самостійна робота з виконання навчального завдання охоплює три етапи. Перший етап - це підготовка студента до виконання за­вдання, теоретичне, психологічне, організаційно-методичне і матеріа­льно-технічне забезпечення самостійної роботи.

Теоретична готовність студента виявляється в його інтелектуаль­ній підготовленості, тобто у здатності застосувати свої знання для ви­конання завдання. Практична готовність полягає у здатності оптима­льно планувати самостійну роботу, вміло використовувати конспект лекцій, підручники, посібники, комп'ютер, розумові операції (аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, класифікацію та ін.). Психологічна готовність студента передбачає передусім наявність у нього мотивів до виконання конкретного завдання. Для того щоб поставлене перед студентом завдання стало мотивом його розумової, практичної діяль­ності, воно повинно бути ним сприйняте. Внутрішнє сприйняття завдання починається з актуалізації мотиву, що спонукає студента до виконання поставленого завдання, а відповідно, до організації своєї самостійної роботи.

Успіх підготовчого етапу залежить і від організаційного, мето­дичного, матеріально-технічного забезпечення самостійної роботи студента (забезпеченість літературою, методичними рекомендаціями, інформаційно-комп'ютерною базою тощо).

Другий етап - безпосереднє виконання навчального завдання. Це найважливіший і найвідповідальніший етап самостійної роботи сту­дента. Оскільки навчальне завдання найчастіше постає у навчально-пізнавальній формі, то в процесі його виконання беруть участь усі психічні процеси, які забезпечують пізнавальну активність: відчуття, сприйняття, уява, пам'ять, мислення, увага та ін. На ефективність ви­конання завдання впливають такі особистісні якості студента, як ціле­спрямованість, наполегливість, відповідальність, тощо.

Завершальним етапом самостійної роботи є аналіз виконаного за­вдання. Під час аналізу студент оцінює (шляхом самоконтролю, іноді взає­моконтролю) якість і час виконання завдання, ефективність використаних у процесі самостійної роботи методів і засобів.

На ефективність самостійної роботи студента значною мірою впливає керівництво нею викладача, яке охоплює: планування самостійної роботи студентів; формування в них потреб і мотивів до активної, творчої самостійної роботи; навчання студентів основам самостійної роботи; контроль за виконанням навчальних завдань.

Формування у студентів потреб і мотивів до активної самостій­ної роботи відбувається внаслідок спонукання викладача. Цей спосіб не ефективний, оскільки будь-яка діяльність, що не викликає у лю­дини професійного інтересу, малопродуктивна. Значно ефективнішим способом формування у студентів потреб і мотивів до самостійної ро­боти є розвиток пізнавального інтересу до предмета, який вивчається, процесу оволодіння ним. Діяльність, що має у своїй основі глибокий інтерес не лише до результату, а й до її процесуальних компонентів, найпродуктивніша, адже саме від неї людина має найбільше задово­лення. Студент у цьому разі сам знаходитиме час для предмета, який йому сподобався. Зрозуміло, що викликати інтерес до навчальної дис­ципліни, її змісту повинен викладач.

Організація і методика самостійної роботи студентів мають бути підпорядковані певним вимогам:

1) розвиток мотиваційної установки у студентів. Умовою будь-якої цілеспрямованої діяльності є установка - готовність до певної активності, виникнення якої безпосередньо залежить від наявності в людини потреби і від об'єктивної ситуації задоволення цієї потреби. Установка відчутно впливає на характер і результати діяльності студентів, сприяє підвищенню ефективності дій, активізує мислення, пам'ять, робить сприйняття точнішим, увагу зосередженішою, спрямованішою на об'єкт пізнання. Тому студент повинен виробити в собі внутрішню потребу в постійній самостійній роботі;

2) систематичність і безперервність. Тривала перерва у роботі з навчальним матеріалом негативно впливає на засвоєння знань, спри­чинює втрату логічного зв'язку з раніше вивченим. Несистематичність самостійної роботи унеможливлює досягнення високих результатів у навчанні. Тому студент повинен звикнути працювати над навчальним матеріалом постійно, не випускати з поля зору жодну з дисциплін, вміло поєднувати їх вивчення;

3) послідовність у роботі. Послідовність означає чітку упорядко­ваність, черговість етапів роботи;

4) правильне планування самостійної роботи, раціональне вико­ристання часу. Чіткий план допоможе раціонально структурувати са­мостійну роботу, зосередитися на найсуттєвіших питаннях;

5) використання відповідних методів, способів і прийомів ро­боти. Багато студентів працюють із книгою неправильно: читають текст і відразу занотовують, намагаючись запам'ятати прочитане. За такого підходу ігнорується найважливіший елемент самостійної ро­боти - глибоке осмислення матеріалу. Це призводить до того, що сту­денти засвоюють його поверхово, їм складно на практиці повною мі­рою застосувати теорію. У них формується шкідлива звичка не ду­мати, а запам'ятовувати, що також негативно впливає на результати навчання;

6) керівництво з боку викладачів. Основними формами керівництва са­мостійною роботою студентів є визначення програмних вимог до ви­вчення навчальних дисциплін; орієнтування студентів у переліку літе­ратури; проведення групових та індивідуальних консультацій; органі­зація спеціальних занять з методики вивчення наукової та навчальної літератури, прийомів конспектування; підготовка навчально-методич­ної літератури, рекомендацій, пам'яток тощо.

Виховання у студентів навичок самостійної роботи з навчальним мате­ріалом, науковою і навчально-методичною літературою належить до першо­чергових завдань вищої школи. Адже разом із цим вони виховуватимуть у собі організованість, системність, діловитість, зосередженість, без чого не обійтися їм і в майбутній професійній діяльності.

Самостійна робота студента з літературою, що рекомендована викладачами – складний, але ефективний метод навчання. Серед чинників, що визначають ефективність цього методу найбільш важливими є: уміння розуміти прочитане, виділяти головне в матеріалі, що вивчається; уміння вести записи, складати структурні і логічні схеми (опорні конспекти); уміння підібрати літературу з питання, що вивчається.

При цьому студенту необхідно враховувати, що різні наукові праці використовують для вирішення різноманітних завдань: одні безпосередньо розкривають зміст проблеми, інші з'ясовують методологічну суть проблеми, ще інші - охоплюють ширше коло проблем і корисні у вивченні кількох суміжних наук. Окремі теми вимагають обов'язкового вивчення кількох наукових праць, кожна з яких висвітлює одну грань проблеми.

У навчальній діяльності студентів особливе місце посідає самостійне вивчення наукових джерел, оскільки засвоєння їх змісту надає методологію, теоретичні основи наукового світогляду, розвиває здатність до творчого мислення.

На лекціях викладачі, як правило, говорять про виданих з відповідної тематики монографій, коментують особливості наукової праці.

Студенту необхідно використовувати різні джерела пошуку літера­тури: не тільки каталоги бібліотеки Економіко-правового факультету НУ «ОЮА», а також провідних наукових бібліотек міста.

Навчальні посібники – не єдине джерело навчальної інформації. Їх до­повнюють періодичні видання, зокрема газети, наукові та нау­ково-практичні журнали, збірники наукових праць (Право України, Підприємництво, госпо­дарство та право, Держава та право, Земельне право: теорія та практика, Зе­млевпорядний вісник та інші); Інтернет. Головна їх особливість полягає у свіжості наукової думки, наявності великого фактичного матеріалу для ана­лізу.

Обов'язковим елементом самостійної роботи з навчальними посібни­ками, журналом, газетою є занотовування змісту прочитаного, найважливі­ших думок автора. Процес занотовування прочитаного актуалізує головні ідеї та положення, фіксує найважливіше у змісті, позитивно впливає на за­пам'ятовування матеріалу.

Основними загальноприйнятими формами занотовування прочи­таних джерел є виписки, тези, план, конспект. Використання їх зале­жить від призначення, характеру твору, підготовленості студента.

Виписки - фрагменти з книжкового тексту, журналів, газет. Вони по­трібні для того, щоб вибрати з прочитаного найсуттєвіше, що допомагає глибше зрозуміти текст. До їх переваг належать точність відтворення авто­рського тексту, накопичення фактичного матеріалу, зручність користування. Вони можуть бути дослівними (цитати) і довільними, коли думка автора ви­кладається словами того, хто з нею ознайомлюється. При цьому важливо вміти стисло і не на шкоду змісту формулювати свої думки.

Іншою формою занотовування при читанні книги, журналу є план - коротка форма запису основних питань, які розглядаються в книзі чи науковій статті. Його можна складати під час читання чи після ознайомлення з прочитаним, що дає змогу підсумувати здійс­нену роботу. Складання плану після ознайомлення з прочитаним ефе­ктивніше, оскільки забезпечує його стислість, послідовність. Труд­нощі складання полягають у необхідності заздалегідь з'ясувати побу­дову тексту, розвиток думок автора, а потім ясно і стисло це викласти.

Повнішою і досконалішою формою запису є тези - стислий виклад прочитаного. Вони не повторюють дослівно текст, але часто можуть бути близькими до нього, відтворюють деякі важливі для розуміння його змісту характерні вирази.

Тези особливо сприяють узагальненню матеріалу, викладу його суті в коротких формулюваннях. Як правило, у тезах не наводять обґрунтовуючи фактів, прикладів. Іноді в остаточному варіанті тези нумерують по порядку. Раціональна послідовність дає змогу зробити їх короткими, уникнути повторень.

В академічному навчальному процесі конспект вважають найдоціль­нішою формою запису при вивченні наукової, навчальної, навчально-мето­дичної літератури. Адже конспектування є процесом розумового переосмис­лення і письмової фіксації прочитаного тексту. Внаслідок конспектування з'являється запис, який допомагає його автору негайно чи через деякий час із необхідною швидкістю відтворити отриману раніше інформацію. Сама ети­мологія слова «конспект» дає ключ до розуміння суті його як продукту дія­льності. Конспектування дає змогу вичерпно викласти головний зміст тво­рів, документів, з'ясувати внутрішній зв'язок і логічну послідовність обґрун­тованих у них теоретичних положень.

До конспектування слід приступати лише після загального ознайомлення зі змістом матеріалу. Конспекти, складені без попереднього прочитання першоджерела, перенасичені другорядними відомостями. При цьому необхідно пам'ятати головні вимоги до конспектування. Вони зводяться до того, що конспект - не самоціль, а результат глибокої самостійної роботи студента над текстом, а конспектування є творчим процесом. За змістом і формою конспект повинен бути складений так, щоб допомагати засвоєнню головних положень праці в їх логічній послідовності, швидкому, глибокому запам'ятовуванню і відтворенню прочитаного.

Виконаний із дотриманням головних вимог конспект сприяє засвоєнню знань, є підмогою в підготовці до іспитів.

За великого навчального навантаження, дефіциту часу важливе значення для студента має раціональне планування самостійної ро­боти. План допомагає правильно розподілити, економно використову­вати свій час. Обґрунтування в ньому обсягу, змісту, послідовності роботи протягом певного часу надає роботі цілеспрямованості, твор­чого характеру.

Раціональне планування студентом свого навчання залежить від дотримання ним таких передумов:уміння відрізняти головне від другорядного в самостійній роботі. Насамперед потрібно зосередитись на опануванні головним матеріалом, відповідно спланувавши для цього свій час; зосередженість на навчанні всієї уваги, фізичних і моральних сил, думок і прагнень; цілеспрямованість і раціональність виконання завдань самостійної роботи.

Складаючи розпорядок дня, передбачаючи свою участь у всіх основних заходах, які здійснюються у вищому навчальному закладі, студент повинен орієнтуватися на навчальні програми, плани і розклад занять.

Формами контролю і звітності виконання завдань для самостій­ної роботи з навчальної дисципліни «Земельне право України» висту­пають: конспекти в зошиті для самостійної роботи; схеми; реферати; таблиці; усне опитування на семінарських заняттях; виконання прак­тичних завдань. Кожна з форм контролю має особливості й залежить від мети, змісту, методів та характеру навчання.

Реферат - доповідь на певну тему, що передбачає огляд відповідних літературних та інших джерел; виклад змісту наукової роботи, книжки, статті. Кожне із значень цього поняття передбачає певний різновид дослідної роботи: у першому значенні - серйозну самостійну роботу, засновану на аналітичному та описовому методах дослідження (роботи, з якими студенти потім можуть виступають на наукових конференціях); у другому - короткий письмовий виклад. Базується він на описовому методі дослідження. Використовують його для засвоєння й оцінки наявної наукової інформації з конкретної тематики на семінарських заняттях, при підготовці до заліку. Такий реферат може бути монографічним (за одним джерелом) або оглядовим (за кількома джерелами).

Особу, яка складає реферат, називають референтом, а сам процес - реферуванням.

Реферат викладають своїми словами, використовуючи при цьому особливо значущі визначення, цитати, а також висловлювання, з якими референт не згоден. Цитування зумовлює посилання на джерело із зазначенням сторінок. Аналогічними є вимоги і до викладених думок авторів наукових робіт, якщо вони містять важливі положення, висновки.

План реферату дослідник складає особисто. Композиція реферату повинна охоплювати такі обов’язкові компоненти:

- вступ: містить назву і стислу оцінку робіт, що реферуються, формулювання мети реферату;

- головна частина: її завдання полягає у вичерпному викладенні суті наукової інформації з теми. Може складатися з кількох підрозділів, що залежить від теми, проблематики та обсягу матеріалу реферату;

- висновки: їх викладають у формі міркувань, узагальнень, зауважень референта щодо порушених у рефераті питань, підсумовування результатів виконаної роботи.

Обсяг реферату залежить від значущості проблеми, опанованого матеріалу. Як правило, він сягає 10 сторінок тексту, надрукованого через 1,5 інтервал.

Робота над рефератом відбувається з дотриманням такого порядку:

1. Вибір або формулювання теми. З'ясування форми реферату, яка б відповідала його меті.

2. Обмірковування теми, складання попереднього плану реферату.

3. Ознайомлення з науковою літературою, що відповідає темі роботи. Вибір джерела (джерел), що розкривають тему.

4. Формулювання мети реферату, коригування первинного плану.

5. Виклад матеріалу відповідно до складеного плану.

У процесі вивчення матеріалу, написання реферату можуть з'ясуватися факти, аналіз яких спонукає до перегляду первинних елементів структури, основних смислових акцентів. Отже, навіть найдосконаліший план є не закостенілою догмою, а орієнтиром творчого пошуку.

Кожний реферат має бути індивідуальною роботою, в ньому простежуватимуться особливості мислення, творча манера автора.

При підготовці доповідей (публічних повідомлень), теми яких представлені по окремим темам семінарських занять, студентові необхідно враховувати наступні вимоги, що пред'являються до такого виду наукових робіт. По-перше, необхідно пам'ятати, що викладу ос­новного матеріалу передує обґрунтування актуальності досліджуваної теми, вказівка меті даного виду дослідження і стану вивченості даної проблеми в науці земельного права. Освітлення ак­туальності не повинне бути багатослівним. Достатньо декількома пропозиціями висловити головне – суть проблеми, з чого і буде видна актуальність теми.

При визначенні мети доповіді студентові необхідно враховувати, що не слід формулювати мету як «дослідження.», «вивчення.», оскільки ці слова указують на засіб досягнення мети, а не на саму мету. Наявність поставленої мети дослідження дозволяє визначити завдання дослідження, які можуть включати такі складові:

  • вирішення певних теоретичних питань, які входять до загальної проблеми дослідження;

  • вивчення практики вирішення проблеми;

  • обґрунтування необхідної системи заходів щодо вирішення проблеми.

По-друге, при підготовці основної частини доповіді, студентові необхідно звернути увагу на точки зору учених з даної проблеми, на розпорядження землями державної та комунальної власності, на спе­цифіку державного управління земельними ресурсами в Автономній Республіці Крим. Завершується доповідь викладом результатів, отри­маних в результаті проведеного дослідження. Дуже важливо, щоб ви­сновки відповідали поставленим завданням. Основна вимога до за­ключної частини – не повторювати змісту вступу, основної частини роботи.

Список літератури відображає обсяг використаних джерел. Укладаючи його, необхідно додержуватися вимог державного стандарту.

Оцінка за підготовку доповіді залежить не лише від змісту, її пе­реконливості, новизни, а й від того, наскільки вправно представить студент її на семінарському зайнятті, впевнено відповідатиме на по­ставлені запитання, коментуватиме дискусійні положення. Для цього йому необхідно володіти і послуговуватися правилами публічного ви­ступу. Для студентів старших курсів уміння аргументовано захищати свої висновки, відповідати на запитання викладача та однокурсників дуже важливо, тому що їх чекає написання та захист дипломної ро­боти.

Уміння опонувати також важливо. Можливість рецензувати, оці­нювати і порівнювати свої рішення та дії з діяльністю однокурсників сприяє придбанню досвіду оцінної діяльності, необхідного для майбу­тнього керівника.

Усне опитування допомагає контролювати не лише знання, а й верба­льні здібності. Відтворення матеріалу сприяє кращому запам’ятовуванню.

Таблиця та схема як форми звітності студента по виконанню завдання для самостійної роботи передбачає вибір ним найбільш раціональної структури їх побудови, повне віддзеркалення суті питання, по якому необхідно було скласти таблицю або схему.

Для посилення якості контролю самостійної роботи студентів денної форми навчання проводиться семінарське заняття, що передбачене навчальної і робочою навчальною програмою курсу.

Семінару притаманні такі основні функції: поглиблення, конкретиза­ція, систематизація знань, набутих на лекціях и під час самостійної роботи; розвиток навичок самостійної роботи; заохочення до наукових досліджень; контроль за якістю засвоєння студентами матеріалу.

План семінару повідомляють студентам заздалегідь для усвідом­лення логіки поступового, послідовного розвитку теми. Обов’язково повідомляють необхідні джерела з теми, за допомогою яких можна поглибити знання з теми семінарського заняття.

В цих методичних рекомендаціях пропонується для виконання комплекс теоретичних та практичних завдань. До кожної теми додаєте перелік питань, які виносяться на самостійну роботу, до них додаються завдання (заповнення та складання схем, таблиць; рішення завдань). До кожної теми додається список літератури, що складається з нормативно-правових актів, спеціальної літератури з визначеної теми та наукових статей провідних вчених з окремих проблем, вивчення яких сприятиме більш глибокому пізнанню пропонованих для самостійної роботи тем. На кожному семінарському зайнятті, викладач перевіряє ступінь виконання завдань для самостійної роботи шляхом перевірки зошитів для самостійної роботи, усного опитування певних положень, при необхідності доповнює відповідь та звертає увагу студентів на допущені ними неточності, помилки.